Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Ädelcypress

På grund av det stora utbudet av olika sorter är ädelcypressen en väsentlig del av många trädgårdar. Speciellt de blågråa och gula sorterna av ädelcypress är populära och lämpar sig bra för anläggandet av häckar. Genom att beskära din ädelcypress regelbundet säkerställer du att den förblir vacker och välmående under en lång tid framöver. Undvik dock att låta ädelcypressen stå i blöt jord, detta kan nämligen leda till att rötterna börjar ruttna med tiden.

Ädelcypress som häck

Ädelcypress som häck

Ädelcypress är en doftande, städsegrön häckväxtsom används i trädgårdar. Den klarar sig med en relativt liten mängd skötsel, växer snabbt till en tät häck och bidrar med avskildhet i trädgården. De mjuka barren sticks inte. Ädelcypressen kännetecknas av ett vänligt, men samtidigt ganska massivt utseende. Träden bildar en ljusgrön avskärmning runt trädgården som gör att din trädgård blir en mycket trevlig plats att vistas i.

Ädelcypressen härstammar ursprungligen från USA, men trivs också väldigt bra här i Sverige. Trots att dessa exemplar inte blir lika stora som träden i USA – där de kan bli upp till 60 m höga – trivs ädelcypressen utmärkt även i Europa, den kan i själva verket bli upp till 40 m hög i det vilda. Ädelcypressen bör beskäras varje år om den används för anläggandet av häckar.

Ädelcypressens historia

Cypresser spelar en stor roll i den klassiska grekiska mytologin. Cypressens ursprung förklaras i berättelsen om en ung man, Kyparissos från Chios, som av misstag dödade en helig hjort. Han kunde inte leva med detta och förvandlades därför slutligen, av medlidande av solguden Apollon, till en cypress. På grund av den myten anses cypressen vara ett sorgeträd, men är samtidigt en symbol för livet och evigheten. Det sistnämnda beror på att cypressen är en städsegrön växt som kan bli 500 år gammal. I länderna kring Medelhavet återfinns cypresser därför ofta i kyrkogårdar. De cypresser som tillhör släktet Cupressus går även under namnet ”äkta cypress”. Ädelcypressen tillhör däremot släktet Chamaecyparis och är mycket eftersökt i södra och västra Europa, även om den har sitt ursprung i Amerika. En av orsakerna till ädelcypressens popularitet är att den är väldigt lättodlad. Ädelcypressen tål salthaltig jord mycket bra, vilket gör att den är en idealisk häckväxt för ett (inte alltför strängt) havsklimat.

Ädelcypress: skötseltips

Såsom redan nämndes bör ädelcypressen beskäras varje år om den används för anläggandet av häckar. Ibland får ädelcypressen nämligen nya skott som avviker från den önskade formen, och om du låter dessa skott växa för länge kommer träden att förlora sin form med tiden. Man behöver dock inte beskära den oftare är en gång om året för att häcken skall behålla sin form, men vi rekommenderar att du tar itu med detta omedelbart när du ser att den börjar växa på bredden. Du kan naturligtvis också beskära häcken lite nu och då om du känner för det, men akta dig för att klippa grenarna längre än de är gröna, annars kan kala fläckar uppstå i häcken, vilket i sin tur leder till att häcken förlorar sitt täta utseende! Detta kommer också att leda till att ädelcypressen inte får några nya skott under påföljande år, eftersom den inte skjuter nya skott på gammal ved. Vi rekommenderar således att du hellre beskär den för lite än för mycket, annars riskerar du att permanent skada ädelcypressen.

Fastän ädelcypressen tycker om att få mycket ljus, tål den inte att stå i full sol. Plantera alltså inte din ädelcypress i ett alltför soligt läge. Utöver detta ogillar ädelcypressen även jord som är för blöt. Undvik att begå misstaget att vattna träden extra mycket på sommaren för att förhindra att de torkar ut, detta behöver man nämligen absolut inte göra. Ädelcypressen är en robust växt som kan ta väl hand om sig själv. Således är det föga förvånande att träden kan överleva i hundratals år i naturen!

>Köp ädelcypress på nätet

Köp ädelcypress på nätet

På Hackvaxteronline.se kan du också köpa ädelcypress. Vi har valt ut de sorter som passar väl i trädgården och som lämpar sig bra för klimatförhållandena i de norra och västra delarna av Europa. Ädelcypressen får dock inte utsättas för häftigt regn om jorden inte är väldränerad. Trots att ädelcypressen trivs bäst i ett fuktigt havsklimat är den samtidigt också väldigt vinterhärdig.

Det är mycket enkelt att köpa ädelcypress på Hackvaxteronline.se. I menyn kan du ange exakt hur många meter häck du vill plantera, sedan beräknar programmet hur många växter som behövs. På så sätt kan du enkelt sammanställa och beställa din egen häck bakom datorn i ditt eget hem – vi tar hand om resten! Vi erbjuder snabb leverans och personlig kundservice: varorna levereras vanligtvis inom loppet av bara några dagar.