Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Idegranshäck


Idegranen är en högt uppskattad häckväxt, många av er känner säkert till det faktum att idegranen är ett barrträd med väldigt speciella egenskaper. En idegranshäck besitter alla de egenskaper som är viktiga hos en häckväxt eftersom den är städsegrön, lättskött och tål även en grundligare beskärning utan problem. Det är också fullt möjligt att plantera en idegranshäck även på en skuggigare plats. Idegranen är på alla sätt en idealisk häckväxt.

Idegranens ursprung

Idegranen är en häckväxt med ett intressant ursprung, den har i själva verket funnits i Sverige sedan omkring 7500 f.Kr. Idegranen tillskrevs ofta övernaturliga egenskaper, och man har bland annat kunna fastställa att germanska stammar använde idegran för att rista in runskrift i. Senare var idegranen eftertraktad som virke, medan barren hade en lite otrevligare funktion: de användes nämligen för att tillverka gift. Nuförtiden är vilt växande idegran sällsynt i Sverige, men på Öland och Gotland finns den fortfarande, idegran är i själva verket Gotlands landskapsträd. En intressant detalj vad idegranen beträffar är att dess barr i modern tid använts för att framställa cellgifter i medicinskt syfte.

Idegran – en mångsidig häckväxt

Idegran – en mångsidig häckväxt

Idegranen, vars latinska namn är Taxus baccata, kan bli upp till 3000 år gammal eftersom det är en exceptionellt tålig häckväxt. Idegran är ett bra alternativ till en granhäck, eftersom den är så härdig och kan klippas när som helst. Tack vare dessa egenskaper har idegranen sedermera blivit en vanligt återkommande syn även i svenska trädgårdar.

En idegranshäck kan bli mellan 0,3 och 10 m hög, och mellan 0,5 och 5 meter bred, beroende på sorten. Den långsamma tillväxten är något att ta i beaktande om du överväger att anlägga en idegranshäck, även om idegranen producerar grenar relativt snabbt tar det länge för stammen att växa. En idegranshäck växer bäst i jord som är rik på mull, kalkhaltig och aningen fuktig. Särskilt yngre plantor trivs inte i jord som är väldigt torr.

Idegranen är en vacker syn hela året runt eftersom de förblir gröna. Barren kan, beroende på sorten, bli aningen mörkare till färgen på vintern. Kärt barn har många namn, detta gäller även för idegranen som i Sverige är känd även under namnen barrlind, balind, margran, idgran och id. Idegranen är långsamväxande, den växer ca 5 till 20 cm per år. Idegranens vinterhärdighet beror på sorten, vissa sorter tål ett klimat ända upp till zon 5, vilket gör att idegranen är ett utmärkt val även för svenska trädgårdar. För övrigt tål idegranen luftföroreningar mycket väl.

Olika idegranssorter

Olika idegranssorter

För närvarande finns det omkring 400 idegranssorter, varav Taxus baccata är mest känd. Denna sort finns till salu i vår webbutik, likaså två sorter av hybrididegran (Taxus media): honsorten 'Hicksii' och hansorten 'Hillii'. Dessa hybrididegranar är väldigt lika Taxus baccata, men växer aningen långsammare och mer kompakt. Detta gör att hybrididegran är ett bra val för formklippning, men att de lämpar sig mindre bra för en hög, insynsskyddande häck. Ifall du planterar manliga och kvinnliga idegranar tillsammans, kommer din idegranshäck på hösten att prydas av frukter med en slående röd färg. Denna färg framhävs ytterligare av kontrasten till idegranens mörkgröna barr.

Idegran i trädgården

Idegran i trädgården

Idegranen erbjuder din trädgård grönska, insynsskydd och är för övrigt mycket ståtlig. Vad mer kan man önska sig av en häck? Eftersom idegranen dessutom är så lättskött, är den ett rent nöje att ha i trädgården. Idegranen lämpar sig mycket väl som formell häck och används ofta till insynsskyddande häckar, men den passar också utmärkt som prydnadshäck eller som ett fristående träd i större lantliga trädgårdar. En solitär idegran lämpar sig nämligen också bra för formklippning, och kommer därför ofta på tal när människor vill ha ett alternativ till buxbom på grund av buxbomssjukan eller buxbomsgallmyggan.

