Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Trädgårdsguide liguster

I trädgårdsguiden för liguster på Hackvaxteronline.se hittar du all information du behöver innan du ska plantera eller sköta en ligusterhäck.

Köp liguster

Växtguide liguster

Växtguide liguster

I vår webbshop hittar du fyra olika sorter av liguster. Vilken av dessa lämpar sig bäst för dina önskemål? Här hittar du en praktisk översikt över de olika sorternas viktiga egenskaper.

Mer information
Planteringsläge och jordtyp – liguster

Planteringsläge och jordtyp – liguster

Ligustrar är ytterst lättodlade häckväxter, men de trivs trots detta bättre på somliga platser än på andra. Här kan du läsa mer om var ligustern trivs bäst.

Mer information
Bladförlust hos liguster

Bladförlust hos liguster

Ligustrar är kända för att vara halvt vintergröna häckväxter, eftersom de kan fälla en del av sina blad under stränga vintrar. Kyla är dock inte det enda som kan orsaka bladförlust hos liguster.p> Mer information

Giftiga trädgårdsväxter: liguster

Giftiga trädgårdsväxter: liguster

I likhet med många andra häckväxter har också ligustern giftiga delar. Om man förbereder sig på rätt sätt är risken för ligusterförgiftning dock relativt liten.

Mer information
Hög ligusterhäck

Hög ligusterhäck

Ligustrar lämpar sig utmärkt för anläggandet av höga, insynsskyddande häckar, eftersom de växer relativt snabbt. Vi erbjuder ett antal skötseltips om du vill åstadkomma en hög ligusterhäck.

Mer information
Låg ligusterhäck

Låg ligusterhäck

Även om ligustern huvudsakligen används för höga häckar, är det också möjligt att dekorera trädgården med en låg ligusterhäck, förutsatt att man beskär den på rätt sätt.

Mer information
Sjukdomar och skadedjur – liguster

Sjukdomar och skadedjur – liguster

Oavsett hur kraftig ligustern än är finns det olika sjukdomar och skadedjur som kan drabba växterna. Här kan du läsa mer om hur du kan bekämpa eller till och med förebygga dessa åkommor.

Mer information
Gödsling av liguster

Gödsling av liguster

Ligusterhäckar behöver inte alltid gödslas; gödslandet kan i vissa fall till och med vara skadligt för växterna, medan det i andra fall kan vara nyttigt. Här kan du läsa mer om hur du ska gå till väga om du vill gödsla din ligusterhäck.

Mer information
Skillnader mellan olika ligustersorter

Skillnader mellan olika ligustersorter

Alla fyra ligustersorter som du hittar i vårt sortiment kännetecknas av specifika egenskaper. Du kan läsa mer om dessa egenskaper här, så att du vet vad du kan förvänta dig.

Mer information
Blommande ligusterhäck

Blommande ligusterhäck

Ligustrar blommar egentligen med vackra, vita blommor, även om de vanligtvis beskärs i strama och formella former. Här kan du läsa mer om hur också du kan åstadkomma en blommande ligusterhäck i trädgården.

Mer information
När är en ligusterhäck inget bra val?

När är en ligusterhäck inget bra val?

Ligustrar kan växa så gott som överallt, men det finns situationer då liguster inte är ett bra val. Här förklarar vi när detta är fallet och vilka alternativ som är lämpliga i sådana situationer.v

Mer information
Alternativ till liguster

Alternativ till liguster

Stämmer ligustern trots allt inte helt överens med dina trädgårdsönskemål? Eller är din trädgård ingen lämplig omgivning för dessa häckväxter? Här kan du läsa mer om våra alternativ till liguster i sådana situationer.

Mer information
Ligusterhäck fåglar och insekter

Ligusterhäck fåglar och insekter

Om du låter din ligusterhäck producera sina vita blommor och mörka bär, kommer din häck omedelbart att bli mer lockande för fåglar och insekter i din omgivning.

Mer information
Ligusterns historia

Ligusterns historia

Ligustern har ett långt förflutet som trädgårdsväxt i Europa, eftersom somliga ligusterarter är inhemska i Västeuropa. Du kan läsa mer om detta här.

Mer information

Liguster är ett utmärkt val om du önskar anlägga en vacker häck som vanligtvis förblir grön året runt. Vill du veta mer om dessa vackra, halvt vintergröna häckväxter? I vår trädgårdsguide för liguster hittar du all information du behöver.

