Hög ligusterhäck

Här kan du läsa mer om vilka ligustersorter som lämpar sig för detta, och om vad du bör beakta gällande skötsel.
Köp liguster
Hög ligusterhäck

Liguster används oftast för anläggandet av höga ligusterhäckar. Med ett växttempo på upp till 60 centimeter per år dröjer det inte länge innan din ligusterhäck blir tillräckligt hög för att till exempel säkerställa mer avskildhet i trädgården. Trots sin snabba tillväxt är ligustern en överraskande lättskött häckväxt. Denna kombination av en snabb tillväxt och det faktum att ligustern är lättskött har lett till att ligustern har blivit en av de populäraste häckväxterna i nya bostadsområden under efterkrigstiden. Men kan alla ligustrar användas för anläggandet av höga häckar? Och vad bör du ta i beaktande när det gäller skötsel? Vi besvarar dessa frågor nedan.

Vintergrön liguster
Ligustrum vulgare 'Atrovirens'
Från
28,60 kr
arrow-right
Liguster
Ligustrum vulgare
Från
26,90 kr
arrow-right
Bredbladig liguster
Ligustrum ovalifolium
Från
24,90 kr
arrow-right
Gulbrokig bredbladsliguster
Ligustrum ovalifolium 'Aureum'
Från
43,90 kr
arrow-right

Vilka ligustrar lämpar sig för höga häckar?

Ovanstående fråga har ett enkelt svar: alla ligustrar i vår webbshop lämpar sig för anläggandet av höga häckar. Samtidigt bör man dock beakta att alla ligustersorter i vårt sortiment växer med olika hastighet, och således inte alltid når den önskade höjden lika snabbt. Som ett exempel på detta växer vanlig liguster (Ligustrum vulgare), samt den därav förädlade vintergröna ligustern (Ligustrum vulgare 'Atrovirens') och gulbrokig bredbladsliguster (Ligustrum ovalifolium 'Aureum') något långsammare än bredbladig liguster (Ligustrum ovalifolium). Samtliga sorter kommer dock slutligen att bli över 1,80 meter höga och är således utmärkta val om man har för avsikt att anlägga en insynsskyddande häck.

Den viktigaste frågan du bör ställa dig själv är hur du vill att din ligusterhäck ska se ut. För en ligusterhäck med ett något vildare och mer naturligt utseende är vanlig liguster och vintergrön liguster bättre val, eftersom bladen på dessa sorter är relativt långa. Om man beskär växterna tillräckligt ofta kan man också åstadkomma en ganska rak häck med dessa sorter, men de flesta trädgårdsmästare anser att de rundare bladen på bredbladig liguster innebär mindre arbete i detta avseende. Gulbrokig bredbladsliguster används ofta för relativt låga prydnadshäckar, där växtens tvåfärgade blad kan uppnå sin fulla potential. Det är dock säkerligen också möjligt att anlägga relativt höga häckar med denna praktfulla häckväxt.

En ligusterhäck kan beskäras ganska smalt jämfört med andra bladväxter som används för anläggandet av höga häckar. Enbart de allra minsta trädgårdarna som inte erbjuder tillräckligt med utrymme för en ca 0,5 meter bred häck är olämpliga om man vill anlägga en ligusterhäck. Också i detta avseende är en hög ligusterhäck ett bra alternativ.

Visa mer arrow-down
Visa mindre arrow-up
Vilka ligustrar lämpar sig för höga häckar?

Skötseltips för en hög ligusterhäck

Vid plantering av ligustrar kan man klippa ner växterna med maximal 20-30% av höjden (på en planta som är 100cm klippas alltså maximalt 30cm bort, på en planta som är 40cm vid leverans klippar du alltså maximal 10 cm).

