Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Alternativ till liguster

I så fall kan du läsa mer om de mest påfallande alternativen till liguster i sådana situationer här.

Köp liguster

Ligustern är en idealisk växt för anläggandet av häckar. Denna häckväxt kan användas för häckar i olika former, och den trivs utmärkt i så gott som alla omgivningar. Detta gäller till och med om omständigheterna i trädgården upplevs som besvärliga av många andra häckväxter, såsom avgasfylld luft eller en blåsig plats. Det finns dock trots detta situationer då man är tvungen att leta efter ett alternativ till liguster. På grund av ligusterns robusta karaktär kommer detta dock främst att bero på dina egna trädgårdsönskemål. Här berättar vi för dig om när detta är fallet, och om de mest påfallande alternativen till liguster i sådana situationer.

Garanterat vintergrön

Garanterat vintergrön

En av ligusterns mest speciella egenskaper är att den är en halvt vintergrön häckväxt. Orsaken till att vi inte hänvisar till liguster som en vintergrön växt är att den kan fälla en del av sina blad under väldigt stränga vintrar. Under en genomsnittlig vinter i de södra delarna av Sverige kommer den dock att behålla sina blad året runt, samtidigt som den dessutom förblir grön. Detta gäller särskilt om du väljer att plantera vintergrön liguster, som är den ligustersort som fäller minst blad på vintern. Vi kan dock inte garantera att ligusterhäcken behåller sina gröna blad året runt. Om du har för avsikt att plantera en häck som garanterat förblir grön, rekommenderar vi att du väljer en av våra städsegröna häckväxter.

Vilka städsegröna häckväxter som är de bästa alternativen till liguster beror till stor del på dina egna önskemål, inte minst eftersom en ligusterhäck kan vara såväl relativt stram som mer lantlig till utseendet. Föredrar du en hög och rak, sikttät häck i trädgården? I så fall är barrträd såsom tuja eller ädelcypress bra val. En idegranshäck är säkerligen också en möjlighet, men idegranen växer märkbart långsammare än ligustern. Således kan det dröja ett tag innan du åstadkommer en hög idegranshäck i trädgården, om du inte väljer att omedelbart plantera en färdig häck.

Bladväxter präglas däremot i allmänhet av ett mindre formellt utseende. Lagerhägg är ett annat alternativ om du vill anlägga en grön häck som behåller sina gröna blad året runt. Detta gäller särskilt om du väljer mer vinterhärdiga sorter, såsom lagerhägg 'Novita' eller lagerhägg 'Caucasica'. Ta dock i beaktande att en lagerhäggshäck i allmänhet blir en aning bredare än en ligusterhäck. Detta beror främst på lagerhäggens stora blad. Om du är bosatt vid kusten är salttåliga växter, såsom silverbuske, utmärkta städsegröna alternativ till liguster.

En låg häck utan ändlöst beskärande

En låg häck utan ändlöst beskärande

Ligustrar växer ganska snabbt. Om omständigheterna är optimala för växterna kan de i själva verket växa uppemot 60 centimeter på ett år, och i vanliga fall ligger minimitempot på 30 centimeter per år. Detta kan vara en fördel, eftersom du inte behöver vänta alltför länge på att åstadkomma en hög ligusterhäck, vilket innebär att du kan säkerställa mer avskildhet i trädgården på en relativt kort tid. Av denna anledning planteras liguster fortfarande ofta i nya bostadsområden. Men vad kan du göra om du föredrar en låg häck i trädgården? Detta är säkerligen också möjligt med liguster, men förutsätter två till tre beskärningar per år, vilket alla inte nödvändigtvis hinner med.

Lyckligtvis finns det olika typer av häckväxter som växer en aning långsammare än så, så att du kan anlägga en vacker häck i trädgården utan att du vore tvungen att beskära häcken stup i kvarten. Buxbom och olika alternativ till buxbom, såsom japansk järnek, är utmärkta för anläggandet av låga häckar, tack vare sina små blad och relativt långsamma växttempon. Somliga trädgårdsmästare väljer däremot bredbladig liguster som ett alternativ till buxbom om buxbomsmotten eller buxbomssjukan härjar fritt i deras område, så detta gäller i båda riktningar. Japansk järnek är också ett bra alternativ om buxbomssjukan förekommer i din omgivning, eftersom den är mycket lik buxbom till utseendet, men inte angrips av ovannämnda åkommor.

Gillar du de tvåfärgade bladen på gulbrokig bredbladsliguster, men föredrar du en något lägre häck? I så fall är klätterbenved 'Emerald 'n Gold' ett bra alternativ. I likhet med gulbrokig bredbladsliguster präglas också denna städsegröna växt av blad med gyllengula kanter som blir allt bredare ju mer solljus häckväxterna får, medan häcken inte blir mer än en meter hög. Klätterbenved 'Emerald 'n Gaiety' är ett annat alternativ som lämpar sig för dylika häckar, men bladen på denna art av klätterbenved har vita kanter.

Mer färg i trädgården

En häck som förblir grön året runt är säkerligen vacker, men vissa trädgårdsmästare föredrar dock helt enkelt häckar som bidrar med lite mer färg i trädgården. Detta kan man åstadkomma genom att plantera en blommande ligusterhäck i trädgården. I slutet av våren kommer ligustern nämligen att prydas av vackra, vita blommor, och om dessa blommor i sin tur besöks av fjärilar kan din trädgård bli överraskande färggrann. För detta ändamål krävs dock ett mindre formellt växtsätt; om man vill åstadkomma en stramklippt häck beskär man ofta grenarna innan blommorna har hunnit växa fram, vilket leder till att häcken inte blommar.

En bokhäck är ett bra alternativ om man vill åstadkomma en häck som behåller sina blad året runt, men som skiftar färg. Bokhäckens blad vissnar på hösten, men om den växer på en skyddad plats kommer bladen att hänga kvar på häcken under hela året. För en så vacker effekt som möjligt rekommenderar vi att du planterar en tvåfärgad bokhäck, som består av exemplar av vanlig bok och blodbok om vartannat. Vintergröna glansmispel 'Red Robin' är också ett alternativ för en färggrannare trädgård. Unga skott på denna häckväxt är nämligen vackert grannröda till färgen. Utöver detta är rhododendron en annan vintergrön häckväxt som präglas av en sprudlande blomning. I vårt sortiment hittar du olika rhododendronsorter med blommor i så mycket som tolv olika färger.

Läs mer