Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Benved

Euonymus (svenskt namn: benved) trivs i nästan alla jordtyper, men växer bäst i väldränerad, mullhaltig jord. De benved-sorter som vi erbjuder kommer ursprungligen från Japan och Korea och är utmärkta till låga häckar. De är fullt härdiga och mycket lättskötta. För de brokiga sorterna av benved gäller: ju mer ljus desto mer färg. Om växten växer i skuggan, ändrar lövet färg till grönt.

Filtrera
Filtrera
Förfina urvalet
Visa som Rutnät Listvy

3 produkter

Visa
per sida
Sortera på
Klätterbenved 'Emerald ’n Gold'
Klätterbenved 'Emerald ’n Gold'
Från 44,00 kr
  • Lämplig som låg häck Lämplig som låg häck
  • Lättklippt Lättklippt
  • Lättskött Lättskött
Klätterbenved 'Emerald ’n Gaiety'
Klätterbenved 'Emerald ’n Gaiety'
Från 44,00 kr
  • Lämplig som låg häck Lämplig som låg häck
  • Lämplig för små trädgårdar Lämplig för små trädgårdar
  • Lättklippt Lättklippt
Klätterbenved 'Vegetus'
Klätterbenved 'Vegetus'
Från 49,00 kr
  • Informell häck Informell häck
  • Lättklippt Lättklippt
  • Lämplig som låg häck Lämplig som låg häck

Benved - mer information

Benved till häck

Benved till häck

Benved är en häckväxt med ett ganska kompakt växtsätt. Det finns många arter och förädlade sorter av benved. Den mest utbredda arten i stora delar av Europa, där den förekommer vildväxande, är euonymus europaeus, som generellt kallas benved.

Denna art förekommer också i Sverige, men dess utbredning är begränsad till bl a Gotland och de södra delarna av Sverige. Denna växtart räknas som sällsynt i Sverige jämfört med de andra länderna i Europa, bland annat Tyskland, där det finns flera ord för samma växt, vilket ofta är ett tecken på att växten har stor utbredning. Dialektalt kallas benved spelbom i Sverige, vilket antas ha sitt ursprung i det tyska ordet Spindelbaum.

Arter av benved

Arter av benved

Den art av benved som erbjuds på Hackvaxteronline.se kallas närmare bestämt klätterbenved eller euonymus fortunei med sitt latinska namn. Benved klarar sig särskilt bra i kalkrik jord. Den ursprungliga, europeiska arten av benved fäller dock sina löv på vintern. De icke-inhemska arterna och sorterna är generellt mer populära då de förblir gröna hela året runt. Det är också därför vi erbjuder endast vintergröna sorter av euonymus i vår webbshop, det vill säga endast euonymus fortunei (klätterbenved).

Det har odlats fram några sorter från klätterbenved som trivs ännu bättre i trädgården än den ursprungliga arten. De sorter som du hittar i webbshoppen är speciellt utvalda för sina egenskaper och kvalité samt passar utmärkt som häck. Vi erbjuder en sort med gröna blad (‘Vegetus’), utan även två sorter med brokiga blad, nämligen den gulbrokiga ‘Emerald ‘n Gold’ - därav namnet - och den grönvita ‘Emerald ‘n Gaiety’. Det är inte ovanligt att bara kalla klätterbenved för benved då klätterbenved är både vanlig och omtyckt bland trädgårdsägare medan vanlig benved (euronymus europaeus) är relativt sällsynt i de svenska trädgårdarna.

Benved - inte bara en giftig växt

Benved - inte bara en giftig växt

Benved är en giftig trädgårdsväxt. Det ska du vara medveten om innan du bestämmer dig för att köpa benved. Hela växten är giftig för människor, bären är till och med dödligt giftiga. De flesta djur klarar giftet, så fåglar kommer inte hålla sig borta från din trädgård. På grund av sin toxicitet är benved relativt sällsynt i parker, där alla skall kunna njuta av grönskan utan att bekymra sig om växtens giftighet. Det gör dock att din trädgård kommer att sticka ut ännu mer och blir den finaste i grannskapet!

Historia

Växten var redan välkänd under tiden före kristendomen. Enligt grekerna var Euonymus en växt som förutspådde det goda, och senare kulturer trodde att benved hade olika slags magiska krafter. Samtidigt användes bären som ett botemedel mot huvudlöss. Allt detta har i alla fall säkerställt att denna planta uppskattades och planterades redan tidigt.

Träet är mycket lämpligt för att tillverka små verktyg. Typiskt är användningen av Euonymus virke för spinnhjulet. Det är därför benveden också bar namnet “spindelträd” (tyska: Spindelbaum). Ett namn som indikerar växtens användbarhet. Men i moderna tider har den skiftat från att vara bruksväxt till prydnadsväxt.

I trädgården planteras benveden därför nuförtiden endast for sin dekorativa effekt. Numera har vi bättre och säkrare läkemedel mot huvudlöss, och den förmåga att förutse framtiden som tillskrevs denna växt i forntiden har inte längre betydelse under vår tid. Klätterbenved är numera ett exempel av en riktig prydnadsbusk utan omedelbar användning - men prydnadsvärde är också värt något!

Köp benved på Hackvaxteronline.se

Benved i din trädgård

Klätterbenved är en lite buskig, men samtidig sirlig, planta med vackra blad, som (avhängig från sorten) kan få de mest underbara röda färger. Även bären är snygga. Fastän benved kan bli relativ hög, väljer de flesta trädgårdsentusiaster att ha den som en låg och vänlig häck, med ett lantligt utseende.

Fastän klätterbenved utövar en viss attraktion på bladlöss, bildar dessa  inte ett skadedjur i så fall. Tvärtom, de är på sin tur väldig attraktiva för nyckelpigor. Och när även larver och, senare under året, fjärilar hittar vägen till växten, kommer din benvedshäck att ge liv och färg till din trädgård. Speciellt när fåglar, om de inte redan skulle ha lockats dit av bären, blir lockade till din trädgård av insekterna.

Köp benved på Hackvaxteronline.se

Här på Hackvaxteronline.se gillar vi benved. Benved är en mycket trevlig häckväxt: färgglad, stark, härdig och – vad gäller sorterna i vår webbshop – vintergrön. Eller kanske är inte ’grön’ rätt ordval - benved absorberar solljus och blommar i lysande, sprakande färger som knappt kan kallas ‘gröna’ längre. Vi på Hackvaxteronline.se är utan tvekan mycket entusiastiska över benved och hos oss kan du köpa benved till låga priser!

Benved är en häckväxt som passar alla. Som redan nämnts trivs benved bra i många olika jordar. Även om de områden där växten växer vilt ofta lämpar sig bäst trivs de sorter som säljs i vår webbshop (som har odlats fram) även väldigt bra på andra håll i landet. Det är därför vi har valt att erbjuda dig just dessa växtsorter. Ta en titt på ovanstående sorter och välj en sort av benved som kommer att pryda din trädgård!