Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Murgröna (hedera)

Murgrönssläktet (Hedera) inkluderar både krypande växter och klätterväxter. Murgrönan är en snabbväxande häckväxt som ger en tät, härdig häck snabbt. Murgrönans täta bladverk drar till sig insekter som gärna bosätter sig i växten. När plantan blir äldre får den också blommor och bär, som färgar lila eller svarta. Denna typ av häck är inte krävande och växer bra både i skugga och sol.

Filtrera
Filtrera
Förfina urvalet
Visa som Rutnät Listvy

2 produkter

Visa
per sida
Sortera på
Murgröna
Murgröna
Från 113,60 kr
  • Lättklippt Lättklippt
  • Snabbväxande Snabbväxande
  • Lättskött Lättskött
Storbladig murgröna
Storbladig murgröna
Från 46,20 kr
  • Lättklippt Lättklippt
  • Snabbväxande Snabbväxande
  • Ger insynsskydd snabbt Ger insynsskydd snabbt

Murgröna - mer information

Murgröna till häck

Murgröna till häck

Det tar nog tid att vänja sig vid tanken: murgröna som häck. Men om man använder ett (trä)staket som växten kan klättra uppför, kommer det att bildas en fin, grön häck. Murgröna trivs bra i vårt klimat. Den tar inte skada av regn eller storm. Växten tål däremot inte stränga, torra vintrar, som kan leda till frostskador. Den kommer dock snabbt igen på våren. Murgröna är alltså en typisk härdig, vintergrön växt.

Förutom vanlig murgröna (hedera helix) säljer vi också storbladig murgröna (hedera hibernica). Denna sort hör hemma i de södra delarna av Irland, men trivs också bra i vissa delar av Sverige.

Murgröna historia

Den typiska egenskapen av murgröna att klättra upp mot väggar, gjorde att denna växt kom i kontakt med människan på ett helt naturligt sätt. Där de flesta plantorna har blivit tagen ur naturen av människan, har hedera själv tagit initiativet, och har sökt sin väg till människans hem. Hur de första människorna reagerade på “deras” murgröna vet vi ej, men de har nog inte uppfattat den vackra växten som ett ogräs, ty även i forntida civilisationer uppskattades murgrönan redan mycket.

I forntidens europeiska kulturer hade murgrönan speciell betydelse. De gamla grekerna tyckte att hedera var en kreativ planta, kanske då den lämpar sig så bra för byggnader och teaterväggar. Murgrönan var symbolen för komedin, och gudarna avbildades med murgröna därför att de skyddade konsterna. Murgröna stod för skönhet, underhållning och högre konst. En absolut positiv bild alltså!

I våra egna områden uppfattades murgrönan även vara en skyddande planta. Att ha murgröna mot husets vägg skulle hålla elaka häxor och spöken på avstånd. I denna egenskap måste murgrönan ha planterats redan mycket tidigt i historien. På det sättet har vidskepelsen gjort plantan till en av våra äldsta odlade växter. Och de vintergröna lövens stora skönhet har också gynnat den ökande framgången av hedera som häckväxt.

Köp murgröna på Hackvaxteronline.se

Murgröna i trädgården

Hedera växer traditionellt främst på väggar och kring gamla träd. I trädgården finns därför murgröna sällan i huvudrollen, och man ser den oftast använt som bakgrund. Detta är egentligen synd om det, ty murgrönans vackra gröna och dess täta struktur gör att den är utomordentlig lämplig att ha i din trädgård. Med hjälp av staket kan du ge växten en mycket mer framträdande plats i trädgården, och det finns goda skäll att göra det. 

Murgrönan är en städsegrön växt. I en trädgård med många inhemska plantor är vintersäsongen alltid lite grå, och hedera kan ge din trädgård en mycket välkommen grön accent. Den djupgröna färgen står ut även i en mer exotisk inriktad trädgård. Murgröna kan kombineras med vattenelementer (dam, fontän, vattenfall, o.dyl.), går ihop mycket enkelt med terrass eller byggnader, och fördrängas inte av träd eller buskar… Denna planta kan du alltid räkna med.

Hedera är fortfarande en växt med stor symbolisk värde, även om den inte längre spelar någon roll i vidskepelsen. Folk som besöker din trädgård kommer helt säker att känna igen murgrönan, och det är ingen dålig sak: det är en välkänd häckväxt, även om inte alla förknippar den till användningen som häck.

Köp murgröna på Hackvaxteronline.se

Murgröna är en hållbar, vackert grön klätterväxt som är ytterst lämplig till smala häckar. Om du inte har så mycket plats i trädgården, kan det vara ett bra val att plantera murgröna som häck. Men en sådan häck passar även mycket väl in i större trädgårdar. På Hackvaxteronline.se kan du köpa murgröna till bra priser. Detta är något som Hackvaxteronline.se försöker sticka ut med!

Det är mycket lätt att köpa häckväxter på vår hemsida: ange häckens längd och beräkna hur många växter du behöver. Det är viktigt att du bygger ett klätterstaket innan du köper växterna, t.ex. ett pilstaket, trästaket eller ett staket gjort av stolpar och trådar eller ett träd med hög stam. Då kan murgrönan klättra på höjden och pryda din trädgård med sina gröna färger!