Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Berberis

Berberis är ett släkte som omfattar ca 450-500 sorter av 0.5-4 meter höga lövfällande och vintergröna buskar som präglas av taggiga skott. Berberis-släktet är inhemskt i Europa, Asien, Afrika, Nordamerika och Sydamerika. Berberis-sorter används ofta för anläggandet av häckar, framför allt på grund av sina dekorativa blad, gula blommor och röda eller mörkblåa bär. Dessutom lämpar de sig bra för inbrottsskyddande häckar: de taggiga bladen avskräcker inkräktare. De lövfällande sorterna av berberis, såsom berberis thunbergii som du hittar i vår webbshop (även kallad surtorn eller häckberberis), kännetecknas av vackra höstfärger. Bladen på dessa sorter skiftar färg till att bli rosa eller röda på hösten innan de faller av växten.

Visa som Rutnät Listvy

2 produkter

Visa
per sida
Sortera på

Berberis som häckväxt

Många berberis-sorter återfinns i flera hörn av världen och några av dessa finns till salu i vår webbutik. När allt kommer omkring är köpet av en berberis ett val, det gäller att hitta den berberis som faller dig i smaken och passar just din trädgård bäst. Ovan hittar du de berberis-sorter vi erbjuder. Om du vill plantera berberis som häckväxt är dessa sorter de som passar detta ändamål bäst. Dessa sorter kännetecknas av ett elegant utseende, lockar till sig fåglar och trivs utmärkt i vårt klimat. På ovanstående sidor finner du mer information om de specifika sorterna, såsom till exempel deras vinterhärdighet i Sverige.

På Hackvaxteronline.se kan du köpa såväl vintergröna som lövfällande berberis-sorter. De sorter som fäller sina löv på vintern har också sin charm, eftersom du på så sätt verkligen välkomnar de olika årstiderna i din trädgård. Trots detta tyr många av våra kunder sig till de berberis-sorter som är vintergröna, därför ligger fokus i vårt sortiment på just dessa sorter.

Berberisens ursprung

Berberis är en växt som har odlats av mänskor sedan en lång tid tillbaka, men inte i första hand som häckväxt. Berberis användes förr nämligen som färgämne, eftersom blommornas gula färg drog till sig uppmärksamhet. Dessutom åt man (och äter fortfarande) av bären, framför allt i Iran. Bären kännetecknas av en fräsch och sur smak, och används bland annat för att krydda ris. De används också för att laga sylt, då tillfogar man sötningsmedel för att balansera ut den sura smaken som berberisens bär präglas av.

Berberis är ursprungligen en vildväxande växt, men mänskor har med tiden börjat odla den själva. Berberis-busken har aldrig blivit lika populär som mer kända bärbuskar, kanske för att inte alla gillar bärens sura smak, men de gula blommorna och deras användbarhet som färgämne har alltid uppskattats.

Berberisen togs i bruk som häckväxt i ett senare skede, och då nästan enbart i trädgårdar. Såsom många andra häckväxter planterades också berberis först som avgränsare mellan ängar, men under århundradens lopp föll den offer för ryktet att den skulle haft ett dåligt inflytande på spannmålsskörden. Detta var i viss mån vidskepelse, eftersom berberisen inte i sig är giftig för spannmål. Den hjälper dock förvisso till med att sprida svartrost, som i sin tur angriper skörden. Av den anledningen är berberis än i dag förbjuden i vissa länder (till exempel i Danmark). I Sverige har man dock fått odla berberis fritt sedan 1994.

Berberis i trädgården

Lyckligtvis är berberis i dag fullt tillåten i Sverige. Växten präglas av ett praktfullt och färggrant utseende, som är såväl vilt och skarpt som ljuvt och blomstrande på en och samma gång. Detta är en växt med mycket karaktär. Växtens törnar håller objudna gäster borta från trädgården, samtidigt som de tätt växande bladen, i kombination med blommorna, säkerställer avskildhet i trädgården.

Berberis har blivit allt populärare som häckväxt. Den har visserligen inte nått samma status som ligustern, som är en riktig trädgårdsklassiker, men poängen med en berberis är exakt det faktum att den är lite annorlunda och således inte återfinns i varje gathörn. Samtidigt har vi också sett att många mänskor tvivlar på att införskaffa berberis, eftersom de tror att den är lövfällande. Detta är i själva verket fallet enbart vad gäller berberis 'Thunbergii', många av de andra sorterna behåller sina löv året om.

Berberisens öde tycks vara att den är rätt känd, men inte tillräckligt känd. Det finns många fördomar om den här växten, och såsom med fördomar i allmänhet är även dessa bara delvis sanna, och säkerligen ingen orsak till att avstå från denna ypperliga häckväxt. Vi på Hackvaxteronline.se hoppas att vi i detta avseende kan bidra till en liten förändring, så att berberisens popularitet fortsättningsvis ökar i stället för att den faller offer för dessa fördomar i all framtid.

Köp Berberis på Hackvaxteronline.se

I webbutiken under vintergröna häckväxter hittar du två varianter av Berberis frikartii, och därtill Berberis verruculosa. Bland våra lövfällande häckväxter hittar du dessutom två olika sorter av Berberis thunbergii (häckberberis). Alla dessa berberis-sorter har naturligtvis sina egna egenskaper, men du kan alltid förlita dig på att de lämpar sig väl för trädgårdar. När allt kommer omkring är det ett av våra villkor när vi införskaffar berberis.

På Hackvaxteronline.se kan du på ett snabbt och enkelt sätt köpa berberis online. Vi har bred erfarenhet av att leverera häckväxter till kunder såväl i Sverige som i övriga Europa. Berberis har redan i många års tid varit en viktig tillgång i vår webbutik. Det finns många trädgårdar som för tillfället pryds av en berberis från Hackvaxteronline.se. Vill du att din trädgård blir en av dessa? Ta gärna en närmare titt på vårt utbud och välj den berberis som passar just din trädgård bäst. Är du nyfiken på andra sorters häckväxter? Ta då en titt på vårt breda sortiment som bland annat består av buxbom, idegran, barrväxter, lagerhägg, bokhäck och avenbok.