Bladförlust hos liguster

Vi förklarar varför detta sker och vad man kan göra åt det.
Köp liguster
Bladförlust hos liguster

Ligustern har ett rykte för att vara en vintergrön växt, även om den i själva verket inte är det. Det är föga förvånande att vissa trädgårdsmästare lever i den tron, eftersom en ligusterhäck ofta behåller sina blad året runt. Det kan dock hända att ligustern fäller sina löv vid sträng frost. Detta påverkar sällan hela häcken med en gång, men om det går illa kan stora, kala fläckar uppstå i häcken. Bladförlust hos liguster beror dock inte nödvändigtvis på kyla. Nedan har vi listat ett antal orsaker till att en liguster kan fälla sina blad. Därtill redogör vi för vad man kan göra åt detta i de situationer då bladförlusten kan åtgärdas.

Vintergrön liguster
Ligustrum vulgare 'Atrovirens'
Från
28,60 kr
arrow-right
Liguster
Ligustrum vulgare
Från
26,90 kr
arrow-right
Bredbladig liguster
Ligustrum ovalifolium
Från
24,90 kr
arrow-right
Gulbrokig bredbladsliguster
Ligustrum ovalifolium 'Aureum'
Från
43,90 kr
arrow-right

Bladförlust på grund av kyla

Vanliga västeuropeiska vintrar kommer inte att utgöra något omedelbart hot mot din ligusterhäck. Ligustrar är nämligen ytterst vinterhärdiga häckväxter som tål temperaturer kallare än -30° C. Dessutom kan du utgå ifrån att din ligusterhäck återigen kommer att producera nya blad under påföljande vår, om de mot förmodan skulle fälla sina blad på vintern. Bladförlust på grund av kyla föregås vanligtvis av missfärgade blad. Bladen antar en gulaktig färg och ser en aning torrare ut innan de slutligen faller av häcken. Ta dock i beaktande att bladfärgen inte alltid är ett tecken på bladförlust: bladen på gulbrokig bredbladsliguster (Ligustrum ovalifolium 'Aureum') är till exempel redan gula i sig självt.

Unga ligustrar drabbas lättare av bladförlust som en påföljd av kyla än exemplar som redan har hunnit vänja sig vid jorden i din trädgård. Detta beror inte minst på att äldre ligusterhäckar har mer tätt växande grenar, vilket stärker växterna och dessutom säkerställer att hårda och kalla vindar inte påverkar häcken i lika stor utsträckning. Var du väljer att plantera din ligusterhäck kan också göra stor skillnad i detta avseende. Särskilt unga ligusterhäckar ska således helst planteras på relativt skyddade platser. Ligustrar tål vind relativt bra, men på så sätt skyddar du dina häckväxter mot bladförlust som orsakas av långvarig exponering för kalla vintervindar.

Under årens lopp har vanlig liguster (Ligustrum vulgare) tappat i popularitet, eftersom den fäller fler blad på vintern än bredbladig liguster (Ligustrum ovalifolium), som härstammar från Japan och Korea. I dagens läge finns det dock också en förädlad form av vanlig liguster, som vanligtvis behåller sina blad på vintern. Sorten i fråga är vintergrön liguster (Ligustrum vulgare 'Atrovirens'), som sannolikt är det säkraste valet om du har för avsikt att anlägga en ligusterhäck som förblir grön året runt.

Visa mer arrow-down
Visa mindre arrow-up
Bladförlust på grund av kyla

Ytterligare orsaker till bladförlust hos liguster

Som nämnts är kyla inte nödvändigtvis orsaken till att din liguster fäller sina blad. Olika sjukdomar kan nämligen också orsaka bladförlust hos en liguster. Av dessa är rotröta den vanligaste åkomman. Rotröta kan uppstå om man planterar ligustern i jord som inte är tillräckligt vattengenomsläpplig. Tunga jordtyper innehåller mycket vatten, och blöt jord är en av få omständigheter som ligustern verkligen ogillar. Således bör du alltid säkerställa att jorden är väldränerad innan du påbörjar planterandet av din ligusterhäck. När det gäller jordtyper som inte är väldigt tunga räcker det med att man sticker några hål i jorden.

Svampsjukdomar förekommer främst på sommaren, i samband med att vädret blir varmare och fuktigare. De svampar som tillhör släktet Verticillium är de som orsakar mest bladförlust. Svampsläktet Verticillium förekommer i jorden, och drabbar således växtens rötter. Denna svampsjukdom leder till att växterna inte längre kan absorbera tillräckligt med näringsämnen för att bladen ska förbli gröna och levande. Skadedjur orsakar däremot vanligtvis fläckar och hål i bladen, snarare än bladförlust.

Övergödning är ett annat problem som kan leda till att en liguster fäller sina blad. Ligustrar behöver i själva verket inte alltid gödslas, till exempel om de står i neutral, fuktig och väldränerad jord. Om en ligusterhäck får för mycket gödselmedel kommer dess blad att gulna och senare falla av växten. Eftersom ligusterns rötter växer ganska nära jordytan är risken för detta relativt stor. Således rekommenderar vi att du håller ett öga på dina växter för att undvika att detta sker.

Visa mer arrow-down
Visa mindre arrow-up
Ytterligare orsaker till bladförlust hos liguster

Undvik bladförlust hos liguster

Det är aldrig möjligt att fullständigt undvika bladförlust hos liguster, men det finns olika åtgärder som du kan vidta i och med att du tar hand om din ligusterhäck för att förminska risken för bladförlust. Genom att beskära din ligusterhäck regelbundet kan du hålla de flesta svampsjukdomar borta från häcken. Beskärandet ökar nämligen luftcirkulationen i häcken, vilket minskar risken för att varma och fuktiga omgivningar ska uppstå, som svamparna stortrivs i. Rengör dock alltid dina beskärningsredskap väl efter att du har klippt häcken. Särskilt svampar som tillhör Verticillium-släktet sprider sig främst genom beskärningsredskap som inte har rengjorts ordentligt.

Beskär alltid din ligusterhäck så att botten blir något bredare än toppen. Skillnaderna som uppstår åtgärdar sig automatiskt med tiden, och härmed kan du undvika att bladen på häckens nedersta delar får för lite solljus. Om du beskär häcken för rakt kommer dessa grenar nämligen att hänga i skuggan av grenarna som befinner sig ovantill, vilket leder till att bladen kommer att falla av grenarna mycket fortare. Undvik också att gödsla och beskära häcken för sent på året. Detta stimulerar nämligen produktionen av nya skott, och särskilt yngre skott är relativt känsliga för kyla. Därför avråder vi från att beskära dina ligustrar efter september.

Som nämnts är också planteringsläget en viktig faktor vad beträffar ligusterns benägenhet att behålla sina blad. Ligustern behåller flest blad på en solig plats, även om en halvskuggig plats inte heller utgör något problem för växten. Det är bäst att undvika väldigt blåsiga platser fram tills plantorna är fullvuxna och har hunnit vänja sig vid din trädgård.

loader
Laddar...