Giftiga trädgårdsväxter: liguster

I likhet med många andra häckväxter är även somliga delar av ligustern giftiga.
Köp liguster
Giftiga trädgårdsväxter: liguster

Många växter som används som häckväxter har giftiga delar, och ligustern är tyvärr inget undantag i detta avseende. Såväl ligusterns blad som de mörklila till svarta bären som växer fram i början hösten är giftiga vid förtäring. Men även om ligustern är en giftig trädgårdsväxt, kan man minimera förgiftningsrisken genom att förbereda sig på rätt sätt. Vilka åtgärder du exakt bör vidta för detta beror främst på huruvida barn eller husdjur kommer att vistas nära din ligusterhäck. Av denna anledning berättar vi gärna för dig hur du kan minimera förgiftningsrisken.

Vintergrön liguster
Ligustrum vulgare 'Atrovirens'
Från
28,60 kr
arrow-right
Liguster
Ligustrum vulgare
Från
26,90 kr
arrow-right
Bredbladig liguster
Ligustrum ovalifolium
Från
24,90 kr
arrow-right
Gulbrokig bredbladsliguster
Ligustrum ovalifolium 'Aureum'
Från
43,90 kr
arrow-right

Är ligustern giftig för människor?

Svaret på ovanstående fråga är i sin enkelhet att ligustern säkerligen är giftig för människor. Risken att människor kommer att drabbas av ligusterförgiftning är dock liten. Trädgårdsmästare väljer vanligtvis att beskära sina ligusterhäckar i strama former, vilket i allmänhet leder till att häcken inte blommar och således inte heller får några bär efter blomningen. Det är förvisso sant att ligusterns blad är ungefär lika giftiga som växtens blommor och bär, men barn är inte lika benägna att stoppa växtens blad i munnen jämfört med bären, som kan se aptitliga ut.

En formell ligusterhäck är således det bästa alternativet om små barn ofta leker i din trädgård och du vill förhindra att de förgiftas av ligustern. För detta rekommenderar vi att du beskär din liguster minst två gånger per år. Om man beskär växterna i maj eller juni klipper man bort de flesta grenar där ligusterhäckens blommor och bär skulle komma att växa. Av denna anledning känner somliga människor inte ens till att ligustern blommar. Resultatet är en ganska rak ligusterhäck, som under de flesta omständigheter behåller sina blad och förblir sikttät året runt, utan att barn i första hand kommer att stoppa delar av växten i munnen.

Om det mot förmodan skulle hända att ett barn skulle få i sig delar av din ligusterhäck, handlar det i de flesta fall om några bär, vilket inte medför någon omedelbar livsfara. Däremot är det vanligt med magbesvär vid förtäring. Diarré och kräkningar är de vanligaste symptomen på ligusterförgiftning hos barn. Dessa obehagliga symtom kan pågå i två till tre dagars tid. Om barnet har ätit fler än fem bär bör man kontakta en läkare.

Visa mer arrow-down
Visa mindre arrow-up
Är ligustern giftig för människor?

Är ligustern giftig för djur?

Ovanstående fråga är svårare att besvara, eftersom det beror på vilket djur saken gäller. Ligusterns blad, bär och blommor är giftiga för de flesta djur, med ett viktigt undantag, nämligen fåglar. Särskilt trastar och koltrastar äter av de bär som växer fram på ligustern på hösten. Dessa fåglar hjälper i själva verket till att sprida ligustern via sin avföring. Om du vill göra fåglarna i ditt grannskap en tjänst, rekommenderar vi definitivt en ligusterhäck med bär. Fjärilar, bin och andra insekter kommer också att glädjas av den nektar som blommorna producerar innan bären växer fram.

Varsamhet rekommenderas dock om hundar, katter eller hästar kommer att vistas nära din ligusterhäck. Dessa djur är nämligen mer benägna att försöka äta av häckens blad än barn, vilket kan leda till förgiftning. Även i djurens fall är magbesvär de vanligaste symtomen på ligusterförgiftning. Det är också möjligt att djuren drabbas av nedsatt koordination, snabbare andning och ökad puls efter att ha ätit av ligustern. Allvarliga förgiftningar är ovanliga, men det har hänt att hästar har ätit en stor mängd ligusterblad och avlidit inom ett par timmar.

Eftersom det är bättre att förebygga sjukdomar än att bota dem efteråt, är det viktigaste rådet vi kan ge att ta hänsyn till djurlivet i din omgivning innan du planterar din ligusterhäck. Om din trädgård är belägen nära en äng med betande djur rekommenderar vi således att du ser till att djuren inte kan ta sig fram till häcken. Detta kan du till exempel säkerställa genom att gräva ett dike på ena sidan om häcken, eller plantera torniga häckväxter framför ligusterhäcken, såsom slån, hagtorn eller vintergröna eldtorn.

Visa mer arrow-down
Visa mindre arrow-up
Är ligustern giftig för djur?

Ligusterns beskärningsavfall

Beskärningsavfallet kan också vara farligt om djur vistas nära din ligusterhäck. Om det ligger avklippta grenar på marken är det nämligen möjligt att djuren äter av dem. Detta är i synnerhet fallet med betande djur. Således rekommenderar vi att du komposterar beskärningsavfallet så snart som möjligt efter att du har beskurit din ligusterhäck, och att du inte låter det ligga kvar på marken. Undvik dock att kompostera beskärningsavfallet från en liguster i en omgivning där betande djur, hundar eller katter vistas. Om du tar hänsyn till detta är risken för ligusterförgiftning från dina häckväxter minimal.

Risken för ligusterförgiftning är ungefär lika stor med alla ligustersorter som du hittar i vårt sortiment. Historiskt sett har djur på våra breddgrader i större utsträckning insjuknat efter att de har ätit av vanlig liguster (Ligustrum vulgare) jämfört med bredbladig liguster (Ligustrum ovalifolium), men detta beror främst på att vanlig liguster är en inhemsk häckväxt här. Giftighetsgraden är således inte en faktor som bör tas i beaktande när man väljer vilken liguster man planterar i trädgården. Att plantera en ligusterhäck är aldrig fullständigt riskfritt, men om du vidtar de försiktighetsåtgärder som vi har diskuterat här, är risken för att någon insjuknar av din häck oerhört liten.

loader
Laddar...