Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Berberis

Berberis är ett släkte som omfattar ca 450-500 sorter av 0.5-4 meter höga lövfällande och vintergröna buskar med taggiga skott. Släktet är inhemskt i Europa, Asien, Afrika, Nordamerika och Sydamerika. Berberis-sorter används ofta till häck, framför allt på grund av sina sirliga blad, gula blommor och röda eller mörkblåa bär. Dessutom lämpar de sig bra som inbrottsskydd: taggarna är en effektiv avskräckningsmedel. De lövfällande sorterna av berberis (i vår webbshop: berberis thunbergii, också kallad surtorn eller häckberberis) kännetecknas av sina vackra höstfärger. Bladen på dessa sorter ändrar färg till rosa eller röd på hösten innan de faller av.

Filtrera
Filtrera
Förfina urvalet
Visa som Rutnät Listvy

3 produkter

Visa
per sida
Sortera på
Berberis 'Amstelveen'
Berberis 'Amstelveen'
Från 75,60 kr
  • Blommande växt Blommande växt
  • Inbrottsskyddande Inbrottsskyddande
  • Långsamväxande Långsamväxande
Berberis 'Telstar'
Berberis 'Telstar'
Från 67,30 kr
  • Blommande växt Blommande växt
  • Inbrottsskyddande Inbrottsskyddande
  • Långsamväxande Långsamväxande
Vårtberberis
Vårtberberis
Från 67,30 kr
  • Praktfull höstfärg Praktfull höstfärg
  • Inbrottsskyddande Inbrottsskyddande
  • Långsamväxande Långsamväxande

Ytterligare information om Berberis

Berberis som häckväxt

Många berberis-sorter återfinns i flera hörn av världen och i vår webbutik finns några av dessa till salu. När allt kommer omkring är köpet av en berberis ett val, det gäller att hitta den berberis som faller dig i smaken och passar just din trädgård bäst. Ovan kan du se de berberis-sorter vi har i vårt sortiment. Om du vill plantera berberis som häckväxt är dessa sorter de som passar detta ändamål bäst. Dessa har ett elegant utseende, lockar till sig fåglar, och trivs i vårt klimat. På ovanstående sidor finner du mer information om de specifika sorterna, såsom till exempel deras vinterhärdighet i Sverige.

På Hackvaxteronline.se kan du köpa såväl vintergröna som lövfällande berberis-sorter. De sorter som fäller sina löv på vintern har också sin charm, eftersom du på så vis verkligen välkomnar de olika årstiderna i din trädgård. Trots detta tyr många av våra kunder sig till de berberis-sorter som är vintergröna, därför ligger fokus i vårt sortiment på just dessa sorter.

Berberisens ursprung

Berberis är en växt som har odlats av mänskor sedan en lång tid tillbaka, men inte i första hand som häckväxt. Berberis användes förr nämligen som färgämne, eftersom blommornas gula färg drog till sig uppmärksamhet. Dessutom åt man (och äter fortfarande) av bären, framför allt i Persien (Iran). De har en fräsch och sur smak, och används till exempel för att krydda ris. De används också för att laga sylt, då tillfogar man sötningsmedel för att balansera ut den sura smaken hos berberisens bär.

Berberisen var ursprungligen en vilt växande växt, men efterhand började mänskor odla den själva. Berberis-busken har aldrig blivit lika populär som de mer kända bärbuskarna, kanske för att inte alla gillar den sura smaken hos bären, men de gula blommorna och deras användbarhet som färgämne har alltid uppskattats.

Berberisen togs i bruk som häckväxt endast senare, och då nästan enbart i trädgårdar. Såsom många andra häckar planterades också berberis först som avgränsare mellan ängar, men under århundradens lopp fick den ryktet att den skulle haft ett dåligt inflytande på spannmålsskörden. Detta var i viss mån vidskepelse, eftersom berberisen inte i sig är giftig för spannmålen. Den hjälper dock förvisso till med att sprida svartrost som i sin tur infekterar skörden. Av den anledningen är berberis än idag förbjuden i vissa länder (till exempel Danmark). I Sverige har man dock fått odla berberis fritt sedan 1994.

Berberis i trädgården

Lyckligtvis är berberis idag fullt tillåten i Sverige. Växten har ett praktfullt och färggrant utseende, som är såväl vilt och skarpt som ljuvt och blomstrande på samma gång. Detta är en växt med mycket karaktär. Törnarna håller objudna gäster borta från trädgården, medan de tätt växande löven tillsammans med blommorna fungerar som insynsskydd.

Berberis har blivit allt populärare som häckväxt. Den har visserligen inte nått samma status som ligustern, som är en riktig trädgårdsklassiker, men poängen hos en berberis är exakt det faktum att den är lite annorlunda och därför inte återfinns i varje gathörn. Samtidigt har vi också sett att många mänskor ifrågasätter berberisen, eftersom de tror att den är lövfällande. I själva verket är detta fallet bara med berberis 'Thunbergii', många av de andra sorterna behåller sina löv året om.

Berberisens öde tycks vara att den är känd, men inte tillräckligt känd. Det finns många fördomar om den här växten, och såsom med fördomar i allmänhet är även dessa bara delvis sanna, och säkerligen ingen orsak till att avstå från denna ypperliga häckväxt. Vi på Hackvaxteronline.se hoppas att vi i detta avseende kan bidra till en liten förändring, så att berberisens popularitet fortsättningsvis ökar i stället för att den faller offer för dessa fördomar i all framtid.

Köp Berberis på Hackvaxteronline.se

I webbutiken under vintergröna häckväxter hittar du två varianter av Berberis frikartii, och därtill Berberis verruculosa. Bland våra lövfällande häckväxter hittar du dessutom två sorter av Berberis thunbergii (häckberberis). Alla dessa berberis-sorter har naturligtvis sina egna egenskaper, men du kan alltid förlita dig på att de lämpar sig för trädgårdar. När allt kommer omkring är det ett av våra villkor när vi införskaffar berberis.

På Hackvaxteronline.se kan du på ett snabbt och enkelt sätt köpa berberis online. Vi har djup erfarenhet av att leverera häckväxter till kunder såväl i Sverige som i övriga Europa. Berberis har redan i många års tid varit en viktig tillgång i vår webbutik. Det finns många trädgårdar som för tillfället pryds av en berberis från Hackvaxteronline.se. Vill du att din trädgård blir en av dessa? Ta gärna en närmare titt på vårt utbud och välj den berberis som passar just din trädgård bäst. Är du nyfiken på andra sorters häckväxter? Till exempel buxbom, idegran, barrväxter, lagerhägg, bokhäck eller avenbok.