Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Gränspaket ‘Ormbunke’

796,80 kr
Tillgänglig
Har du ett skuggigt område i din trädgård och gillar du en skogsliknande och avkopplande atmosfär? I så fall har vi sammanställt ett trevligt rabattpaket åt dig på Hackvaxteronline.se. Detta paket består enbart av ormbunksväxter i olika höjder och former. Växterna i en förpackning räcker till en yta på cirka 3 kvadratmeter. Detta paket består av följande sorter: - 3 x Asplenium scolopendrium (Hjorttunga) - 3 x Athyrium filix-femina (Majbräken) - 4 x Dryopteris affinis (Raggträjon) - 3 x Dryopteris erythrosora (Blodbräken/Bronsbräken) - 3 x Matteuccia struthiopteris (Strutbräken) - 2 x Polypodium vulgare (Stensöta) - 2 x Polystichum polyblepharum (Sköldbräken) I rabattpaketet ‘Ormbunksväxter’ hittar du inte bara ormbunkar som växer i olika höjder och former, växterna bidrar också med blad i olika färger, och somliga sorter är i själva verket vintergröna.
Visa mer Visa mindre
  • Halvt städsegrön Halvt städsegrön
Växtplats
Skugga, Halvskugga
Typ av rötter
9cm Kruka
Kvalitet
Normal kvalitet
Antal per m2
7
Antal per löpmeter
2.5
Bladfärg
Rödlila, Grönt
Produktegenskaper
Halvt städsegrön
Minsta försäljningsenhet
1

Växtbeskrivningar – Rabattpaket ‘Ormbunksväxter’

Med rabattpaketet ‘Ormbunksväxter’ kan du enkelt anlägga en avkopplande, grön rabatt i din trädgård. Ormbunkarna varierar i höjd, bladfärg och form, vilket innebär att din rabatt erbjuder gott om mångfald i trädgården.

Polypodium vulgare (Stensöta) är den lägsta växten i paketet. Detta är en vintergrön och krypande ormbunke som tål en hel del torka – något som är unikt vad beträffar ormbunkar. Asplenium scolopendrium (Hjorttunga) är likaså vintergrön och lågväxande. Hjorttungan blir cirka 40 cm hög och kännetecknas av lansettformade, upprättväxande blad, som liknar tungor.

Dryopteris erythrosora (Blodbräken) är en så kallad halvt vintergrön ormbunke. Blodbräken pryds av eleganta brunröda blad som blir cirka 50 cm höga. Polystichum polyblepharum (Sköldbräken) är däremot fullständigt vintergrön. Sköldbräken blir cirka 60 cm hög och präglas året runt av glänsande och dekorativa, flikiga blad. Av alla vintergröna ormbunkar i detta rabattpaket är Dryopteris affinis (Raggträjon) den högsta, den blir nämligen ca 60 till 80 cm hög.

De högsta arterna i paketet är Athyrium filix-femina (Majbräken) och Matteuccia struthiopteris (Strutbräken), som blir ca 80 cm till en meter höga. Dessa sorter är dock inte vintergröna. Båda sorterna präglas av en fräscht grön färg, och Matteuccian är dessutom känd för sin iögonfallande, trattformade tillväxt och fjäderliknande blad. Med tiden kommer strutbräken att bilda ett slags stam, med den påföljd att denna storvuxna ormbunke kan bli upp till 150 cm hög om den trivs väl.

Planteringsläge och skötsel

Alla ormbunksväxter trivs bäst i halvskuggiga eller skuggiga lägen. Eftersom de flesta ormbunkar vanligtvis växer i en skogsliknande miljö bör de ha tillgång till näringsrik jord som inte är för torr. Polypodium är den enda växten som tål torka relativt väl. I övrigt är ormbunkar riktiga mästare i överlevnad. Ormbunkar är så kallade sporväxter, och tillhör således den äldsta växtgruppen på jorden, vilket är ett bevis på att dessa växter är ytterst robusta.

Vad beträffar beskärning rekommenderar vi att du beskär de sorter som dör ut på vintern genom att klippa bort de utdöda överjordiska växtdelarna ner till strax ovanför marken efter vintern. Vad gäller de andra sorterna behöver du bara avlägsna några fula blad nu och då. Således består detta rabattpaket med ormbunksväxter säkerligen av lättskötta växter.

Visa mer Visa mindre