Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Lagerhägg 'Novita' Kruka 80-100 cm

Prunus laurocerasus 'Novita'
238,80 kr
Tillgänglig
Lagerhäggen 'Novita' är en vintergrön häckväxt som pryds av stora, glänsande blad. Det är möjligt att skapa såväl låga som höga häckar med denna mångsidiga häckväxt. Denna lagerhägg 'Novita' är 80-100 cm hög och levereras som krukväxt.
Visa mer Visa mindre
  • Blommande växt Blommande växt
  • Storbladig Storbladig
  • Snabbväxande Snabbväxande
  • Fruktbärande Fruktbärande
Maximal bredd i cm
150 - 200
Maximal höjd i cm
250 - 300
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
80-100 cm
Växtplats
Skugga, Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Vinterhärdig
Typ av rötter
I kruka
Kvalitet
Normal kvalitet
Antal per löpmeter
3.5
Bladfärg
Grönt
Giftig
Ja
Tillväxt per år i cm
25 - 50
Växtsätt
Buskigt, Upprätt
Latinskt namn
Prunus laurocerasus 'Novita'
Produktegenskaper
Vintergröna häckväxter, Snabbväxande, Storbladig, Blommande växt, Fruktbärande
Minsta försäljningsenhet
10
  • 10+ 238,80 kr
  • 15+ 216,50 kr
  • 50+ 197,90 kr
  • 200+ 188,00 kr

Lagerhäggen 'Novita' (Prunus laurocerasus 'Novita') kännetecknas av stora, glänsande blad. Denna robusta och vintergröna häckväxt har en snabb tillväxt och garanterar på så vis att du relativt snabbt kan åstadkomma en sikttät, avgränsande häck. 'Novita' trivs i så gott som alla jordtyper, men undvik dock att plantera den i jord som inte är väldränerad. Den är inte heller kräsen vad beträffar läge, den trivs i både sol och i skugga. Denna häckväxt är ett utmärkt val för svenska väderförhållanden, den klarar sig bra i upp till zon III. Denna lagerhägg 'Novita' är 80-100 cm hög och levereras som krukväxt.

Likaså dekorativ, men robustare

Den största orsaken till att man valde att förädla fram lagerhäggssorten 'Novita', var att man ville skapa en lagerhäggssort som var robustare än den väldigt populära lagerhäggen 'Rotundifolia'. Även de mest erfarna växtexperterna har ibland svårt att skilja åt de två lagerhäggarna, även om lagerhäggen 'Novita' har en aning mörkare blad. För övrigt har dessa två körsbärslager nämligen en hel del gemensamma egenskaper vad utseendet beträffar. Så varför välja lagerhägg 'Novita'? Orsakerna till detta har främst att göra med skillnader som man inte kan se med blotta ögat. Lagerhäggen 'Novita' har till exempel med tiden byggt upp en resistens mot de växtsjukdomar som årligen drabbar många andra lagerhäggar, och den tål temperaturer under noll betydligt bättre än andra sorter.

Lagerhäggen 'Novita' är givetvis minst lika fager som andra lagerhäggssorter. De flesta trädgårdsmästare som föredrar trädgårdar med ett mindre formellt utseende men dock vill ha mer avskildhet i trädgården, väljer slutligen lagerhägg. Lagerhäggar är nämligen vintergröna häckväxter, men skiljer sig utseendemässigt märkbart från till exempel barrträd, såsom idegran och leylandcypress. Lagerhäggens stora blad och deras välbekanta glans gör att en lagerhäggshäck ser mycket mer sprudlande ut än till exempel en barrträdshäck. Dessutom är lagerhäggen 'Novita' en mycket snabbväxande häckväxt, den växer nämligen cirka en halv meter per år. Således behöver du inte vänta länge innan du kan njuta av en insynsskyddande häck som består av lagerhägg.

Lagerhäggen 'Novita' är förvånansvärt lättodlad

En trevlig överraskning med lagerhäggen 'Novita' är att den är väldigt lättskött. Medan många snabbväxande häckväxter, såsom leylandcypress, måste beskäras så ofta som tre eller fyra gånger per år, klarar lagerhäggen 'Novita' sig med en beskärning årligen. Vill du ha en något mer formell lagerhäggshäck? I så fall kan du beskära den en gång till under sensommaren. Beskär den med en trädgårdssax eller beskärningssax för att uppnå bästa möjliga resultat. Med större beskärningsverktyg är risken nämligen mycket stor att du klipper itu de vackra bladen på lagerhäggen 'Novita'.

Visa mer Visa mindre