Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Järnek 'Heckenfee' Klump 80-100 cm

Ilex meserveae 'Heckenfee'
10% Rabatt I kundvagnen
326,90 kr
Tillgänglig

Product Info

Om du vill anlägga en järnek som pryds av röda bär på vintern behöver du en honplanta, såsom järnek 'Heckenfee'. Dess taggiga blad gör att den också fungerar som en inbrottsskyddande häck. Dessa 80 till 100 cm höga järnekar levereras med rotklump.
Visa mer Visa mindre
  • Formell häck Formell häck
  • Inbrottsskyddande Inbrottsskyddande
  • Fruktbärande Fruktbärande
  • Vintergröna häckväxter Vintergröna häckväxter
  • Ytterst vinterhärdig Ytterst vinterhärdig
Maximal bredd i cm
150 - 200
Maximal höjd i cm
250 - 300
Produktdetaljer
-
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
80-100 cm
Växtplats
Skugga, Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
Klump
Kvalitet
Normal kvalitet
Antal per löpmeter
3
Bladfärg
Mörkgrönt
Giftig
Nej
Tillväxt per år i cm
10 - 25
Växtsätt
Kägelformad, Upprätt
Latinskt namn
Ilex meserveae 'Heckenfee'
Produktegenskaper
Vintergröna häckväxter, Ytterst vinterhärdig, Inbrottsskyddande, Formell häck, Fruktbärande
Minsta försäljningsenhet
10
  • 10+ 326,90 kr
  • 15+ 276,20 kr
  • 50+ 246,60 kr
  • 200+ 232,70 kr

Product Info

När man tänker på järnek leder tankarna ofta till växtens dekorativa, taggiga blad, och dess iögonfallande, röda bär. För att järneken ska få bär bör du plantera en honplanta, såsom järnek 'Heckenfee' (Ilex meserveae 'Heckenfee'), som sedan pollineras av en hanplanta. Dessa städsegröna häckväxter är som vackrast på vintern. De tjocka lövens eleganta, mörkgröna färg utgör en vacker kontrast till de röda bären. På grund av sina taggiga blad är järneken 'Heckenfee' också ett idealiskt val för anläggandet av en inbrottsskyddande häck. Dessa järnekar med rotklump är mellan 80 och 100 centimeter höga vid leveranstillfället.

Lättodlade häckväxter med vackra bär

Järneken betraktas som en äkta vinterväxt, vilket beror på kombinationen av röda bär och mörkgröna blad. Detta har lett till att järnekar med bär ofta används i juldekorationer. En häck av järnek förblir dock ytterst praktfull året runt. Bladen har en läderaktig struktur och en elegant glans, som kan beundras år ut och år in. Järneken 'Heckenfee' växer bara 15 till 30 centimeter per år, vilket innebär att den förblir rätt gles under de första åren. Men om du ger plantorna tillräckligt med tid och beskär dem regelbundet, kommer din järnekshäck att bli fullständigt ogenomtränglig inom loppet av några år.

Om du vill ha bär på din järnekshäck bör du kombinera järneken 'Heckenfee' med hanplantan järnek 'Heckenstar'. En fördel med järneken är att den trivs i så gott som alla jordtyper, förutsatt att jorden är väldränerad. Säkerställ därför att jorden är väldränerad innan du påbörjar planterandet av din nya häck. I övrigt är järneken en robust häckväxt. Dessa häckväxter trivs utmärkt i skuggiga planteringslägen. Den relativt långsamma tillväxten innebär också att häcken är relativt lättskött. En beskärning per år, helst på våren, är tillräckligt för att häcken ska må bra. Använd dig av handskar när du beskär häcken för att skydda dig från de taggiga bladen.

Järnek 'Heckenfee' tål köld väl

En annan egenskap som gör järneken till en populär häckväxt är det faktum att den är väldigt vinterhärdig. Järneken 'Heckenfee' tål temperaturer ned till -30° C. Detta innebär att stränga svenska vintrar inte utgör något problem för järneken 'Heckenfee', vilket också gäller för järneken 'Heckenstar'. De fåglar som inte flyttar söderut på vintern kommer också att glädjas av järneken 'Heckenfee'. Häckens röda bär är giftiga för människor – i likhet med järnekens andra beståndsdelar – men frukterna är en viktig näringskälla för fåglar.

Visa mer Visa mindre
Vi hittade andra produkter du kanske gillar!