Ölandstok

Potentilla (ölandstok eller bara tok) är ett växtsläkte i rosenfamiljen. De sorter som erbjuds på Hackvaxteronline.se är lämpliga till låga häckar och når upp till 70 cm. Potentilla behöver (nästan) ingen beskärning. Ska du beskära den, så gör det helst på våren efter sista frosten. Ölandstok bildar en frodigt blommande, friväxande häck.

Ölandstok planteras bäst i sol till halvskugga. Den kan även planteras tillsammans med andra växter och i större grupper. Dessutom är det möjligt att kombinera olika sorter för att få en vacker blomsterprakt.

Ölandstok - mer information

Ölandstok som häck

Ölandstok som häck

De som vill köpa ölandstok till häck kommer säkert att upptäcka att den kommer mest till sin rätt i samplantering med andra små (häck)växter eller träd. Ölandstok kräver väldigt lite underhåll och klarar sig bra i nästan alla trädgårdar. Blommorna är vita, röda eller gula och lyser upp i trädgården. Och sist men inte minst: fjärilar gillar dem.

Det är mycket enkelt att plantera tok. Ölandstok ställer inga stora krav till jordmånen och kan planteras var som helst. Dessutom tål denna häckväxt hårda klimatförhållanden, både extrem värme och kyla (ner till -25ºC). Du behöver alltså inte oroa dig för temperaturen: ölandstok tål nästan allt. Ölandstok ska beskäras en gång om året för att få vackra, färgglada blommor som fortsätter blomma långt in på hosten, till första frosten.

Ölandstok kallas också bara tok då det är så många svenskar som snackar om denna populära häckväxt. Den förekommer naturligt på Gotland, Åland och sist med inte minst Öland, en av Sveriges största öar, som har gett denna underbara växt sitt namn. Den rikliga blomningen är ett av skälen till att den ofta odlas i våra trädgårdar. Det finns inte speciellt många arter som klarar av det svenska vädret, i synnerhet under vintern. Ölandstok är härdig till zon 6 beroende på läge.

Ölandstoken kallas så för att den växer naturligt på Öland. De sorter som odlas i trädgårdarna på fastlandet kallas normalt för “ölandstok”, men det är inte riktigt samma sak. I vårt sortiment hittar du nämligen inte vanlig ölandstok eller potentilla fruticosa, utan bara kultiverade sorter så att du som kund har något att välja på. Dessutom är de sorter som korsades fram bättre än den vilda arten potentilla fruticosa när det kommer till t.ex. härdighet, odlingsförhållanden och blomning.

Köp ölandstok på nätet

Köp ölandstok på nätet

Ölandstok köper du snabbt och enkelt online i vår webbshop. Välj bara en växt som du vill ha - resten visar sig. Hackvaxteronline.se har lagt till ett beräkningsverktyg i menyn som beräknar exakt hur många häckplantor per löpende meter du behöver för den yta som skall planteras. Därmed kan det inte råda någon tvekan om hur många plantor du behöver, och du undviker att betala för mycket för de växter du köper på Hackvaxteronline.se.

Hos oss får du ölandstok till konkurrenskraftiga, fasta, låga priser. Titta runt i vår webbshop, Hackvaxteronline.se!