Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Idegran

Idegranen kallas ofta för ”kungen bland häckväxter”, och det är inte utan orsak. Idegranen är lätt att beskära (även i hög ålder), kan bli mycket gammal och skjuter nya skott även efter en kraftig beskärning. Dessutom kan idegranar planteras under andra träd eller buskar, vilket är något som gör detta släkte av barrväxter speciellt lämpligt för anläggandet av häckar. Kort sagt: fastän idegranen är något dyrare än andra sorter av barrväxter, är den utan tvekan den mest lämpliga växten för en snygg och tålig häck.

Idegran som häck

Idegran som häck

Idegranen är en mycket omtyckt och välkänd växt, som åtnjuter många av de egenskaper som en bra häckväxt skall ha: den är städsegrön, lättskött, och har inget emot mer omfattande beskärning. Idegranen ger dig en ogenomtränglig och mycket imponerande häck som passar perfekt till din trädgård.

Förutom att idegranen är en utmärkt häckväxt för anläggandet av häckar är den även inhemsk i Sverige — och det är det inte många häckväxter som är. Genom att välja idegran gör du en insats för miljön — idegran förekom i stor utsträckning i förkristen tid, men är relativt sällsynt nuförtiden. Idegranen användes tidigare för alla tänkbara ändamål. Ett exempel på detta är att de bästa bågarna tillverkades av idegran.

Notera dock att idegranen är en mycket giftig häckväxt både för människor och djur. Denna vackra växt kan till och med vara vara dödlig. Giftet är starkt nog att döda en häst, och det är verkligen något att ta på allvar — se till att barn inte får tag i bären på idegranen och håll boskap och sällskapsdjur borta från häcken. Giftet gör att växten är bra på att försvara sig, så på ett sätt kan denna nackdel även anses vara en fördel.

Köp idegran på Hackvaxteronline.se

På Hackvaxteronline.se kan du snabbt och enkelt köpa idegran online. I början tvekade somliga kunder med att köpa häckväxter på nätet, eftersom de inte var bekanta med fenomenet. Idegranen var dock en av de första produkterna som blev populära på webben. Fastän det fanns några som tvivlade på häckväxternas kvalitet, var idegranen en produkt som de flesta kunder inte tvekade att köpa från oss. Numera är Hackvaxteronline.se känd som trovärdig leverantör av alla sorter av häckväxter. Idegranen är fortfarande våra kunders favorit!

Och det med rätta — med idegran har man ett hav av möjligheter. Du kan till exempel plantera idegranar i trädgården där de kan planteras under ett eller flera träd, framför en större häck eller användas för att avskilja rabatter. Om du planterar plantorna framför huset kan du, genom att låta dem växa sig större, uppnå en mycket klassisk häck som skyddar mot insyn från vägen. Idegran kan också användas för oklippta och friväxande häckar, men de flesta använder den i klippta häckar. Idegranen lämpar sig mycket väl för detta ändamål eftersom den inte är känslig för mer omfattande och regelbunden beskärning.

När våra kunder köper idegran på Hackvaxteronline.se ser vi till att varorna levereras snarast möjligt. Vi har ett speciellt band med idegranen och ser fram emot att leverera en idegranshäck till din dörr. Vi erbjuder något vackert och grönt som ska dekorera din trädgård i flera år framöver! Denna tåliga växt har en lång livslängd och blir en integrerad del av trädgården. Idegranen är en växt du säkerligen kan lita på!

Att plantera idegran

Vad ska man tänka på när man köper och planterar idegran? Det finns bara några få sorter att välja mellan — den vanliga idegranen (taxus baccata) och en del hybridsorter, bland annat taxus x media 'Hicksii' och 'Hilii'. Taxus baccata och taxus x media skiljer sig lite från varandra. Båda sorterna ska planteras i vanlig, väldränerad trädgårdsjord. Unga plantor är en aning känsliga för torka och måste vattnas regelbundet tills de utvecklat ett välförgrenat rotsystem. Man ska anlägga ca 3-4 plantor per meter, beroende på plantornas höjd. Idegranen är en anspråkslös häckväxt som trivs i alla omständigheter, från gassande sol till djup skugga.

Idegran - skötsel

Idegran kräver inte så mycket skötsel. Den klarar det svenska klimatet bra utan gödsel, men det kan hjälpa att gödsla lite. Idegran ska beskäras från tid till annan, då växten annars har en tendens att sprida sig för kraftigt. En klar fördel med idegran är att den är väldigt enkel att beskära. Om du av misstag klipper bort för många grenar och blad, ska du inte bli nervös - de kommer alltid igen.