Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Ölandstok

Ölandstok eller bara tok (Potentilla fruticosa) är ett växtsläkte i familjen rosväxter. De sorter som erbjuds på Hackvaxteronline.se lämpar sig för anläggandet av upp till 70 centimeter höga häckar. Potentilla behöver (nästan) inte beskäras överhuvudtaget. Om du trots detta beskär den ska detta helst göras på våren efter den sista frosten. Ölandstok bildar en frodigt blommande och friväxande häck.

Ölandstok trivs bäst i soliga och halvskuggiga lägen, och kan också planteras tillsammans med andra växter i större grupper. Dessutom är det möjligt att kombinera olika sorter av ölandstok för att åstadkomma en praktfull blandning av blommor.

Ölandstok som häck

De som vill köpa ölandstok för anläggandet av häckar kommer att upptäcka att den uppnår sin fulla potential då den planteras i kombination med andra små (häck)växter eller träd. Ölandstok är en lättodlad häckväxt som trivs i så gott som alla trädgårdar. Ölandstoken pryds av blommor i vita, röda eller gula färger som bidrar med prakt i trädgården. Och sist men inte minst: blommorna gillas av fjärilar.

Att plantera en ölandstok är mycket enkelt, den ställer inga stränga krav på jordmånen och kan planteras så gott som överallt. Dessutom tål denna häckväxt stränga väderförhållanden väl, såsom extrem hetta och köld (ned till -25º C). Du behöver alltså inte oroa dig för att din ölandstok inte skulla tåla omväxlande temperaturer. Ölandstoken bör beskäras en gång om året för att den ska få vackra och färgglada blommor som fortsätter blomma långt in på hosten, ända fram till den första frosten.

Ölandstok kallas också ibland helt enkelt för tok, kärt barn har många namn som man brukar säga. I Sverige förekommer växten naturligt på Gotland och naturligtvis på Öland, som har gett denna underbara växt sitt namn. Växtens rikliga blomning är en av orsakerna till att den ofta planteras som trädgårdsväxt. Det finns bara ett fåtal häckväxter som trivs i svenska väderförhållanden, men ölandstoken är vinterhärdig i upp till zon 6 beroende på läget.

Såsom vi nämnde, har ölandstoken fått sitt namn från det faktum att den växer vilt på Öland. De sorter som odlas i trädgårdar på fastlandet kallas också för “ölandstok”, men är i själva verket inte riktigt samma växter. I vårt sortiment hittar du inte vanlig ölandstok, eller Potentilla fruticosa, utan bara ett antal kultiverade sorter, så att du som kund har något att välja på. Dessa kultiverade sorter har en del fördelar i jämförelse med den vilda arten potentilla fruticosa, särskilt vad beträffar växternas härdighet, odlingsförhållanden och blomning.

Köp ölandstok på nätet

Köp ölandstok på nätet

I vår webbshop kan du snabbt och enkelt köpa ölandstok online. På Hackvaxteronline.se hittar du dessutom ett beräkningsverktyg som räknar ut exakt hur många häckväxter du behöver per löpmeter. Därmed undviker du att du beställer för många växter, och således att du betalar för mycket för dina växter när du handlar på Hackvaxteronline.se.

Hos oss kan du köpa ölandstok till konkurrenskraftiga, fasta och låga priser. Titta dig gärna omkring i vår webbshop på Hackvaxteronline.se!