Jämför produkter
 1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Thuja

Det finns många olika sorter av thuja (eller: tuja). De sorter som ingår i sortimentet på Hackvaxteronline.se lämpar sig särskilt bra för en tät häck. Thuja är väldigt tålig och lättskött. Dessutom är dessa växter inte kräsna vad gäller växtbetingelser. Thuja växer ca 20-30 cm om året. Det är dessa egenskaper som gör thuja till en utmärkt häckväxt för en stor del av våra kunder.

Filtrera
Filtrera
Förfina urvalet
Visa som Rutnät Listvy

5 produkter

Visa
per sida
Sortera på
Thuja 'Brabant'
Thuja 'Brabant'
Från 25,30 kr
 • Ger insynsskydd snabbt Ger insynsskydd snabbt
 • Fruktbärande Fruktbärande
 • Lättskött Lättskött
 • Ytterst vinterhärdig Ytterst vinterhärdig
Thuja 'Smaragd'
Thuja 'Smaragd'
Från 74,80 kr
 • Kompakt tillväxt Kompakt tillväxt
 • Långsamväxande Långsamväxande
 • Lättskött Lättskött
Thuja 'Martin'
Thuja 'Martin'
Från 90,60 kr
 • Kompakt tillväxt Kompakt tillväxt
 • Lättskött Lättskött
 • Ytterst vinterhärdig Ytterst vinterhärdig
Thuja 'Excelsa'
Thuja 'Excelsa'
Från 97,60 kr
 • Ytterst vinterhärdig Ytterst vinterhärdig
 • Kompakt tillväxt Kompakt tillväxt
 • Doftande Doftande
 • Snabbväxande Snabbväxande
 • Lättskött Lättskött
Thuja 'Atrovirens'
Thuja 'Atrovirens'
Från 87,30 kr
 • Snabbväxande Snabbväxande
 • Ger insynsskydd snabbt Ger insynsskydd snabbt
 • Ytterst vinterhärdig Ytterst vinterhärdig

Thuja - mer information

Thuja som häck

Thuja som häck

Thuja anses vara en klassisk häckplanta. Det finns många fördelar med thuja: thuja-barrväxter står gröna både vår och höst, och är dessutom motståndskraftiga mot sjukdomar, snabbväxande och lätta att beskära. Thuja liknar idegran i detta avseende, men till skillnad från denna omtyckta häckväxt får inte thuja beskäras för hårt. Men det behöver inte vara en nackdel: det är lätt att beskära thuja korrekt bara man vet hur man gör.

För att skapa en fin, tät häck ska man beskära två gånger om året. Klipp häcken något vidare vid basen än på toppen för att häcken ska få bra solexponering. Det är mycket viktigt att du inte beskär intill den bladlösa veden, då kala grenar inte producerar nya blad. Kala häckar är ofta ett resultat av dålig beskärning. Detta kan också bero på sjukdom, speciellt hos gamla thujahäckar, men risken kan minskas genom att hålla redskapen rena.

Thuja appellerar till fantasin. Folk ser thuja som en symbol för liv, särskilt på grund av dess snabba tillväxt och vintergröna barr. Thuja är stark och vital, och inte minst, pålitlig: en thujahäck ska vara en hörnsten i din trädgård, en häck som du alltid kan lita på. Det är inte svårt att lyckas med thuja - thuja ställer inte stora krav på jorden och behöver bara beskäras två gånger om året för att hålla häcken tät och snygg. Med en häck av thuja blir man rikligt belönad utan att det kräver mer jobb än andra häckplantor. Det är alltså inte särskilt konstigt, att våra kunder också tycker om thuja!

Thuja historia

Thuja kommer ursprungligen från Nord-Amerika. Det finns visserligen även vilda thujor i Asien, men de sorterna som vi använder som häckplanta nuförtiden härstammar från de amerikanske arter. Det finns två släktgrupper: Thuja plicata och Thuja occidentalis. Sistnämnda betyder bokstavligen „Västra Thuja“, men konstigt nog växer den egentligen i östra hälften av Nord-Amerika. Det är tydligt att namngivningen hade ett europeiskt perspektiv.

Långt innan europeanerna lärde känna thujan, var den redan mycket viktig för amerikas ursprungliga invånarna. De använde dessa barrträd främst för att göra redskaper från träet, men trädet hade även mytologisk betydelse. De gjorde också mediciner utav trädet och det var precis av denna anledning som upptäcktsresande lärde känna thujan: medicinen hjälper nämligen mycket bra mot vitaminbrist (skörbjugg). Därav även thujans smeknamn, „livets träd“

Den första européern som upptäckte denna egenskap av „livets träd“ var den franska sjömannen Jacques Cartier, som på detta sätt kunde rädda sin besättning från skörbjugg. Därmed blev thujan det första amerikanska barrträdet som kom till Europa. Inom kort tid hade det blivit ett mycket omtyckt träd i landskapsträdsgårdar. Thujans härdighet bidrog till dess popularitet i Centraleuropa, där kalla vintrar är ganska vanliga.

Köp thuja på Hackvaxteronline.se

Thuja i din trädgård

I trädgården står inte Thujan som medicinal planta, men som stark, härdig häck som tålar beskärning mycket väl. Nuförtiden finns det närmare 120 olika kultivars, vilket tyder på hur mycket odlarna har imponerats av denna häckväxtens många kvaliteter. I trädgården ger thujan mycket skydd, och ändå är dess struktur mjuk och vänlig, så att barrträden även lämpas till trädgårdar där barn lekar.

Barrträden i Thuja familjen är ganska lättskötta, och även det är ett av skälen till att denna häcken är så eftersökt. Men också de många historier som tillhör thuja gör växten ganska speciell. Vi berättade redan om hur thuja räddade sjöfolket från skörbjugg, men en annan speciell egenskap är att thuja är mycket långlivad: i Nord-Amerika finns exemplar som är åtminstone 800 år gamla. Det är alltså en mycket pålitlig häckväxt.

Thuja träden bjuder mycket skydd och detta värderas särskilt av fåglar, som av denna anledning gärna kommer att besöka den. Fjärilar älskar thujan också, och på det viset ger den vintergröna barrträdshäcken färg och liv till din trädgård i alla årstider. Men thuja håller borta en hel del också: det är en bra häck för att förhindra buller, och om du bor längs en livlig väg är Thuja perfekt för avskildhet.

Köp thuja på Hackvaxteronline.se

I vår webbshop kan du köpa thuja. De sorter som finns i webbshoppen används som häckväxter och har således precis de egenskaper som en bra häck ska ha. Vidare är thuja visserligen en snabbväxande häckväxt som behöver mycket beskärning, men det är värt ansträngningen! De thuja-arter som säljs i vår webbshop har väldigt vackra former och bildar en fin, tät häck på ca 2 meter höjd om de beskärs. Thuja kommer att växa ännu högre om du inte beskär, i synnerhet den stora arten thuja plicata. Thujahäckar på 5-6 m är inte sällsynta, men de flesta föredrar en mindre häck som är mycket enklare att sköta och beskära.

När kunder köper thuja hos oss, förlitar de sig på vår kompetens och service. Vi vill visa våra kunder att vi är värda förtroendet. Häckväxter som thuja kan betraktas som en inspirationskälla för oss: snabba och pålitliga. Vår service är mycket snabb: produkterna skickas till dig inom bara några dagar. Vi väljer ut högkvalitativa plantor åt dig och tillhandahåller dem till låga priser. Typiskt Hackvaxteronline.se!-Sveriges billigaste och bästa specialist på häckväxter.