Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Lampborstgräs

Detta dekorativa prydnadsgräs, vars latinska namn är Pennisetum alopecuroides, pryds av talrika borstliknande ax på sommaren. Pennisetum alopecuroides är på svenska känd som lampborstgräs, och blommar vackert på sommaren och hösten. Lampborstgräs lämpar sig för olika slags trädgårdar. Växten bildar vackra tuvor, som ser bra ut i en blandad rabatt eller i stora grupper. Lampborstgräs växer bra i fuktig, leraktig jord. Detta prydnadsgräs växer upprätt och blir cirka 50 till 100 cm högt, och ca 100 cm brett. Lampborstgräs är ingen vintergrön växt. I slutet av mars bör växten beskäras ner till en höjd på cirka 20 cm.

Fördelar:

  • lättskött
  • ax i underbara färger
  • kan användas som snittblommor
  • relativt lågväxande

Nackdelar:

  • inte vintergrönt
  • måttligt vinterhärdigt
  • ogillar vinterfukt
Visa som Rutnät Listvy

2 produkter

Visa
per sida
Sortera på

Olika sorters lampborstgräs

Det finns många olika sorter av Pennisetum alopecuroides, och de varierar i höjd. På Häckväxteronline.se erbjuder vi två sorters lampborstgräs, nämligen Pennisetum alopecuroides 'Little Bunny' och Pennisetum alopecuroides 'Hameln'. Lampborstgräs ’Little Bunny’ är ett lågväxande prydnadsgräs som får talrika borstliknande ax som är gula, gröna och rosa till färgen. Lampborstgräs ’Hameln’ pryds likaså av talrika borstliknande ax i gulgröna färger på sommaren, men dessa ax skiftar färg till att bli ljusbruna eller lila på hösten. Ta en titt på produktsidorna för mer information om de två olika sorterna av lampborstgräs.

Lampborstgräs i trädgården

Pennisetum alopecuroides härstammar ursprungligen från Australien och Östasien. I Sverige har detta prydnadsgräs under de senaste åren blivit allt populärare som ett dekorativt element i trädgårdar. Det är dock även möjligt att använda detta prydnadsgräs för att åstadkomma en snyggt och liten, avgränsande häck. De vackra tuvor som lampborstgräset bildar kan också skapa en praktfull effekt i din borderplantering. Lampborstgräs används också allt oftare för torkade buketter.

Pennisetum alopecuroides kan planteras i olika slags trädgårdar, och detta prydnadsgräs passar särskilt bra i ljungträdgårdar eller stenträdgårdar. Lampborstgräs kan planteras solitärt, men ser ännu bättre ut om de planteras i grupper. Detta prydnadsgräs kan användas för att skapa en informell avgränsare mellan trädgårdar, men Pennisetum alopecuroides kan också användas i rabatter.

Skötsel och placering

Lampborstgräs är ett mycket lättskött prydnadsgräs som endast behöver beskäras på våren. Beskärningen ska helst äga rum mellan början av mars och mitten av april. Efter beskärningen kommer lampborstgräset återigen gro med vackra, nya grässtjälkar. Detta prydnadsgräs är inte vintergrönt, men är vinterhärdigt ner till cirka -10° C. Således rekommenderar vi att man täcker gräset för att skydda det mot sträng frost.

Pennisetum alopecuroides trivs bäst i soliga lägen. Således rekommenderar vi att du planterar lampborstgräset på en solig och varm plats i din trädgård, och att du planterar det på våren eller sommaren när jorden är varm. Jorden får gärna vara fuktig eller torr, men ta i beaktande att lampborstgräs inte gillar att stå med rötterna i blöt jord. Försäkra dig därför om att jorden är väldränerad.