Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Japansk järnek 'Dark Green' ® Klump 60-80 cm

Ilex crenata 'Dark Green' ®
386,80 kr
Tillgänglig fr.o.m.
Vecka 40 oktober 2021
Ilex crenata 'Dark Green'® är en idealisk häckväxt om du letar efter en stram och låg häck för att ersätta en buxbomshäck, eller en högre häck för att skydda din trädgård från insyn. Dessa 60 till 80 cm höga plantor levereras med rotklump.
Visa mer Visa mindre
  • Kompakt tillväxt Kompakt tillväxt
  • Lämplig som hög och låg häck Lämplig som hög och låg häck
  • Lämplig för formklippning Lämplig för formklippning
  • Småbladig Småbladig
Maximal bredd i cm
100 - 150
Maximal höjd i cm
150 - 200
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
60-80 cm
Växtplats
Skugga, Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
Klump
Kvalitet
Normal kvalitet
Antal per löpmeter
3.5
Bladfärg
Grönt
Giftig
Nej
Tillväxt per år i cm
25 - 50
Växtsätt
Buskigt, Kompakt, Upprätt
Latinskt namn
Ilex crenata 'Dark Green' ®
Produktegenskaper
Vintergröna häckväxter, Kompakt tillväxt, Småbladig, Lämplig som hög och låg häck, Lämplig för formklippning
Minsta försäljningsenhet
10
  • 10+ 386,80 kr
  • 25+ 362,10 kr
  • 50+ 326,60 kr
  • 200+ 299,10 kr

Det finns inte många häckväxter som är lika mångsidiga som Ilex crenata 'Dark Green'®. Allt som oftast väljer trädgårdsmästare att anlägga dessa städsegröna häckväxter i strama och låga häckar, till exempel när de vill ersätta en buxbomshäck, men du kan också låta denna japanska järnek växa tills den blir tillräckligt hög för att hålla tillbaka nyfikna blickar. Eftersom Ilex crenata 'Dark Green'® dessutom tål beskärning väl, behöver du inte omedelbart bestämma dig i vilken riktning du vill gå med din häck om du planterar dessa 60 till 80 cm höga exemplar som levereras med rotklump.

Mer än en idealisk buxbomsersättare

Man behöver bara nämna Ilex crenata 'Dark Green'® för att många trädgårdsexperter ska redogöra för hur väl dessa häckväxter lämpar sig för ersättandet av en buxbomshäck. Bladens form och utseende gör att dessa häckväxter är väldigt lika buxbomen till utseendet, trots att denna japanska järnek egentligen är besläktad med vanlig järnek. En viktig fördel i detta avseende är att Ilex crenata 'Dark Green'® inte angrips av buxbomslarven eller buxbomssjukan. Utöver detta är Ilex crenata 'Dark Green'® också mycket mer vinterhärdig än buxbom, vilket naturligtvis är en fördel om man vill anlägga häckar på våra breddgrader.

Ilex crenata 'Dark Green'® är dock mycket mer än bara en dubbelgångare till buxbom. Medan buxbom egentligen enbart lämpar sig för låga häckar, kan denna japanska järnek också användas för uppemot två meter höga häckar. Detta gör att Ilex crenata 'Dark Green'® också är ett utmärkt val om du med tiden vill åstadkomma en insynsskyddande häck i trädgården. Detta kräver dock lite tålamod, eftersom denna ilex bara växer med ca 25 till 30 centimeter per år. Således växer den lite snabbare än vanlig järnek, men tillräckligt långsamt för att du lätt kan hålla häckens tillväxt under kontroll. Ilex crenata 'Dark Green'® har också blivit en allt populärare häckväxt bland de trädgårdsmästare som gillar formklippning, i och med att buxbomslarven har etablerat sig i allt större utsträckning.

Ilex crenata 'Dark Green'® i trädgården

Ilex crenata 'Dark Green'® trivs utmärkt i de flesta europeiska trädgårdar. Den föredrar lätt fuktig och humusrik jord, men växer egentligen i alla jordtyper så länge jorden är väldränerad. Således kan du räkna med att Ilex crenata 'Dark Green'® också kommer att trivas utmärkt i din trädgård, förutsatt att du inte utsätter den för vattenstagnation. Denna japanska järnek är nämligen ingen kräsen häckväxt vad beträffar planteringsläget. Den växer lika bra i soliga som i skuggiga lägen, vilket är goda nyheter om du vill plantera en låg häck under andra träd, eller varför inte på den skuggiga sidan av huset.

Visa mer Visa mindre