Benved

Euonymus (svenskt namn: benved) trivs i nästan alla jordtyper, men växer bäst i väldränerad, mullhaltig jord. Benved-sorter kommer från Japan och Korea och är utmärkta till låga häckar. De är fullt härdiga och mycket lättskötta. För de brokiga sorterna av benved gäller: ju mer ljus desto mer färg. Om växten växer i skuggan, ändrar lövet färg till grönt.

Benved - mer information

Benved till häck

Benved till häck

Benved är en häckväxt med ett ganska kompakt växtsätt. Det finns många arter och förädlade sorter av benved. Den mest utbredda arten i stora delar av Europa, där den förekommer vildväxande, är euonymus europaeus, som generellt kallas benved.

Denna art förekommer också i Sverige, men dess utbredning är begränsad till bl a Gotland och de södra delarna av Sverige. Denna växtart räknas som sällsynt i Sverige jämfört med de andra länderna i Europa, bland annat Tyskland, där det finns flera ord för samma växt, vilket ofta är ett tecken på att växten har stor utbredning. Dialektalt kallas benved spelbom i Sverige, vilket antas ha sitt ursprung i det tyska ordet Spindelbaum.

Arter av benved

Arter av benved

Den art av benved som erbjuds på Hackvaxteronline.se kallas närmare bestämt klätterbenved eller euonymus fortunei med sitt latinska namn. Benved klarar sig särskilt bra i kalkrik jord. Den ursprungliga, europeiska arten av benved fäller dock sina löv på vintern. De icke-inhemska arterna och sorterna är generellt mer populära då de förblir gröna hela året runt. Det är också därför vi erbjuder endast vintergröna sorter av euonymus i vår webbshop, det vill säga endast euonymus fortunei (klätterbenved).

Det har odlats fram några sorter från klätterbenved som trivs ännu bättre i trädgården än den ursprungliga arten. De sorter som du hittar i webbshoppen är speciellt utvalda för sina egenskaper och kvalité samt passar utmärkt som häck. Vi erbjuder en sort med gröna blad (‘Vegetus’), utan även två sorter med brokiga blad, nämligen den gulbrokiga ‘Emerald ‘n Gold’ - därav namnet - och den grönvita ‘Emerald ‘n Gaiety’. Det är inte ovanligt att bara kalla klätterbenved för benved då klätterbenved är både vanlig och omtyckt bland trädgårdsägare medan vanlig benved (euronymus europaeus) är relativt sällsynt i de svenska trädgårdarna.

Benved - inte bara en giftig växt

Benved - inte bara en giftig växt

Benved är en giftig trädgårdsväxt. Det ska du vara medveten om innan du bestämmer dig för att köpa benved. Hela växten är giftig för människor, bären är till och med dödligt giftiga. De flesta djur klarar giftet, så fåglar kommer inte hålla sig borta från din trädgård. På grund av sin toxicitet är benved relativt sällsynt i parker, där alla skall kunna njuta av grönskan utan att bekymra sig om växtens giftighet. Det gör dock att din trädgård kommer att sticka ut ännu mer och blir den finaste i grannskapet!

Köp benved på Hackvaxteronline.se

Köp benved på Hackvaxteronline.se

Här på Hackvaxteronline.se gillar vi benved. Benved är en mycket trevlig häckväxt: färgglad, stark, härdig och – vad gäller sorterna i vår webbshop – vintergrön. Eller kanske är inte ’grön’ rätt ordval - benved absorberar solljus och blommar i lysande, sprakande färger som knappt kan kallas ‘gröna’ längre. Vi på Hackvaxteronline.se är utan tvekan mycket entusiastiska över benved och hos oss kan du köpa benved till låga priser!

Benved är en häckväxt som passar alla. Som redan nämnts trivs benved bra i många olika jordar. Även om de områden där växten växer vilt ofta lämpar sig bäst trivs de sorter som säljs i vår webbshop (som har odlats fram) även väldigt bra på andra håll i landet. Det är därför vi har valt att erbjuda dig just dessa växtsorter. Ta en titt på ovanstående sorter och välj en sort av benved som kommer att pryda din trädgård!