Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Idegran Klump 100-120 cm Extra kvalitet

Taxus baccata
10% Rabatt I kundvagnen
410,60 kr
Tillgänglig

Product Info

Oavsett om du vill ha en hög eller en låg häck är idegranen ett idealiskt val. Våra välmående plantor garanterar dig en vacker häck. Dessa 1 till 1,20 meter höga idegranar levereras med rotboll och kommer från de bästa plantskolorna i Europa.
Visa mer Visa mindre
  • Formell häck Formell häck
  • Lämplig för formklippning Lämplig för formklippning
  • Fruktbärande Fruktbärande
  • Lättskött Lättskött
Maximal bredd i cm
200 - 250
Maximal höjd i cm
300 - 400
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
100-120 cm
Växtplats
Skugga, Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
Klump
Kvalitet
Extra kvalitet
Antal per löpmeter
2.5
Bladfärg
Mörkgrönt
Giftig
Ja
Tillväxt per år i cm
10 - 25
Växtsätt
Brett upprättväxande
Latinskt namn
Taxus baccata
Produktegenskaper
Lättskött, Lämplig för formklippning, Formell häck, Fruktbärande
Minsta försäljningsenhet
10
Växtzoner
Zon 1, Zon 2
  • 10+ 410,60 kr
  • 15+ 371,50 kr
  • 50+ 353,90 kr
  • 150+ 314,00 kr

Product Info

Idegranen har många goda egenskaper som alla har bidragit till att den blivit en så pass populär häckväxt som den är idag. Den är lättskött och inhemsk, och trivs i alla lägen. Dessa idegransplantor är 1 - 1,25 meter höga vid leveranstillfället och lämpar sig för såväl stiliga, låga häckar som för höga, insynsskyddande häckar. Eftersom idegranen växer bara 15 - 20 centimeter per år dröjer det dock rätt länge innan häcken blivit hög nog för att fungera som insynsskydd. Ta dock i beaktande att idegranen inte trivs i blöt jord och undvik att utsätta den för långvarig torka.

Idegran – ett vackert resultat med en måttlig mängd arbete

Bara ett fåtal häckväxter är en lika vanlig syn i trädgårdar som idegranen. Du hittar idegranshäckar längs med nästan alla gator där det finns trädgårdar. Detta har onekligen att göra med faktumet att idegranen inte kräver mycket skötsel för att växa till en praktfull häck. Detta beror i sin tur delvis på idegranens långsamma tillväxt. Den växer nämligen enbart omkring 15 till 20 centimeter per år. Av alla städsegröna häckväxter är det bara buxbomen som växer långsammare än så. Många trädgårdsmästare vars buxbomshäckar drabbas av buxbomssjukan eller buxbomslarv väljer att anlägga idegranar i dess ställe, trots att idegranen präglas av ett fullständigt annorlunda utseende.

Idegranen kan också lätt hållas relativt låg. Du kan säkerställa att din idegranshäck behåller sin strama form genom att beskära den en eller två gånger per år mellan mars och september. På så sätt är idegranen också ett alternativ om du gillar formklippning. Det är dock även fullt möjligt att låta idegranen växa till en hög, insynsskyddande häck. Dess grenar växer tätt inpå varandra, och eftersom den är städsegrön kommer den att hålla tillbaka nyfikna blickar året runt när den väl har nått en höjd på 1,8 meter. Idegranen är alltså en ytterst mångsidig växt, vilket naturligtvis bidrar till dess popularitet som häckväxt.

Idegranens mångsidighet

Idegranens mångsidighet återspeglar sig också i faktumet att den trivs så gott som överallt. Så länge jorden är väldränerad kommer den med stor sannolikhet att trivas utmärkt även i din trädgård. Ett annat exempel på idegranens mångsidighet är att den kan växa i såväl skuggiga som soliga planteringslägen. Vattenstagnation kan skada en idegranshäck på lång sikt, likaså ihållande torka, även om det sistnämnda lätt kan undvikas genom att vattna häcken regelbundet under perioder av torka. En annan egenskap som skiljer idegranen från andra barrväxter är att den tål att klippas ned till gammal ved, vilket innebär att man lätt kan föryngra en idegranshäck om den har blivit för stor.

Visa mer Visa mindre