Du kan i stor utsträckning själv påverka ligusterhäckens exakta höjd genom att beskära din häck oftare eller mer sällan. Vanligtvis beskär trädgårdsmästare sina ligusterhäckar två eller tre gånger om året, för att på så sätt säkerställa att den förblir så stram som möjligt och förgrenar sig allt tätare. Om häckens höjd är den viktigaste faktorn för dig kan du till exempel begränsa beskärandet till en gång per år. Ta dock i beaktande att detta leder till att häcken blir relativt bred. Således är detta alternativ inte det bästa i relativt små trädgårdar. Om du låter bli att beskära häcken innan början av hösten kommer du att kunna njuta av en vacker, vitblommande ligusterhäck som fåglar och insekter gillar att besöka.

Föredrar du en stramare ligusterhäck i trädgården? I så fall rekommenderar vi att du beskär häcken minst två gånger om året. Dessa beskärningar ska helst äga rum tidigt på våren och mot slutet av sommaren. En eventuell extra beskärning kan äga rum runt midsommar. Beskärning ska inte göras för tidigt på våren, vänta till all risk för frost är förbi. Beskärning ska inte heller göras för sent på sommaren eftersom plantorna behöver tid att hämta sig från beskärningen före den första frosten inländer på hösten. Det rekommenderas därför inte klippa senare än första hälften av augusti månaden.
Akta att du inte klipper på varma dagar eller i gassande solsken för det kan leda till brännskador på beskärningsställen. Beskär därför helst på molniga dagar.

Under de första åren rekommenderar vi att man enbart beskär häcken på bredden. På så sätt kan växterna nå rätt höjd i egen takt, och när de är tillräckligt höga kan du beskära häcken rakt på ovansidan. Beskär alltid botten bredare än toppen, så att de nedre bladen också får tillräckligt med solljus.

Om du efter en tid trots allt skulle föredra en låg ligusterhäck, eller om du vill föryngra häcken, är detta fullständigt möjligt. Ligustern kan beskäras ner till några tiotals centimeter ovanför jordytan. På grund av det höga växttempot dröjer det inte länge innan du återigen kan njuta av en hög ligusterhäck som präglas av vackra blad. Med många barrträd är detta i själva verket inte möjligt.

Visa mer arrow-down
Visa mindre arrow-up
Skötseltips för en hög ligusterhäck

Vill du ha en hög ligusterhäck så snabbt som möjligt?

Ligustrar är relativt snabbväxande häckväxter. Redan inom ett par års tid kommer din trädgård att prydas av en häck som är tillräckligt hög för att hålla tillbaka nyfikna blickar. Vill du trots detta försäkra dig om att du så snabbt som möjligt kan njuta av mer avskildhet i trädgården med din liguster? I så fall finns det två alternativ. Först och främst kan du införskaffa exemplar som redan är 1,75 meter höga eller högre när de lämnar plantskolan. Dessa häckväxter kommer inte att ha uppnått sin slutliga häckform i det här skedet, men detta kan du själv åtgärda med hjälp av sekatören.

En annan lösning är att plantera en färdig ligusterhäck. I vårt sortiment hittar du olika slags färdiga häckar som består av liguster. Dessa levereras enligt önskad höjd i form av häckelement som är en meter breda. Rotklumparna på dessa häckelement sitter i kartongförpackningar som förmultnar i jorden, och som således kan planteras med växterna. Med dessa häckelement kan du vara säker på att erfarna odlare har tagit väl hand om dina ligustrar i flera års tid, och därtill omedelbart njuta av en vacker ligusterhäck. Högre häckelement kan vara ganska tunga, och ska således helst inte planteras på egen hand. Ta i beaktande att dessa häckelement är dyrare än unga häckväxter, på grund av de år av intensiv skötsel som plantorna har genomgått.

Vill du också ha en hög ligusterhäck i trädgården, men behöver du mer information gällande skötsel? På våra informativa nätsidor kan du läsa mer om hur du ska beskära din ligusterhäck. Om du har specifika frågor kan du alltid kontakta vår kundtjänst, som gärna besvarar alla frågor du kan tänkas ha.

loader
Laddar...