Liguster (Ligustrum) har redan i hundratals år varit en omtyckt växt i europeiska trädgårdar. Det finns flera anledningar till detta. Om det inte blir alltför kallt på vintern behåller ligustrar exempelvis sina gröna blad året runt, och dessutom växer de tillräckligt snabbt för att man ska kunna åstadkomma en relativt hög häck inom ett par års tid. Dessutom är ligustrar relativt lättskötta häckväxter. Denna kombination av egenskaper gör att ligustern är en idealisk växt för anläggandet av häckar. Vill du också anlägga en ligusterhäck i trädgården, men är du osäker på vad du kan förvänta dig? Eller har du redan en ligusterhäck och letar du efter skötseltips? I så fall kan vår trädgårdsguide för liguster hjälpa dig på traven.

Liguster lämpar sig för häckar i olika former

De mest populära häckväxterna är i allmänhet vintergröna häckväxter. Ligustern anses dock vara en halvt vintergrön häckväxt, eftersom det finns en risk för att den fäller en del av sina blad under stränga vintrar, särskilt när det gäller unga plantor. Om man erbjuder ligustern rätt planteringsläge och jordtyp är det dock mycket sannolikt att ligusterhäcken förblir sikttät året runt. Ligustrar bildar höga häckar relativt snabbt och är dessutom välförgrenade. En annan speciell egenskap vad ligustern beträffar, är att den kan uppnå sin fulla potential i såväl formella som mindre formella häckar. De flesta häckväxter lämpar sig nämligen enbart för ett av dessa alternativ, beroende på växtens växtsätt.

Ligustrar används oftast för raka och höga häckar, som enbart pryds av blad. Med ett årligt växttempo på upp till 60 centimeter per år (beroende på vilken sort du väljer) dröjer det aldrig särskilt länge innan du kan åstadkomma en hög och välförgrenad häck. Om du föredrar en fullständigt rak häck är du dock tvungen att beskära din ligusterhäck två eller tre gånger per år. Du kan också låta häcken växa mer fritt, vilket leder till en mer vildvuxen och blommande ligusterhäck som gillas av fåglar och insekter.

Det är även möjligt att använda liguster för låga häckar, vilket är ett praktfullt alternativ i främre delen av trädgården. Regelbunden beskärning är ett måste även i detta fall, eftersom ligusterns snabba växttempo leder till att häcken förlorar sin form relativt fort. I vår trädgårdsguide hittar du ett antal tips om hur du kan hålla din ligusterhäck låg.

Vilken liguster passar din trädgård?

Om du har valt att anlägga en ligusterhäck finns det fyra olika sorter du kan välja mellan hos oss. Samtliga sorter har sina egna kännetecknande egenskaper och fördelar. Vanlig liguster (Ligustrum vulgare) var länge den mest populära sorten i den här delen av världen. Detta är föga förvånande, eftersom vanlig liguster är en inhemsk häckväxt som bevisligen har lärt sig att utså vårt omväxlande klimat utmärkt. Med årens lopp har bredbladig liguster (Ligustrum ovalifolium), som härstammar från Japan och Korea, dock också blivit allt populärare. Dess små blad gör att den lämpar sig en aning bättre för mer formella häckar, och dessutom fäller bredbladig liguster färre blad på vintern.

Utöver dessa arter har man utvecklat två sorter som härrör från de två ovannämnda arterna. Vintergrön liguster (Ligustrum vulgare 'Atrovirens') är en kultivar av vanlig liguster, och är den ligustersort som med största sannolikhet behåller sina blad på vintern. Om man föredrar en blommande ligusterhäck är denna sort dock inte idealisk, eftersom dess blomklasar är relativt små jämfört med blomklasarna på andra sorter. Gulbrokig bredbladsliguster (Ligustrum ovalifolium 'Aureum') är en kultivar av bredbladig liguster som är mycket mer färggrann än de andra sorterna. Denna liguster har gröna blad med gyllengula kanter, vars gula yta blir allt större ju mer solljus häckväxterna får. På väldigt soliga platser kan bladen till och med bli fullständigt gula.

All information om liguster på ett och samma ställe

Få häckväxter är lika populära som ligustern. Så vore naturligtvis inte fallet om den inte vore en vacker och lättskött häckväxt. Vi kan dock föreställa oss att du behöver mer information innan du påbörjar planterandet av din ligusterhäck, vilket är anledningen till att vi har sammanställt en växtguide för liguster. Du kan också hitta nyttig information på de olika ligustersorternas respektive produktsidor. Har du läst allt detta och är du fortfarande i behov av specifika råd? I så fall kan du rikta dig till vår kundtjänst.

Alla häckväxter som du beställer från oss levereras hem till dig. Detta gäller även om du föredrar andra häckväxter, såsom idegran, tuja, bok eller lagerhägg.