Plantering av idegran

Plantering av idegran

På våra informativa nätsidor hittar du en hel del information om idegranen, såsom när det lönar sig att plantera dem. Du kan också använda vårt behändiga beräkningsverktyg för att räkna ut hur många plantor du behöver för din häck. Se bara till att jorden där du vill plantera idegranen uppfyller växternas behov. Även om idegranen är en häckväxt som trivs bra i nästan alla jordtyper tål den inte jord som är för blöt. Detta är något som för övrigt gäller för barrväxter i allmänhet.

Idegranen är en av de mest skuggtåliga häckväxterna, och därför kan du plantera den i såväl soligt som i skuggigt läge. Det kommer att ta ett tag innan idegranen blir så hög så att den kan erbjuda din trädgård ett fullständigt insynsskydd eller skydd mot solen, eftersom den växer så långsamt. Om du vill ha en häck som kan ge dig allt detta omedelbart rekommenderar vi att du tar en titt på våra färdiga häckelement.

De idegranssorter som finns till salu på Hackvaxteronline.se (Taxus baccata, Taxus media 'Hicksii' och Taxus media 'Hillii'), kan planteras nära inpå andra växter. Idegranen kommer sakta men säkert att utvecklas till en praktfull, hög häck. En fördel med idegran är att du också kan välja att hålla din idegranshäck låg, detta är nämligen aningen besvärligare med andra barrträd. Därför är idegran också en idealisk häckväxt för främre delen av trädgården, eller på andra ställen där en lägre häck är att föredra.

Beskärning av idegran

Beskärning av idegran

Att beskära en idegran är inte särskilt besvärligt, eftersom idegranen tål beskärning så väl. Idegranen bör klippas en eller två gånger om året, men ifall du vill att häcken skall behålla sin form rekommenderar vi att du klipper den två gånger mellan maj och september. Ta i beaktande att yngre plantor växer snabbare än äldre, även om idegran i allmänhet växer väldigt långsamt. På hackvaxteronline.se anser vi dessutom att idegranen uppnår sin fulla potential som en formellt klippt häck. Vi rekommenderar att du använder dig av en elektrisk häcksax, eller en vanlig häcksax som är tillräckligt vass för att göra jobbet. Somliga grenar kan nämligen visa sig vara både tjockare och hårdare än man vid första anblick skulle tro. Idegranens grenar kan ta skada om du klipper den i gassande sol, därför är det bäst att beskära idegranen på en mulen dag.

Använd dock alltid handskar när du klipper idegranen. På så vis kan du försäkra dig om att du inte kommer i direkt kontakt med idegranens gift. Idegranens gift finns i grenarna, och hos honväxter i de röda bären. Ifall du fått i dig av idegranens gift bör du kontakta nödcentralen eller giftinformationscentralen.

Det lönar sig också att gödsla en idegran med fullgödsel, helst på våren och sommaren. Idegranen trivs i såväl skugga som i sol, men om den står i skugga kan det hända att den växer långsammare än vanligt.

Köp idegran på Hackvaxteronline.se

Köp idegran på Hackvaxteronline.se

Vill du köpa en idegranshäck? Gör det via Hackvaxteronline.se. På våra nätsidor kan du på ett enkelt och snabbt sätt beställa just de häckväxter du önskar se i din trädgård. Våra växter är av högsta möjliga kvalitet, de har nämligen odlats på av oss utvalda plantskolor. Oberoende om du beställer en idegranshäck eller färdiga häckelement kommer vår kunniga personal att leverera växterna hem till dig, och på så vis garantera att du får friska, starka häckväxter som är redo att planteras omedelbart. Att beställa häckväxter på Hackvaxteronline.se är alltså fördelaktigt och enkelt på samma gång.