Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Trädgårdsguide tuja

Vill du köpa tujor till din häck? Eller har du redan en tujahäck och vill du ha skötseltips? I vår trädgårdsguide för tuja hittar du all information du kan tänkas behöva.

Köp tuja

Växtguide tuja

Växtguide tuja

Det finns olika tujasorter på marknaden. Vi har listat deras viktigaste egenskaper, så att du kan välja rätt sort för din trädgård.

Mer information
Planteringsläge och jordtyp – tuja

Planteringsläge och jordtyp – tuja

Tujor trivs på många olika platser, men somliga jordtyper lämpar sig inte för denna häckväxt. Här kan du läsa mer om huruvida jorden i din trädgård är lämplig för tuja.

Mer information
Tuja i jämförelse

Tuja i jämförelse

Tujan har vuxit till att bli ett av de mest populära barrträden för anläggandet av häckar. Men vad är det som gör tujan så populär jämfört med andra barrträd?

Mer information
Giftiga trädgårdsväxter: tuja

Giftiga trädgårdsväxter: tuja

I likhet med många andra häckväxter är också olika delar av tujan giftiga. Här kan du läsa mer om vad du kan göra för att undvika att mänskor eller djur förgiftas av tujan.

Mer information
Tujahäckens höjd

Tujahäckens höjd

Alla tujasorter i vårt sortiment växer i olika takt, men bildar jämförbara häckar. Hur hög blir en tujahäck egentligen?

Mer information
Smal tujahäck

Smal tujahäck

En av de stora fördelarna med en tujahäck är att häcken kan hållas ganska smal, och att den således också passar i en mindre trädgård. Här kan du läsa mer om hur du bör gå till väga med detta.

Mer information
Sjukdomar och skadedjur – tuja

Sjukdomar och skadedjur – tuja

Även om tujor är mycket robusta häckväxter kan de drabbas av olika sjukdomar och skadedjur. Lyckligtvis är det möjligt att undvika de flesta av dessa.

Mer information
Gödsling av tuja

Gödsling av tuja

Även om tujan inte nödvändigtvis behöver gödslas, kan detta i vissa situationer leda till att växterna växer bättre och blir mer resistenta mot sjukdomar.

Mer information
Varför just en tujahäck?

Varför just en tujahäck?

Det finns flera anledningar till att så många trädgårdar har en tujahäck som avgränsare. Här kan du läsa mer om varför en tujahäck också kan berika din trädgård.

Mer information
Skillnader mellan olika tujasorter

Skillnader mellan olika tujasorter

De olika tujasorterna i vårt sortiment erbjuder säkerligen en mängd alternativ. Här kan du läsa mer om skillnaderna mellan olika tujasorter, så att du kan avgöra vilken av dessa som lämpar sig bäst för din trädgård.

Mer information
De mest vinterhärdiga tujorna

De mest vinterhärdiga tujorna

Tujor tål i allmänhet låga temperaturer väl. Men alla sorter är dock inte lika vinterhärdiga. Här kan du läsa mer om de mest vinterhärdiga tujorna.

Mer information
När är tuja inget bra val?

När är tuja inget bra val?

Tujor är säkerligen inga krävande växter, men det finns dock situationer när det är bäst att inte välja tuja. Här kan du läsa mer om när detta gäller och om de bästa alternativen i sådana fall.

Mer information
Alternativ till tuja

Alternativ till tuja

Verkar det trots allt som om tujan inte är den idealiska häckväxten för din trädgård? Här introducerar vi gladeligen de mest uppenbara alternativen till tuja.

Mer information
De största och äldsta tujorna

De största och äldsta tujorna

Tujan har vuxit i Nordamerika i tusentals år, och somliga exemplar har blivit mycket stora och gamla. Dessa är, såvitt vi vet, de största och äldsta tujorna i världen.

Mer information
Tujans historia

Tujans historia

Tujan har funnits på vår planet under en lång tid, men har inte alltid varit en prydnadsväxt. Här kan du läsa mer om tujans speciella förflutna.

Mer information

Thuja vlinder

Tuja, som även kallas för livsträd på svenska, är ett av de mest populära barrträden med fjällaktiga barr för trädgårdar. Vill du också ha en tujahäck? I vår trädgårdsguide kan du läsa mer om exakt vad du kan förvänta dig.

