Jämför produkter
 1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Växtguide liguster

Alla våra liguster

Köp liguster

Köp bredbladig liguster

Bredbladig liguster

Ligustrum ovalifolium


 • Maximal höjd: ca 5 meter
 • Tillväxt: 30 till 60 centimeter per år
 • Vinterhärdig till ca -34° C
 • 5 till 6 stycken per löpmeter vid införskaffning av upp till 1 meter höga exemplar, med högre exemplar 3 till 5 stycken per löpmeter
 • Mindre, rundare blad än vanlig liguster, vilket gör den mer lämplig för anläggandet av formella häckar
 • Fäller sina blad mindre snabbt än vanlig liguster
Köp gulbrokig bredbladsliguster

Gulbrokig bredbladsliguster

Ligustrum ovalifolium 'Aureum'


 • Maximal höjd: ca 5 meter
 • Tillväxt: 30 till 60 centimeter per år
 • Vinterhärdig till ca -34° C
 • 5 till 6 stycken per löpmeter vid införskaffning av upp till 1 meter höga exemplar, med högre exemplar 3 till 5 stycken per löpmeter
 • Vackra, gula bladkanter som blir bredare i och med att växterna absorberar mer solljus
 • Trots sina ljusa färger lämpar denna sort sig utmärkt för relativt formella ligusterhäckar
Köp vanlig liguster

Vanlig liguster

Ligustrum vulgare


 • Maximal höjd: ca 5 meter
 • Tillväxt: 20 till 40 centimeter per år
 • Vinterhärdig till ca -34° C
 • 5 till 6 stycken per löpmeter vid införskaffning av upp till 1 meter höga exemplar, med högre exemplar 3 till 5 stycken per löpmeter
 • Mer avlånga blad än bredbladig liguster
 • Inhemska och således vana vid vårt klimat
Köp vintergrön liguster

Vintergrön liguster

Ligustrum vulgare 'Atrovirens'


 • Maximal höjd: ca 3 meter
 • Tillväxt: 20 till 40 centimeter per år
 • Vinterhärdig till ca -34° C
 • 4 till 6 stycken per löpmeter vid införskaffning av upp till 1 meter höga exemplar, med högre exemplar 2,5 till 4 stycken per löpmeter
 • Fäller praktiskt taget aldrig sina blad på vintern
 • Smalare, mer avlånga blad än bredbladig liguster

Ligustern (Ligustrum) har under årens lopp vuxit till att bli en av de mest populära häckväxterna i Europa. Det finns ett antal olika anledningar till detta. Ligustrar tål beskärning utmärkt, men ser också praktfulla ut om de växer i mer naturliga former. Dessutom är ligustern ingen krävande häckväxt vad beträffar omgivningen; den tål i själva verket luftföroreningar och havsvind utmärkt. Viktigare än detta är kanske dock det faktum att ligustern är en halvt vintergrön häckväxt. Vi tillhandahåller olika sorter av liguster i vårt sortiment. Vilken av dessa är rätt sort för din trädgård? Nedan har vi listat de olika sorternas viktigaste egenskaper för att hjälpa dig göra rätt val.

Ligusterns popularitet

Officiellt är ligustern ingen vintergrön häckväxt. Detta beror på att ligustern kan fälla en del av eller till och med alla sina blad under exceptionellt stränga vintrar. I vanliga fall behåller en ligusterhäck dock sina blad året runt, och dessa blad förblir oftast också gröna. Detta är en fördel jämfört med en bokhäck, som under de flesta omständigheter visserligen behåller sina blad, men vars blad däremot missfärgas och blir bruna på hösten. Således föredrar vi att hänvisa till ligustern som en halvt vintergrön häckväxt, även om det finns en god chans att dessa häckväxter behåller sina gröna blad året runt, särskilt om du väljer att plantera vintergrön liguster.

Ligusterns popularitet kan för övrigt också härledas till växtens växtsätt. Ligustern är ett ytterst populärt val i många nya bostadsområden, eftersom den är en relativt snabbväxande häckväxt som trots detta inte behöver beskäras alltför ofta. En ligusterhäck nöjer sig ofta med en eller två beskärningar om året, vilket innebär att mer frekvent beskärning oftast leder till en stramare häck. En av ligusterns speciella egenskaper är att den lämpar sig för anläggandet av såväl raka, formella häckar som för mer naturliga, informella häckar. I det sistnämnda fallet kommer häckens blommor och frukter säkerligen att tilltala både insekter och fåglar i din omgivning.

Vilka sorter av liguster erbjuder vi?

I vår webbshop hittar du fyra olika ligustersorter. Bredbladig liguster är ett populärt val bland trädgårdsmästare som vill anlägga en ligusterhäck som präglas av ett relativt formellt utseende. Bredbladig liguster härstammar för övrigt från Japan. Om man väljer att bara beskära bredbladig liguster en gång om året kommer häcken dock att anta ett mer informellt utseende. Gulbrokig bredbladsliguster är en förädlad art av denna asiatiska liguster, som till utseendet skiljer sig från andra sorter på grund av bladens färg. Bladen på denna liguster kännetecknas nämligen av en gul rand, vars bredd beror på hur mycket solljus häcken får. Ju soligare läget är, desto gulare blir bladen.

De övriga två arterna av liguster som du hittar i vårt sortiment är vanlig liguster och en förädlad form av denna, nämligen vintergrön liguster. Vanlig liguster härstammar ursprungligen från ett område som sträcker sig över större delen av Europa, västra Asien och Afrikas nordligaste delar. Således har dessa häckväxter vant sig utmärkt vid det klimat som råder i Europa, och trivs därmed i allmänhet utmärkt i de flesta europeiska trädgårdar.

Eftersom bladen på vanlig liguster är något större och mer avlånga, används denna sort vanligtvis för häckar med ett lite mer vilt utseende. Om man beskär häcken två eller tre gånger per år är det dock säkerligen också möjligt att hålla en häck som består av denna sort rak och jämn.

Köp de vackraste ligustrarna online

Vet du redan vilken liguster du vill plantera i din trädgård? På Hackvaxteronline.se kan du införskaffa dessa online på ett snabbt och säkert sätt. Vi levererar de vackraste ligustrarna hem till dig direkt från plantskolan. Vi erbjuder enbart häckväxter av toppkvalitet, detta även om du trots allt föredrar att plantera andra häckväxter i din trädgård. Du kan alltid förlita dig på vår expertis och vårt sortiment, oavsett om du vill plantera en vacker idegranshäck, tujahäck, lagerhäggshäck eller blommande häck.

Läs mer