Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Thuja

Det finns många olika sorter av tuja (Thuja). De sorter som ingår i sortimentet på Hackvaxteronline.se lämpar sig särskilt bra för en tät häck. Tujan är en väldigt tålig och lättskött häckväxt. Dessutom är dessa växter inte kräsna vad gäller växtbetingelser. Tujan växer ca 20-30 cm om året. Dessa egenskaper gör tuja till en idealisk häckväxt för en stor del av våra kunder.

Thuja som häck

Tuja som häck

Tuja anses vara en klassisk häckplanta. Det finns många fördelar med tuja: dessa barrväxter är gröna både under våren och hösten och är dessutom snabbväxande, lätta att beskära samt motståndskraftiga mot sjukdomar. Tuja liknar idegran i detta avseende, men till skillnad från denna omtyckta häckväxt får tujan inte beskäras för grovt. Detta behöver dock inte vara en nackdel: det är lätt att beskära tuja korrekt bara man vet hur man gör.

För att skapa en vacker och tät häck ska man beskära tujan två gånger om året. Klipp häcken så att den förblir något bredare vid basen än vid toppen för att häcken ska få god solexponering. Det är mycket viktigt att du inte klipper ned den till gammal ved, eftersom växtens kala grenar inte producerar nya blad. Kala häckar är ofta ett resultat av felaktig beskärning. Detta kan också bero på sjukdomar, speciellt när det gäller gamla tujahäckar, men risken till detta kan förminskas genom att hålla beskärningsredskapen rena.

Tuja tilltalar fantasin. Folk ser tuja som en symbol för liv, särskilt på grund av dess snabba tillväxt och städsegröna barr. Tuja är en stark och vital, och sist men inte minst, pålitlig häckväxt: en tujahäck ska vara en hörnsten i din trädgård, en häck som du alltid kan lita på. Det är inte svårt att lyckas med en tujahäck — tujan ställer inte stränga krav på jorden och behöver bara beskäras två gånger om året för att häcken skall förbli tät och snygg. Med en tujahäck blir man rikligt belönad utan att den kräver mer arbete än andra häckväxter. Det är alltså inte särskilt konstigt att våra kunder också gillar tuja!

Tujans historia

Tujan härstammar ursprungligen från Nordamerika. Det finns visserligen även vilt växande tujor i Asien, men de sorter vi använder som häckplantor nuförtiden härstammar från de amerikanska arterna. Det finns två släktgrupper: Thuja plicata och Thuja occidentalis. Det sistnämnda betyder bokstavligen ”västerländsk tuja”, men konstigt nog växer den egentligen i östra halvan av Nordamerika. Från detta kan man härleda att namnet har uppkommit ut ett europeiskt perspektiv.

Tujan var en mycket viktig växt för Amerikas ursprungsbefolkning redan långt innan européerna lärde känna till den. Dessa barrträd användes främst för att framställa redskap av träet, men trädet hade även en mytologisk betydelse. Man tillverkade även mediciner utav trädets beståndsdelar, vilket i själva verket var anledningen till att upptäcktsresande lärde känna till tujan: medicinen fungerade nämligen mycket bra mot vitaminbrist (skörbjugg). Därav även tujans smeknamn, "livets träd".

Den första européen som upptäckte denna egenskap hos ”livets träd” var den franska sjömannen Jacques Cartier, som med tujans hjälp kunde rädda sin besättning från skörbjugg. Därmed blev tujan det första amerikanska barrträdet som anlände till Europa. Inom kort blev tujan också ett mycket omtyckt träd i landskapsträdgårdar. Tujans härdighet bidrog till dess popularitet i Centraleuropa, där kalla vintrar är ganska vanliga.

Köp thuja på Hackvaxteronline.se

Tuja i trädgården

I trädgården står tujan inte i egenskap av en medicinal planta, utan snarare som en robust och härdig häck som tål beskärning mycket väl. Nuförtiden finns det närmare 120 olika kultiverade tujasorter, vilket är ett bevis på att talrika odlare har imponerats av tujans många goda egenskaper. Tujan bidrar med avskildhet i trädgården samtidigt som den präglas av en mycket mjuk och blid struktur, vilket gör att den också lämpar sig för trädgårdar med lekande barn.

Barrträden som tillhör tuja-släktet är ganska lättskötta, vilket också bidrar till tujans popularitet som häckväxt. De många historierna om tujan gör den också till en unik häckväxt. Vi beskrev redan hur tujan räddade sjöfolk från skörbjugg, men en annan speciell egenskap är att tujan också är mycket långlivad: i Nordamerika finns exemplar som är åtminstone 800 år gamla. Detta är alltså en mycket pålitlig häckväxt.

Tujahäckar erbjuder mycket skydd, en egenskap som är särskilt uppskattad bland fåglar, som av denna anledning gärna kommer att besöka häcken. Fjärilar älskar också att besöka tujan, vilket innebär att din städsegröna barrträdshäck kommer att bidra med färg och liv i din trädgård under alla årstider. Därtill är en tujahäck ett bra alternativ om du vill undvika buller i trädgården, och om du bor längs en livlig väg är tujahäcken ett perfekt val för att åstadkomma mer avskildhet.

Köp tuja på Hackvaxteronline.se

I vår webbshop kan du lätt och enkelt införskaffa tuja. De sorter som finns i vår webbshop används som häckväxter och har således precis de egenskaper som en bra häck ska ha. Vidare är tuja visserligen en snabbväxande häckväxt som behöver regelbunden beskärning, men den är väl värd arbetet! De tujasorter som säljs i vår webbshop präglas av väldigt vackra former och bildar en vacker och tät, ca två meter hög häck om de beskärs korrekt. Tujan kommer att växa ännu högre om du inte beskär den, i synnerhet den stora arten Thuja plicata. Tujahäckar på 5-6 m är inte sällsynta, men de flesta trädgårdsmästare föredrar en mindre häck som är mycket enklare att sköta och beskära.

När kunder köper tuja hos oss förlitar de sig på vår kompetens och service. Vi vill visa våra kunder att vi är värda förtroendet. Häckväxter som tujan kan betraktas som en inspirationskälla för oss: snabb och pålitlig. Vi erbjuder snabb service: våra produkter skickas till dig inom bara några dagar. Vi väljer ut högkvalitativa plantor åt dig och tillhandahåller dem till förmånliga priser. Detta är typiskt för Hackvaxteronline.se — Sveriges billigaste och bästa specialist på häckväxter!