Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Blodbok Kruka 80-100 cm Extra kvalitet

Fagus sylvatica 'Atropurpurea'
215,80 kr
Tillgänglig
På grund av sina röda och purpurröda blad ser blodboken relativt exotisk ut, men den är i själva verket en inhemsk häckväxt. På hösten behåller den en stor del av sina löv. Dessa 80 till 100 cm höga blodbokar levereras i krukor.
Visa mer Visa mindre
  • Populär bland fåglar Populär bland fåglar
  • Praktfull höstfärg Praktfull höstfärg
  • Snabbväxande Snabbväxande
Maximal bredd i cm
> 500
Maximal höjd i cm
> 1000
Produktdetaljer
-
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
80-100 cm
Växtplats
Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
I kruka
Kvalitet
Extra kvalitet
Antal per löpmeter
5
Bladfärg
Annat
Giftig
Nej
Tillväxt per år i cm
50 - 75
Växtsätt
Upprätt
Latinskt namn
Fagus sylvatica 'Atropurpurea'
Produktegenskaper
Lövfällande, Snabbväxande, Populär bland fåglar, Praktfull höstfärg
Minsta försäljningsenhet
10
Växtzoner
Zon 4
  • 10+ 215,80 kr
  • 15+ 183,90 kr
  • 50+ 161,40 kr
  • 200+ 153,40 kr

Städsegröna häckväxter är vanligtvis den bästa lösningen när man vill åstadkomma mer avskildhet i trädgården. Blodboken (Fagus sylvatica 'Atropurpurea') är dock ett undantag i detta avseende. Under normala vintrar kommer blodbokens blad visserligen att missfärgas, men de hänger fortfarande kvar på häcken och kan på så sätt säkerställa mer avskildhet än en lövfällande häck. I övrigt är blodbokens blad inte gröna på våren och försommaren, utan snarare röda eller mörklila. På så sätt präglas blodboken av ett fullständigt unikt utseende. Dessa blodbokar är 80 till 100 centimeter höga vid leveranstillfället, men inom loppet av två till tre år kommer de att nå den idealiska höjden för en insynsskyddande häck.

Trivs bra i vårt klimat

Trots att blodbokens utseende är väldigt unikt, är den i själva verket en inhemsk häckväxt. Blodboken är egentligen en förädlad form av vanlig bok, och skiljer sig från denna enbart i att dess blad har en annan färg. Detta innebär att blodboken trivs utmärkt på våra breddgrader. När allt kommer omkring kan bokar som växer i naturen i själva verket bli upp till 10 meter höga. Detta är naturligtvis inte praktiskt i trädgården, men du behöver inte oroa dig för detta eftersom häckar som består av blodbok högst blir ca två meter höga. En fördel med blodboken är att detta inte dröjer särskilt länge, eftersom den växer med 30 till 60 centimeter per år.

Blodboken är en relativt lättodlad växt vad beträffar jordtypen, även om en bokhäck föredrar lite torrare jord än de flesta andra häckväxter. Å andra sidan tål den inte att stå i blöt jord, så säkerställ att jorden är väldränerad innan du planterar blodbok i din trädgård. I övrigt trivs blodboken i såväl soliga som halvskuggiga lägen, men om du vill åstadkomma en häck som bidrar med avskildhet i trädgården, rekommenderar vi att du planterar den i ett skyddat läge. Ju mindre vind häcken utsätts för, desto fler blad behåller den nämligen.

Plantering och skötsel av krukodlad blodbok

Vi rekommenderar vanligtvis att du planterar dina häckväxter direkt efter att de levererats hem till dig, annars kan rötterna nämligen torka ut. Risken för detta är dock betydligt mindre om du väljer krukodlade häckväxter. Detta innebär att du kan skjuta upp planterandet om vädret inte råkar vara på din sida under själva leveransdagen. Kom dock ihåg att vattna plantorna tillräckligt tills du påbörjar planterandet. Innan du planterar blodboken i trädgården bör du avlägsna krukorna från rotklumparna, så att rötterna kan etablera sig i trädgårdsjorden. I övrigt bör du beskära din bokhäck en eller två gånger per år. En beskärning på hösten är vanligtvis tillräckligt, men om häcken växer väldigt fort rekommenderar vi att du beskär den en gång till i slutet av våren.

Visa mer Visa mindre