Alternativ till idegran

Här hittar du mer information om de bästa alternativen till idegran i sådana situationer.
Köp idegran
Alternativ till idegran

Få häckväxter är lika högt uppskattade som idegranen. Idegranar besitter helt enkelt många av de egenskaper som de flesta trädgårdsmästare önskar återfinna i sina häckar. Exempel på detta är att idegranens växtsätt gör den idealisk för anläggandet av stramklippta häckar, och faktumet att idegranen är en städsegrön häckväxt. Men vad gör du om din trädgård inte är en lämplig omgivning för en idegranshäck, eller om du letar efter en växt som är lik idegranen, men helt enkelt inte vill plantera just idegran i trädgården. Här hittar du mer information om de bästa alternativen till idegran i sådana situationer.

Hybrididegran 'Hillii'
Taxus media 'Hillii'
Från
41,60 kr
arrow-right
Hybrididegran 'Hicksii'
Taxus x media 'Hicksii'
Från
41,60 kr
arrow-right
Idegran
Populär
Idegran
Taxus baccata
Från
39,50 kr
arrow-right

Hellre en mer snabbväxande häck

Det finns många anledningar till att idegranen är en lämplig häckväxt för stramklippta häckar i blockform. Detta beror delvis på att idegranen har små barr i stället för stora löv, vilket gör att man enkelt kan klippa häcken i specifika former utan att man skadar bladen. En ännu viktigare egenskap är dock kanske att idegranen växer väldigt långsamt, särskilt i jämförelse med andra barrträd. Vanlig idegran (Taxus baccata) växer inte mer än 20 centimeter per år, medan hybrididegranarna 'Hillii' och 'Hicksii' växer ännu långsammare än så. Detta gör att växterna är ytterst lättskötta, men för somliga trädgårdsmästare växer de för långsamt.

Detta kan till exempel vara fallet om du snabbt vill anlägga en insynsskyddande häck i trädgården. En sådan häck bör nämligen nå ögonhöjd inom en snar framtid, vilket kan dröja flera år om man inte börjar med exemplar som redan är 1,5 meter höga vid planteringstillfället. Vi tillhandahåller såväl höga som låga plantor, och om du genast vill åstadkomma en hög häck kan våra färdiga idegranshäckar vara ett optimalt val, men ta i beaktande att framför allt färdiga häckar kan vara anmärkningsvärt dyrare än unga plantor. Barrträd med fjällaktiga barr, såsom tuja, ädelcypress och leylandcypress, växer däremot mycket snabbare – leylandcypressen växer i själva verket med upp till en meter per år – och producerar liknande häckar.

På grund av den snabbare tillväxten bör dessa barrträdshäckar dock beskäras oftare än idegranen. Detta beror inte bara på att de växer ur form snabbare, utan också på att dessa barrträd, till skillnad från idegranen, inte kan skjuta nya skott på gammal ved. Genom regelbunden beskärning kan du dock säkerställa att växterna förblir gröna och att inga kala platser uppstår i häcken. Om du inte vill beskära din barrträdshäck alltför ofta är tuja ett bättre val än leylandcypress.

Visa mer arrow-down
Visa mindre arrow-up
Hellre en mer snabbväxande häck

Trädgårdsjorden innehåller för mycket vatten

Idegranar är inte bara ytterst lättskötta häckväxter, de är nämligen inte heller kräsna vad beträffar omgivningen. Dessa häckväxter trivs i så gott som alla väldränerade jordtyper, och på såväl soliga som skuggiga platser. Det finns dock vissa omgivningar som idegranen ogillar. Om jorden är för torr kan skador uppstå på växterna med tiden, men detta kan du motarbeta genom att vattna plantorna regelbundet och eventuellt behandla jorden innan du planterar din idegranshäck. Blöt jord är däremot ett större problem. Många häckväxter har svårt för blöt jord, men när det gäller barrträd finns det en förhöjd risk för att växternas rötter börjar ruttna om de står i jord som förblir blöt under en lång tid.

Kinesisk sekvoja är i själva verket det enda barrträdet som undantagsvis trivs i jord som förblir blöt. Detta barrträd härstammar från Östasien där det växer i träskaktiga marker, och har således inget emot fuktig, blöt eller sumpig jord. Det enda du bör ta i beaktande är att kinesisk sekvoja inte är någon vintergrön växt. Den fäller sina barr på vintern och erbjuder således mindre skydd under årets kallare månader. En positiv egenskap hos denna barrfällande häckväxt är däremot dess praktfulla, gyllenbruna höstfärg.

Alla andra häckväxter som trivs i blöt jord är lövträd, av vilka avenbok och slån är de mest kända exemplen. Kinesisk sekvoja är häckväxten vi hänvisar dig till om du vill anlägga en barrträdshäck i blöt jord, även om våra jättetujor (tuja 'Martin', tuja 'Excelsa' och tuja 'Atrovirens') också tål svårdränerad jord bättre än de flesta andra barrträden som används för anläggandet av häckar.

Visa mer arrow-down
Visa mindre arrow-up
Trädgårdsjorden innehåller för mycket vatten

För kallt för en idegranshäck

Det finns bara få platser som är för kalla för en idegranshäck. Detta beror delvis på att idegranar är inhemska häckväxter som har förekommit i Sverige sedan 7 500 f. Kr, och som således har haft gott om tid till att vänja sig vid vårt klimat. När man tar detta i beaktande är det dock ganska anmärkningsvärt att Taxus baccata, som förekommer naturligt i Västeuropa, är den minst vinterhärdiga idegranssorten i vårt sortiment. Vanlig idegran är säkerligen en vinterhärdig växt, den tål nämligen temperaturer ned till -23° C, men eftersom det händer att svenska vintrar blir kallare än så kan det vara bättre att ty sig till något av våra andra alternativ.

Hybrididegranarna 'Hicksii' och 'Hillii' är bättre val om man vill anlägga en idegranshäck som trivs exceptionellt bra i kalla lägen. Dessa barrträd är vinterhärdigare än vanlig idegran och tål temperaturer som är kallare än -30° C. Vintrar som är så kalla är väldigt sällsynta i stora delar av Sverige, vilket innebär att du knappast behöver oroa dig för att din idegranshäck skulle lida av kölden. Vinterhärdigheten är dock något att ta hänsyn till om du vill föryngra din idegranshäck. Idegranens yngre skott är nämligen fortfarande relativt känsliga för frost. Om vintern förväntas bli kall är det bäst att vänta till början av våren med att föryngra häcken.

Andra barrträd som tål lika kalla temperaturer som de mest vinterhärdiga idegranarna är kinesisk sekvoja och leylandcypress. Därtill finns det även ett antal tujasorter som är ytterst vinterhärdiga, nämligen framför allt tuja 'Brabant' och tuja 'Smaragd'.

loader
Laddar...