Vinterhärdiga häckväxter

Man kan ibland höra mänskor tala om vinterhärdiga häckväxter och vintergröna häckväxter som om dessa vore olika benämningar på samma sak. Det finns dock en viktig skillnad dessa två termer emellan. Med vinterhärdiga häckväxter avser man växter som tål frost väl, vilket inte nödvändigtvis behöver innebära att dessa växter skulle behålla sina blad över vintern. Det finns nämligen såväl vintergröna växter som lätt drabbas av frostskador som lövfällande sorter som tål kyla utan problem. Bor du i ett kallt område och vill du försäkra dig om att din häck förblir livskraftig även på vintern? I så fall rekommenderar vi att du väljer en av våra vinterhärdiga häckväxter.

Vinterhärdiga barrhäckar

Om man har för avsikt att anlägga en vinterhärdig häck i Sverige är en barrhäck ett tillförlitligt val. Av dessa är tujan ett av de populäraste barrträden för anläggandet av häckar i vårt klimat. I vårt sortiment hittar du ett antal underarter av denna vinterhärdiga häckväxt, som alla härstammar från två sorter, nämligen vanlig tuja (Thuja occidentalis) och jättetuja (Thuja plicata). Ta dock i beaktande att somliga tujor är mer vinterhärdiga än andra. Tuja 'Brabant' trivs till exempel i upp till zon 4 eller 5 (den tål temperaturer ner till -23° C), medan tuja 'Smaragd' tål temperaturer ner till -40° C, vilket är en betydande fördel om man är bosatt i de kallare delarna av landet. Tuja 'Smaragd' har således också med årens lopp blivit omåttligt populär för anläggandet av häckar i svenska trädgårdar.

Utöver tujan är idegranen ett annat barrträd som också lämpar sig utmärkt för anläggandet av häckar i svenska trädgårdar. I likhet med tujan finns det dock viktiga skillnader mellan olika idegranar vad beträffar de olika arternas vinterhärdighet. Samtliga idegranar som du hittar i vårt sortiment, det vill säga vanlig idegran (Taxus baccata) samt hybrididegranarna 'Hillii' och 'Hicksii', är dock ytterst vinterhärdiga – dessa arter tål temperaturer ner till -35° C utan svårigheter. Idegranen är ett bra val om du föredrar en relativt lättskött barrhäck som behåller sitt vackra utseende även under årets kallaste dagar. Detta gäller även om du väljer att anlägga formklippta idegranar som ett alternativ till buxbom.

Såväl idegranen som tujan är städsegröna häckväxter, vilket innebär att de behåller sina barr året runt. Kinesisk sekvoja (Metasequoia glyptostroboides) är ett annat vinterhärdigt barrträd som i själva verket tål kyla ända ner till -35 °C, men denna häckväxt är däremot inte städsegrön.

Mindre formella vinterhärdiga häckväxter

Vill du anlägga en städsegrön häck, men föredrar du en häck som präglas av en mindre formell karaktär jämfört med barrhäckar? I sådana situationer rekommenderar vi att du överväger någon av följande växter.

Liguster (Ligustrum vulgare) är en halvt städsegrön häckväxt, vilket innebär att den fäller en del av sina blad under väldigt stränga vintrar. Denna lättodlade och snabbväxande häckväxt är dock ett utmärkt val om man snabbt vill åstadkomma vackra och ståtliga häckar. I webbshoppen på Hackvaxteronline.se hittar du fyra olika sorter av liguster med varierande grad av vinterhärdighet. Vanlig liguster trivs till exempel i zon 1-3, medan vintergrön liguster (Ligustrum vulgare 'Atrovirens') trivs i upp till zon 4.

Lagerhäggen (Prunus laurocerasus) är ett annat exempel på en häckväxt som tål kyla relativt bra, men ta i beaktande att vi erbjuder ett brett utbud av olika sorter, med varierande grad av vinterhärdighet. I allmänhet tål lagerhäggar temperaturer från -15 till -20° C, men några arter tål i själva verket kallare temperaturer än så. Lagerhäggen 'Etna' och lagerhäggen 'Zabeliana' tål exempelvis temperaturer från -20 till -25° C. Dessa sorter förblir dock relativt låga, så om du föredrar en vinterhärdig häck som samtidigt kan hålla tillbaka nyfikna blickar, rekommenderar vi att du överväger lagerhäggen 'Novita'. Lagerhäggar kännetecknas av vackert glänsande, stora blad, som ger häcken ett muntert utseende.

Boken (Fagus sylvatica) är ett bra val för en häck som präglas av ett mer naturligt utseende, men som trots detta tål kyla väl. Vanlig bok är en inhemsk häckväxt som har bevisat att den trivs väl i vårt nordiska klimat, men också blodboken (Fagus sylvatica 'Atropurpurea') är vinterhärdig ner till -25° C, och växer således väl i zon 1-4. Bokhäckens blad vissnar på vintern, men stannar i allmänhet kvar på häcken, vilket innebär att häcken förblir insynsskyddande året runt.

Avenboken (Carpinus betulus) är en annan populär häckväxt för anläggandet av vinterhärdiga häckar. Avenboken är rätt lik vanlig bok till utseendet, men tål fuktiga jordtyper mycket bättre än Fagus sylvatica. En nackdel med avenboken jämfört med vanlig bok är dock att den fäller en större del av sina blad på hösten, vilket innebär att häcken inte förblir sikttät året runt. Avenboken trivs utmärkt i zon 1-4.

En annan lövfällande häckväxt som lämpar sig för anläggandet av vinterhärdiga häckar är ölandstoken (Potentilla fruticosa). Ölandstoken bildar frodigt blommande, friväxande häckar som behåller sina blommor långt in på hösten. I vårt sortiment hittar du tre olika ölandstokar, varav samtliga är vinterhärdiga till zon 4 eller 5. Genom att kombinera olika arter av ölandstok med varandra kan du åstadkomma en vacker, blandad häck som dessutom är ytterst vinterhärdig.

Vad kan jag göra om min häck inte är vinterhärdig?

Har du, på grund av växternas utseende, valt att plantera en häck som inte är väldigt vinterhärdig? I sådana fall finns det vissa åtgärder du kan vidta för att skydda din häck mot det kalla vintervädret. Du kan till exempel täcka in häckens rötter med hjälp av halm eller en fleeceduk, för att på så sätt se till att växternas rötter hålls varma. Om du på förhand vet att dina häckväxter är en aning känsliga för kyla kan du också välja att plantera häcken på en något skyddad plats, vilket leder till att häcken inte drabbas lika hårt av kölden.

Vidare är frostskador inte ett lika stort problem för alla häckväxter. Växter som murgröna (Hedera) och lagerolvon (Viburnum tinus) återhämtar sig till exempel relativt snabbt från de skador som kan uppstå om växterna drabbas av frost. Se dock alltid till att du beskär dina häckväxter långt innan frosten inträder. På så sätt kan växternas beskärningssår nämligen läka väl innan frosten inträder.

Köp vinterhärdiga häckväxter online

När man planterar häckväxter i Sverige är det alltid en god idé att ta växternas vinterhärdighet i beaktande. Innan du väljer häckväxt rekommenderar vi således att du försäkrar dig om att den växt du valt trivs i den zon där du är bosatt. På Hackvaxteronline.se hittar du ett brett utbud av olika vinterhärdiga häckväxter, så att du garanterat kan hitta någon som passar din trädgård väl. Vi erbjuder enbart högkvalitativa häckväxter till konkurrenskraftiga priser. Våra växter har odlats av sakkunniga odlare och levereras hem till dig av experter inom området.

loader
Laddar...