Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Ädelcypress

På grund av vårt stora utbud av sorter är ädelcypressen en oumbärlig del av många trädgårdar. Speciellt de blågråa och gula sorterna av ädelcypress är populära och lämpar sig bra till häck. En nackdel med ädelcypressen är att den brukar bli vedartad på insidan med tiden. Detta kan inte undvikas, men du kan fördröja denna process genom regelbunden beskärning. Med beskärning säkerstaller du att din ädelcypress håller sig fin länge. Ädelcypressen ska inte stå med fötterna i vattnet.

Filtrera
Filtrera
Förfina urvalet
Visa som Rutnät Listvy

2 produkter

Visa
per sida
Sortera på
Ädelcypress 'Columnaris Glauca'
Ädelcypress 'Columnaris Glauca'
Från 68,80 kr
  • Kompakt tillväxt Kompakt tillväxt
  • Ger insynsskydd snabbt Ger insynsskydd snabbt
  • Ytterst vinterhärdig Ytterst vinterhärdig
Ädelcypress 'Ivonne'
Ädelcypress 'Ivonne'
Från 108,70 kr
  • Kompakt tillväxt Kompakt tillväxt
  • Ger insynsskydd snabbt Ger insynsskydd snabbt
  • Ytterst vinterhärdig Ytterst vinterhärdig

Ädelcypress - mer information

Ädelcypress som häck

Ädelcypress som häck

Ädelcypress är en doftande vintergrön häckväxt som används i trädgården. Den behöver bara lite skötsel, växer snabbt till en tät häck, och ger avskildhet i trädgården. De mjuka barren sticker inte. Ädelcypressen ser vänlig, men ändå ganska massiv ut. Träden bildar en ljusgrön avskärmning runt trädgården som gör att din trädgård känns som en mycket trevlig plats att vara i.

Ursprungligen kommer ädelcypress från USA, men också här i Sverige trivs ädelcypress väldigt bra. Trots att de inte blir lika stora som träden i USA – där de blir upp till 60 m höga – trivs ädelcypress även i Europa, där de blir upp till 40 m höga i det vilda. Om den används som häck, bör ädelcypress beskäras varje år.

Ädelcypress: historia

Cypressträd spelar en stor roll i den klassiska mytologin. Ursprunget till cypressen förklaras av berättelsen om en ung man, Kyparissos från  Keos, som av misstag dödade en helig hjort. Han kunde inte leva med detta och förvandlades därför slutligen, ur medlidande, av solguden Apollon till en cypress. Tack vare den myten anses cypressen vara ett sorgträd, men den är på samma tid en symbol för livet och evigheten. Det sista beror på det faktum att cypress är en vintergrön växt som kan bli 500 år gammal. I länderna kring Medelhavet finns den därför ofta i kyrkogårdar. Dessa typ av cypress (ur släkten Cupressus) kallas också för „äkta cypress“. Ädelcypressen (släkten Chamaecyparis) är mycket eftersökt i södra och västra Europa, även om den har sitt ursprung i Amerika. Ett av skälen till det är att den är lätt att plantera. Ädelcypressen tålar saltrik jord mycket bra och detta gör att den är en idealisk häckväxt för ett (måttligt) havsklimat.

Ädelcypress: skötsel

Som redan sagt tidigare skall Ädelcypressen beskäras varje år om den används som häck. Man behöver inte beskära den oftare, ty detta har bara nakdelar. En gång om året, för att bibehålla formen, räcker. Ibland växer det nämligen skott som avviker från den egentliga växtformen. Om du låter dessa skott växa för länge, förlorar träden (och häcken) sin form, och detta kommer du säkert vilja undvika. Beskär därför din Ädelcypress med en gång när du ser att den börjar växa i bredden. Och emellan kan du naturligtvis alltid klippa din cypress lite hit och dit. Men akta dig för att gå alltför djup  när du beskär Ädelcypressen, annars kan det uppstå hål och förlorar trädet sin underbara, täta form! Och om detta händer, kommer inte Ädelcypressen att slå ut igen i den följande växtsäsongen. Vi rekommenderar att hellre beskära för lite än för mycket, annars riskerar du att permanent skada Ädelcypressen.

Fastän Ädelcypressen tycker om att få mycket ljus, tål den inte att stå i full sol. Plantera alltså inte din Ädelcypress i ett sådant läge. Växten tycker heller inte om jord som är för blöt. Du skulle lätt kunna begå  misstaget att ge träden extra vatten på sommaren för att förhindra att den torkar ut, men det behöver man absolut inte göra. Ädelcypressen är en stark växt som kan ta hand om sig själv. Inte konstigt att träden kan överleva många århundraden i naturen!

>Köp ädelcypress på nätet

Köp ädelcypress på nätet

På Hackvaxteronline.se får du också köpa ädelcypress. Vi har valt ut bara de sorter som passar väl in i trädgården och lämpar sig bra för klimatförhållandena i de norra och västra delarna av Europa. Ädelcypressen får dock inte utsättas för häftiga regn, om inte jorden är väldränerad. Trots att ädelcypress trivs bäst i havsklimat med fuktig luft, är häckväxten ändå ganska tålig.

Det är enkelt att köpa ädelcypress på Hackvaxteronline.se. I menyerna kan du ange exakt hur många meter häck du behöver. Sedan beräknar programmet hur många växter som behövs. På så sätt kan du enkelt sätta ihop och beställa din egen häck bakom datorn – vi tar hand om resten! Vi erbjuder snabb leverans och personlig service: varorna levereras vanligtvis inom bara några dagar.