Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Beskärning av ligusterhäck


Liguster är en mångsidig häckväxt som lämpar sig för såväl formella som informella trädgårdar. Detta gäller alla olika sorters liguster som finns i vårt sortiment. Det är dock viktigt att du inte glömmer att beskära din ligusterhäck tillräckligt ofta, minst två gånger per år. Om du vill ha en häck med ett mer informellt utseende rekommenderar vi att du klipper den efter att den blommat klart, så hinner du njuta av de vita blommorna. Blommorna doftar nämligen härligt och bidrar inte bara till häckens utstrålning, blommorna lockar nämligen också insekter till sig som gör att din trädgård blir ännu mer livfull än den redan är. Det är dock viktigt att du håller ett öga på små barn och husdjur som vistas i närheten av din ligusterhäck, eftersom häckens blommor och blad är giftiga och bör undvika att ätas. Du kan naturligtvis också klippa bort blommorna om du vill vara säker på att detta inte händer.

Formell ligusterhäck

Om du däremot vill ha en formell och stram ligusterhäck är det viktigt att du beskär den minst tre gånger per år, mellan maj och september. Efter september är det viktigt att ligustern får vila, så att den klarar av vintern så bra som möjligt. Därför rekommenderar vi att du klipper den första gången innan midsommar. Använd dig av ett redskap som är tillräckligt vasst, antingen en elektrisk häcksax eller en vanlig häcksax. Så länge redskapet är tillräckligt vasst kan du klippa grenarna så att de blir vackert jämna. Detta ser inte bara bra ut, men häcken har också lättare att återhämta sig från beskärningen på detta vis.

Klipp alltid häcken så att den blir bredare nedtill än ovantill. På så vis säkerställer du att alla blad får tillräckligt med solljus och att din häck behåller sin form så länge som möjligt. Undvik att beskära din ligusterhäck under en alltför solig dag, eftersom bladen som kommer till ytan efter beskärningen inte är vana vid gassande solljus och kan ta skada.

Om din ligusterhäck har hunnit växa till sig väldigt mycket, kan du ge den en lite grövre beskärning. Det är bäst att göra detta först på en sida av häcken, så att den fortfarande förblir tillräckligt tät för att fungera som insynsskydd, och följande år beskära andra sidan.

Formbeskärning

Formbeskärning

Eftersom ligusterns grenar växer så tätt inpå varandra, är den en ypperlig häckväxt även för formklippning. Vid formklippning kan du i stort sett använda dig av instruktionerna för en formellt klippt häck. Du måste ge din ligusterhäck tillräckligt med tid för att förbereda sig för vintern, och bladen undertill får inte utsättas för gassande solljus. Tänk dock på att en ligusterhäck växer relativt snabbt, och därför behöver klippas ganska ofta om du vill ha en vackert formklippt liguster. Om du gillar att vistas i trädgården, och älskar att ge utlopp för din kreativitet genom formbeskärning, är denna häckväxt absolut rätt val för dig. Du kan ge din trädgård ett helt nytt utseende med hjälpt av några formklippa liguster, till exempel i form av kuber eller klot.

Ifall du inte ännu har införskaffat dina ligusterplantor, kan du lätt göra det med hjälp av våra nätsidor på Hackvaxteronline.se. Här hittar du också mer information om hur du skall gå till väga när du vill plantera en ligusterhäck. Du kan naturligtvis också ta en titt på de andra häckväxterna i vårt sortiment, och på så vis låta dig inspireras till att välja de häckväxter som passar just din trädgård bäst.