Sjukdomar och skadedjur i ligustern

Här kan du läsa mer om de vanligaste ligustersjukdomarna.
Köp liguster
Sjukdomar och skadedjur i ligustern

Ligustern är på många sätt en av de mest robusta häckväxterna i vårt sortiment. Denna halvt vintergröna häckväxt tål omständigheter såsom föroreningar och hård vind utmärkt, vilket gör att den i vanliga fall behåller sina blad året runt och således fungerar utmärkt för insynsskyddande häckar. Dessvärre kan även de starkaste häckväxterna drabbas av sjukdomar. Därför vill vi berätta för dig hur du kan identifiera de vanligaste sjukdomarna och skadedjuren som drabbar liguster, och vad man kan göra åt dessa åkommor. I somliga fall kan man i själva verket i stor utsträckning undvika att sjukdomarna överhuvudtaget uppstår.

Vintergrön liguster
Ligustrum vulgare 'Atrovirens'
Från
28,50 kr
arrow-right
Liguster
Ligustrum vulgare
Från
26,80 kr
arrow-right
Bredbladig liguster
Ligustrum ovalifolium
Från
24,80 kr
arrow-right
Gulbrokig bredbladsliguster
Ligustrum ovalifolium 'Aureum'
Från
43,80 kr
arrow-right

Svampsjukdomar i en ligusterhäck

Det finns två svampsjukdomar som är relativt vanliga bland liguster. Dessa tycks drabba bredbladig liguster och gulbrokig bredbladsliguster ungefär lika ofta som vanlig liguster och vintergrön liguster. Dessa svampar är bladfläcksjuka, som hos ligustern orsakas av en svamp ur släktet Cercospora, samt svampsläktet Verticillium. Av dessa är bladfläcksjukan enklast att diagnostisera. Sjukdomens namn är egentligen en bra beskrivning på vad som sker: om din ligusterhäck utvecklar bleka fläckar med mörka kanter på bladen, är det mycket sannolikt att häckväxterna har drabbats av bladfläcksjuka. Sjukdomen kan leda till att unga blad plötsligt vissnar ner.

Verticillium är ett svampsläkte som framför allt förekommer i jorden. Om denna svamp är aktiv i jorden runtom din ligusterhäck kommer den att negativt påverka savflödet i häckens rotsystem, vilket resulterar i att din liguster inte kan absorbera tillräckligt med näringsämnen för att växtens alla delar ska förbli friska. En ligusterhäck som har drabbats av denna svamp kommer med tiden att vissna ner och dö ut helt. Denna svamp, samt rotröta, är de främsta anledningarna till att vi avråder från att plantera en ligusterhäck i blöt jord. Svampar som tillhör släktet Verticillium trivs nämligen utmärkt i varm och blöt jord.

Om du upptäcker dessa svampsjukdomar i tid kan du möjligtvis undvika allvarliga skador genom att klippa bort de drabbade grenarna så snabbt som möjligt. Kom dock ihåg att rengöra dina beskärningsredskap noggrant efter att du har beskurit växten, eftersom särskilt Verticillium sprider sig via förorenade beskärningsverktyg. Om angreppet är allvarligt är den enda lösningen att gräva upp häckväxterna, desinficera jorden runtom häcken, och slutligen plantera en ny häck i dess ställe. Desinfektion är mycket viktigt, annars kommer den nya ligusterhäcken på nolltid att drabbas av samma problem.

Visa mer arrow-down
Visa mindre arrow-up
Svampsjukdomar i en ligusterhäck

Skadedjur som angriper liguster

Det finns ett antal olika insekter som gärna äter av ligusterns olika delar. En av dessa är så vanlig att den i själva verket är uppkallad efter växten. Ligustersvärmaren är en av de största nattfjärilarna i Sverige, som i sin vuxna form gillar att besöka blommande ligusterhäckar för att livnära sig på blommornas nektar. Fjärilens larver kan dock utgöra ett hot mot din ligusterhäck. Dessa kommer inte i första hand att förekomma i så stora antal att man kunde kalla dem för skadedjur, men hålen som de lämnar efter sig i häckens blad kommer säkerligen inte att gynna ligusterhäckens utseende. Ligustersvärmarens larver kännetecknas av violetta ränder, vilket gör att man ganska lätt kan känna igen dem och avlägsna dem från häcken för hand.

Hål i bladen behöver inte nödvändigtvis vara ett tecken på att din häck har drabbats av ligustersvärmare. Om dessa hål förekommer i kombination med en räfflad ovansida på bladen, har du förmodligen att göra med Lygocoris pabulinus. Dessa insekter innebär inte enbart elände, eftersom de också äter bladlöss och larver. Eftersom Lygocoris pabulinus vanligtvis övervintrar i nedfallna blad under häckar, kan man förhindra att insekten sprider sig genom att göra sig av med de nedfallna bladen. Humlebaggen är en annan insekt som kan vara såväl nyttig som skadlig för häcken. Humlebaggen äter av blommornas mjuka, vita delar, men bidrar också till att ligustern sprider sig ytterligare.

Tripsar kan orsaka bleka blad med små svarta fläckar. Dessa lansettformade insekter kan vanligtvis ganska lätt ses med blotta ögat, och om de förekommer i små antal försvinner de om du besprutar häcken med vatten. Vidare är det relativt vanligt att den mindre frostfjärilens larver äter av växtpunkterna på yngre blad. Detta kan du vid behov förhindra genom att sätta en limring runt växtens stam. Honliga frostfjärilar kan nämligen inte flyga, vilket innebär att du på så sätt kan förebygga att djuret kan klättra uppför växten och lägga sina ägg där.

Visa mer arrow-down
Visa mindre arrow-up
Skadedjur som angriper liguster

Undvik att ligustern blir sjuk

Att helt och hållet undvika sjukdomar är så gott som omöjligt, oberoende av vilken häckväxt du har valt att plantera, men det finns vissa åtgärder som du kan vidta för att se till att din ligusterhäck förblir möjligast vacker. Först och främst är det viktigt att känna till att ligusterns rotsystem ligger ganska nära jordytan, vilket gör att växten är ganska känslig för salt och herbicider. Undvik därför att dessa ämnen kommer för nära din ligusterhäck. Således rekommenderar vi att du avlägsnar ogräs ur marken för hand. När plantorna väl har etablerat sig kan du använda dig av marktäckare för att motarbeta ogräs.

Vidare kommer kraftiga ligustrar från förstklassiga odlare inte att drabbas av sjukdomar lika snabbt som plantor som har lämnat plantskolorna i svagt tillstånd. Detta kan exempelvis ske om ligustrarna har odlats på ett sådant sätt att rötterna inte har haft tillräckligt med utrymme för att utvecklas. Hackvaxteronline.se samarbetar enbart med expertodlare, som noggrant kontrollerar om häckväxterna är tillräckligt kraftiga och friska innan de skickas ut till kunderna. Utöver detta kan du främja luftcirkulationen i häcken genom att beskära häcken med jämna mellanrum. På så sätt kan du förebygga att varma och fuktiga platser uppstår i häcken, som ofta är en orsak till att svamparna trivs i häcken.

loader
Laddar...