Få barrträd är lika populära som tujan. Detta barrträd med fjällaktiga barr kännetecknas av ett växtsätt som är idealiskt om man vill anlägga en barrhäck. Den växer inte så snabbt att man vore tvungen att beskära växterna jämt och ständigt, men tillräckligt snabbt för att de, tack vare sitt välförgrenade växtsätt, ska fungera som ett pålitligt insynsskydd. Tujor är dessutom städsegröna häckväxter, vilket innebär att de bidrar med avskildhet året runt. Utöver detta är de också ytterst vackra barrträd. Vill du också ha en tujahäck i trädgården, men är du osäker på vad du kan förvänta dig? I vår trädgårdsguide för tuja besvarar vi de viktigaste frågorna gällande dessa speciella häckväxter.

Var kan tujan stå

Var kan tujan stå?

Om du erbjuder dina tujor rätt plats i trädgården finns det inte mycket som kan gå snett. Tujor är nämligen mycket enkla häckväxter vad beträffar jordtyp och planteringsläge. Tujor trivs utmärkt i såväl solsken som i djup skugga. Läget påverkar enbart barren på somliga sorter, som ljusnar en aning om de står i solen. Däremot är det viktigt att du plantera dina tujor i rätt slags jord. I likhet med de flesta andra barrträd tål tujan nämligen inte att stå med rötterna i blöt jord. Således är det i somliga jordtyper viktigt att man dränerar jorden väl. Om jorden är mycket tung är det bättre att leta efter ett alternativ till tuja.

Utöver detta är tujan en väldigt lättodlad häckväxt. Växterna kan överleva i hundratals år, förutsatt att de alltid får tillräckligt med näringsämnen och vatten. De största och äldsta nu levande tujorna är långt över tusen år gamla, så med den lilla mängd skötsel som växterna kräver kan du njuta av en vacker häck livet ut. Ta dock i beaktande att tujan bör beskäras två eller tre gånger per år. Barrträd med fjällaktiga barr skjuter nämligen inte nya skott från gammal ved. Genom att beskära häcken regelbundet undviker du att kala eller bruna fläckar uppstår i häcken. Korrekt skötsel hjälper också till att hålla din tujahäck fri från vissa sjukdomar.

Vilken tujahäck passar vilken trädgård

Vilken tujahäck passar vilken trädgård?

En av tujans mest slående egenskaper är att de olika arterna skiljer sig från varandra i stor utsträckning. Vad beträffar barrträd kan man vanligtvis välja mellan barr i olika färger, men när det gäller tujan är skillnaderna mellan olika arter större än så. Tujorna i vårt sortiment består av olika underarter av två olika sorter, vilken är tydligt när man betraktar de olika tujornas växtsätt. Tuja 'Smaragd' växer till exempel anmärkningsvärt långsamt, vilket gör att den är bättre lämpad för en låg häck i en liten trädgård jämfört med de olika jättetujorna i vårt sortiment, såsom tuja 'Martin', tuja 'Atrovirens' och tuja 'Excelsa'.

Den största fördelen med detta är att du verkligen har något att välja mellan om du väljer att plantera en tujahäck, såsom barr i olika färger, olika växtsätt och graden av vinterhärdighet. Således är det också sant att det finns en lämplig tujahäck för nästan varje trädgård. Förutsatt att jorden i din trädgård är lämplig för tujan kan du säkerligen hitta en sort som matchar din trädgårdsdesign och dina önskemål gällande avskildhet i trädgården, oavsett om du slutligen väljer ytterst populära tuja 'Brabant' eller en av de många andra sorterna som du hittar i vår webbshop.

All nödvändig information om tujan

All nödvändig information om tujan

Förutom idegran finns det inga barrträd som är så populära som tujan. Eftersom tujan växer mycket snabbare är den i vissa fall också de facto ett bättre val än idegran. I vår trädgårdsguide hittar du den hjälp du kan tänkas behöva för att åstadkomma den tujahäck du har i åtanke. Du kan konsultera vår trädgårdsguide innan du planterar din tujahäck, men också om du redan har en barrhäck i din trädgård och behöver tips om hur du ska ta hand om häcken. På så sätt vet du exakt vad du kan förvänta dig om du väljer att plantera tuja.

Om du behöver mer information efter att ha läst trädgårdsguiden kan du alltid ta en titt på produktsidorna eller kontakta vår sakkunniga kundtjänst. Om tujan trots allt visar sig vara en olämplig växtart för dig, kan du också hitta en mängd andra barrträd och andra häckväxter, såsom lagerhägg, liguster eller bokhäck, på Hackvaxteronline.se.