Japansk järnek

Ilex crenata (japansk järnek) är en grön häckväxt som allt oftare planteras i trädgårdar. Tack vare de små bladen och det kompakta växtsättet, används den ofta som alternativ till den traditionella buxbomhäcken. Det finns flera olika sorter att välja mellan, alla med sina olika egenskaper. Häckväxteronline.se erbjuder ett brett utbud, så att du kan plantera växter i din trädgård under hela året. Ilex crenata (japansk järnek) är mycket lämplig för såväl små häckar som häckar upp till 2 meter. Ilex crenata är mycket enkel att klippa så att du får en fin, tät häck.  De små, oansenliga vita blommorna och de svarta bären ger Ilex crenata (japansk järnek) extra prydnadsvärde. Visste du att trädgårdarna på Paleis Het Loos(NL) nyligen har planterats med Ilex crenata (japansk järnek)?

Japansk järnek 'Convexa' i trädgården

Japansk järnek 'Convexa' i trädgården

Tack vare sina små, konvexa blad, är japansk järnek 'Convexa' mycket lämplig för att skapa en låg och kompakt häck. Du kan plantera den runt blomrabatter, eller som dekoration för din trädgård. Japansk järnek 'Convexa' kan användas till en formell och dekorativ häck, såsom buxbom 'Buxus sempervirens'. De vita blommorna som häcken får på våren, och de senare svarta frukterna, bidrar till häckens dekorativa element. Men du kan också välja att låta 'Convexa' växa till sin maximala höjd på två meter, och därigenom försäkra dig om att du får det insynsskydd du behöver.

Japansk järnek 'Convexa' kan i princip planteras var som helst i trädgården, men den tål inte vind särskilt väl, vinden gör nämligen att bladen förfulas. Jord som är fuktgenomtränglig och rik på humus är ett måste för denna häckväxt. För att stimulera järnekens tillväxt kan du gödsla jorden, vilket görs på våren. Även mulching av jorden ovanpå rötterna kan hjälpa. Se till att jorden inte blir för torr, men vattna inte den japanska järneken 'Convexa' för mycket heller, det handlar om att hitta en passlig balans. Ju mer du befinner dig i trädgården, desto mer känsla får du för det.

Beskärning av japansk järnek 'Convexa'

Beskärning av japansk järnek 'Convexa'

Järneken beskärs en till två gånger om året, beroende på dina planer för 'Convexa'. En beskärning är nödvändig för att säkerställa häckväxtens kontinuerliga välmående. Andra gången beskärs häcken för att utveckla dess form, framför allt ifall du försöker få till stånd en stram och kompakt häck. Du kan beskära häcken första gången i början av juni, och andra gången i september. 'Convexa' kan klippas med hjälp av en vanlig häcksax. Bladen och grenarna är så små att du bör vara finkänslig i ditt tillvägagångssätt för att behålla häckens täthet. Beskär din japanska järnek 'Convexa' inte på en solig dag, för då riskerar bladen att torka ut. Japansk järnek 'Convexa' kan även formklippas, vilket gör att 'Convexa' fungerar utmärkt som ersättare för buxbom.

Japansk järnek 'Convexa' på Hackvaxteronline.se

Japansk järnek 'Convexa' på Hackvaxteronline.se

Vi säljer japansk järnek 'Convexa' i olika storlekar. Du kan också välja mellan en planta med rotklump eller en krukväxt. Våra 'Convexa' beställs per tio styck. Krukväxter är idealiska ifall du har en terrass eller balkong men har förälskat dig i den japanska järneken 'Convexa's charm. Planterandet av en 'Convexa' med rotklump görs genom att gräva en grop som är djup nog för att rötterna och plantan skall sitta stadigt efter att jorden pressats igen. Håll ett avstånd på tre meter mellan järnekarna. Mer information kan du naturligtvis hitta på våra nätsidor. Du kan också kontakta vår kundservice.