Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Benved

Euonymus (vars svenska namn är benved) trivs i nästan alla jordtyper, men växer bäst i väldränerad, mullhaltig jord. De sorter av benved som vi erbjuder kommer ursprungligen från Japan och Korea, och är utmärkta för anläggandet av låga häckar. Dessa sorter är väldigt vinterhärdiga och mycket lättskötta. För de brokiga sorterna av benved gäller följande: ju mer ljus växterna får desto färggladare blir de. Om växten växer i ett skuggigt läge kommer bladen att skifta färg till grönt.

Benved som häck

Benved är en häckväxt som kännetecknas av ett relativt kompakt växtsätt. Det finns många olika arter och förädlade sorter av benved. Den mest utbredda arten i stora delar av Europa, där den förekommer vildväxande, är euonymus europaeus, som i vardagligt tal kallas för benved.

Denna art förekommer också i Sverige, men dess utbredning är begränsad till Gotland och de södra delarna av Sverige. Denna växtart räknas som sällsynt i Sverige i jämförelse med andra europeiska länder, såsom Tyskland, där det i själva verket finns flera ord för samma växt, vilket ofta är ett tecken på att växten är väletablerad. I Sverige kallas benved dialektalt även för spelbom, vilket antas ha sitt ursprung i det tyska ordet Spindelbaum.

Arter av benved

Arter av benved

Den art av benved som erbjuds på Hackvaxteronline.se kallas närmare bestämt för klätterbenved, eller euonymus fortunei på latin. Benved klarar sig väldigt bra i kalkrik jord. Den ursprungliga, europeiska arten av benved fäller dock sina löv på vintern. De icke-inhemska arterna är i allmänhet mer populära, eftersom de förblir gröna hela året runt. På grund av detta erbjuder vi endast vintergröna sorter av euonymus i vår webbshop, det vill säga endast euonymus fortunei (klätterbenved).

I övrigt har man odlat fram några sorter av klätterbenved som trivs ännu bättre i trädgården än den ursprungliga arten. De sorter som du hittar i vår webbshop har valts ut speciellt med tanke på deras respektive egenskaper, och lämpar sig utmärkt för anläggandet av häckar. Vi erbjuder en sort med gröna blad (‘Vegetus’) och två sorter med brokiga blad, nämligen gulbrokiga ‘Emerald ‘n Gold’ och grönvita ‘Emerald ‘n Gaiety’. Det är inte ovanligt att man helt enkelt kallar klätterbenved för benved, vilket beror på att klätterbenved är både vanlig och omtyckt bland trädgårdsägare, medan vanlig benved (euronymus europaeus) är relativt sällsynt i svenska trädgårdar.

Benved - inte bara en giftig växt

Benved - inte bara en giftig växt

Benved är en giftig trädgårdsväxt, vilket är något du bör vara medveten om innan du bestämmer dig för att köpa benved. Hela växten är giftig för människor, bären är i själva verket dödligt giftiga. De flesta djur tål dock giftet, så fåglar kommer inte att undvika din trädgård. På grund av sin toxicitet är benved en relativt sällsynt växt i parker, där alla skall kunna njuta av grönskan utan att behöva oroa sig för giftiga växter. Detta medför dock att din trädgård kommer att sticka ut ännu mer och bli den vackraste i grannskapet!

Historia

Växten var redan välkänd under tiden innan kristendomen uppstod. Enligt grekerna var Euonymus en växt som förutspådde det goda, medan senare kulturer trodde att benved hade olika slags magiska krafter. Benvedens bär användes samtidigt som ett botemedel mot huvudlöss. Denna växt var alltså högt uppskattad och populär redan i ett tidigt skede.

Benvedens trä lämpar sig mycket väl för tillverkning av små verktyg, virket användes bland annat i stor utsträckning för spinnrockar, vilket är bakgrunden till växtens tyska namn ”Spindelbaum” (spindelträd). Denna växt var således mycket användbar förr i tiden, men i moderna tider har den gått från att vara en växt med praktiska ändamål till att vara en prydnadsväxt.

I trädgården planteras benved således nuförtiden endast för sina dekorativa egenskaper. Numera har vi bättre och säkrare läkemedel mot huvudlöss, och den förmåga att förutse framtiden som tillskrevs denna växt i forntiden är inte längre relevant. Klätterbenved är numera ett exempel på en prydnadsbuske utan praktiska användningsändamål – men prydlig är den i desto större utsträckning!

Köp benved på Hackvaxteronline.se

Benved i din trädgård

Klätterbenved är en smått buskig, men samtidig dekorativ planta, som kännetecknas av vackra blad. Beroende på sorten kan dessa blad anta de mest underbara, röda färger. Även bären är ytterst praktfulla. Fastän benveden kan bli relativ hög, väljer de flesta trädgårdsentusiaster att använda den för låga och vänliga häckar som präglas av ett lantligt utseende.

Även om klätterbenved lockar till sig bladlöss i en viss utsträckning, kommer dessa inte att utgöra något hot för häcken. Tvärtom, dessa bladlöss gillas av nyckelpigor, vilket i sin tur kan bidra till en ännu mer livfull och färggrann trädgård, på samma sätt som de larver och fjärilar som också gillar att besöka växten. Dessa insekter kommer sedan att locka till sig fåglar, vilket ytterligare skapar mer liv i trädgården.

Köp benved på Hackvaxteronline.se

Här på Hackvaxteronline.se gillar vi benved. Benved är en mycket trevlig häckväxt: den är färgglad, robust, vinterhärdig och – vad beträffar sorterna i vår webbshop – vintergrön. ”Grön” är dock kanske inte rätt ordval – benveden absorberar solljus och blommar i lysande och sprakande färger som knappt kan kallas ”gröna” längre. Vi på Hackvaxteronline.se är utan tvekan mycket entusiastiska över denna häckväxt, som du dessutom kan köpa hos oss till mycket förmånliga priser!

Benved är en häckväxt som passar alla. Som redan nämnts trivs benved bra i många olika jordtyper. Även om de områden där växten växer vilt ofta lämpar sig bäst, trivs de förädlade sorterna som säljs i vår webbshop även väldigt bra på andra håll i landet, vilket är orsaken till att vi har valt att erbjuda dig just dessa sorter. Ta en titt på ovanstående sorter och välj den sort av benved som passar just din trädgård!