Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Järnek

Ilex, vars svenska namn är järnek, eller det mer sällsynta namnet kristtorn, används ofta för anläggandet av häckar. Alla de sorter av järnek som erbjuds på Hackvaxteronline.se är städsegröna och lämpliga som häck. Växtens sylvassa tornar gör att häcken blir så gott som ogenomtränglig inom loppet av några år. Samtliga sorter av järnek är vinterhärdiga och kan även användas för blandade häckar.

Järnek till häck

Järnek som häck

Järneken är en välkänd växtart som förekommer både vildväxande och odlad, och som därtill trivs väldigt bra i trädgården. I Sverige och en del andra länder är järneken också populär i form av juldekorationer. Järneken är en typisk städsegrön häckväxt som behåller sina vackra blad året runt. Denna eleganta häckväxt fyller oss med värme och glädje, och skapar en hemtrevlig atmosfär i trädgården. Detta har lett till att vi på Hackvaxteronline.se har fått mycket positiv respons av våra kunder angående järneken.

Ett intressant faktum är att järneken i själva verket är en väldigt berömd växt: ortnamnet ”Hollywood” betyder ordagrant ”järneksskogen”. Antagligen finns det inte längre många järneksskogar i Hollywood, med icke desto mindre är denna växt väldigt fotogenisk och är således en mycket användbar växt: häckens täta och taggiga blad skapar lugn i trädgården och garanterar avskildhet.

Järnekens ursprung och historia

Järnekens ursprung och historia

Till skillnad från många andra städsegröna häckväxter är järneken inte inhemsk i Sverige, eftersom klimatet här är mindre gynnsamt än i länder såsom Danmark, Nederländerna, Tyskland samt i södra Europa. Lyckligtvis har man odlat fram en ny sort av ilex – Ilex x meserveae, eller blå järnek, som är en korsning mellan ilex aquifolium och krypjärneken ilex rugosa. Blå järnek har sitt ursprung i USA är uppkallad efter den ivriga trädgårdsamatören Kathleen Meserve, som var den första att framställa denna korsning. Resultatet var bättre än hon vågade drömma om och hon fortsatte därmed det arbete hon hade påbörjat.

Blå järnek blev omedelbart en succé. De första sorterna började säljas på 60-talet. Två av de vanligaste sorterna som utvecklades av Kathleen – ‘Blue Prince’ och ‘Blue Maid’ (som du hittar i webbshoppen) – började säljas 1972. I och med att Kathleen slutade med förädlingsarbetet togs stafettpinnen över av andra förädlare, bland annat i Tyskland, varifrån de populära sorterna ‘Heckenpracht’ och ‘Heckenfee’ härstammar.

Järnekens ständigt växande popularitet beror till stor del på att blå järnek är betydligt mer vinterhärdig än vanlig järnek (ilex aquifolium). Klimatet i Sverige är för kallt för vanligt järnek, så det skulle vara svårt att odla järnek här om det inte vore för blå järnek. Blå järnek trivs i upp till zon 5 eller till och med zon 6. Den tål inte bara köld väl, utan även torr luft. Vi har Kathleens hängivenhet att tacka när vi i dagens läge kan njuta av järnekens vackra blad och bär i våra egna trädgårdar.

Köp järnek till häck

Köp järnek för anläggandet av häckar

Järneken är en populär häckväxt och är därför allmänt tillgänglig även på nätet. Hackvaxteronline.se är den mest kända leverantören av häckväxter, inte minst för att vi kan erbjuda konkurrenskraftiga priser. Vidare uppskattar kunderna den förträffliga service som vi tillhandahåller. Järnek är en av våra kärnprodukter och finns således alltid tillgänglig. Järneken är en diskret och robust häckväxt som du alltid kan lita på – precis vad Hackvaxteronline.se också vill stå för.

I vår webbshop kan du snabbt och enkelt köpa järnek. Webbshoppen är utformad för att göra det så enkelt som möjligt att beställa häckväxter samt beräkna hur många plantor som behövs. Köp järnek online på Hackvaxteronline.se – dessa häckväxter levereras till ditt hem inom loppet av bara några dagar.