Jämför produkter
 1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Växtguide idegran

Alla våra idegranar på rad

Köp idegran

Köp vanlig idegran

Vanlig idegran

Taxus baccata


 • Maximal höjd: cirka 4 meter i häckform
 • Tillväxttakt: 15 till 20 centimeter per år
 • Vinterhärdig till cirka -23° C
 • 3 till 6 st per löpmeter vid införskaffning av upp till 1 meter höga exemplar, 2 till 2,5 st per löpmeter med högre exemplar
 • Inhemsk i Västeuropa
 • Mycket tät struktur
 • Lämpar sig för formklippning
Köp hybrididegran 'Hicksii'

Hybrididegran 'Hicksii'

Taxus x media 'Hicksii'


 • Maximal höjd: cirka 4 meter i häckform
 • Tillväxttakt: 10 till 15 centimeter per år
 • Vinterhärdig till cirka -28° C
 • 3 till 5 st per löpmeter vid införskaffning av upp till 1 meter höga exemplar, 1,5 till 2,5 st per löpmeter med högre exemplar
 • Producerar en riklig mängd grannröda frukter i september-oktober efter befruktning av hybrididegran 'Hillii'
 • Ytterst kompakt växtsätt
 • Lämpar sig för formklippning
 • Grenarna kan sprida sig brett om häcken blir högre än 1,80 meter
Köp hybrididegran 'Hillii'

Hybrididegran 'Hillii'

Taxus x media 'Hillii'


 • Maximal höjd: cirka 4 meter i häckform
 • Tillväxttakt: 10 till 15 centimeter per år
 • Vinterhärdig till cirka -28° C
 • 3 till 5 st per löpmeter vid införskaffning av upp till 1 meter höga exemplar, 2,5 till 3 st per löpmeter med högre exemplar
 • Hybrididegranen 'Hillii' är en hanplanta, vilket innebär att den inte får några bär, men däremot kan den befrukta hybrididegranen 'Hicksii'
 • Väldigt kompakt växtsätt
 • Lämpar sig för formklippning
 • Grenarna kan sprida sig åt sidorna om häcken blir högre än 1,80 meter

Tack vare sina praktfulla mörkgröna barr, som dessutom stannar kvar på växten året runt, är idegranen en högt uppskattad häckväxt bland trädgårdsmästare världen över. Vi kan således föreställa oss att du också önskar ha en vacker idegranshäck i din trädgård. I vår webbshop hittar du dock många olika slags idegranar. Vilka är skillnaderna och vilka av dessa idegranar passar bäst för din trädgårdsdesign? För att hjälpa dig hitta den idegran som uppfyller dina önskemål bäst har vi listat de viktigaste egenskaperna hos våra olika idegranar nedan.

Idegranshäckens funktion

Vilken idegranshäck som passar din trädgård bäst beror till stor del på idegranshäckens funktion. Alla idegranar i vårt sortiment kan användas för anläggandet av strama, låga häckar, eller för medelhöga häckar. Alla våra idegranssorter lämpar sig för ovannämnda ändamål, vilket beror på växternas långsamma tillväxttakt och det faktum att de tål beskärning väl. Växterna behåller en tät blockform under en lång tid, och eftersom dessa häckväxter är städsegröna kan du beundra formen hela året runt.

Av samma anledning väljer många trädgårdsmästare också att plantera idegran som en ersättare till buxbom, både för formklippning och för anläggandet av låga häckar. Detta kan vara nödvändigt om din buxbomshäck har angripits av buxbomsgallmyggan eller buxbomssvamp. Att bekämpa dessa problem är mycket besvärligt och därför kan det vara bättre att plantera ett alternativ till buxbom. Japansk järnek och klätterbenved är alternativ som ligger nära till hands på grund av deras bladform, men idegranen växer långsammare än dessa häckväxter (som i övrigt också är städsegröna), vilket innebär att idegranen är ett utmärkt alternativ om du gillar formklippta häckar.

Idegranen är en av få långsamväxande häckväxter som slutligen kan nå högre än ögonhöjd. Således lämpar sig idegranen också för anläggandet av insynsskyddande häckar, framför allt eftersom den är städsegrön och har grenar som växer ytterst kompakt. På grund av den långsamma tillväxten dröjer det dock relativt länge innan du kan njuta av en hög idegranshäck, men om du så önskar är det också möjligt att genast plantera fullvuxna exemplar, eller varför inte färdiga idegranshäckar, i trädgården. Vanlig idegran är det bästa alternativet om du önskar dig en häck som är mer än 1,80 meter hög. Grenarna på hybrididegranarna 'Hicksii' och 'Hillii' kan nämligen böjas åt sidorna på grund av regn eller snö i och med att häcken blir högre.

En idegranshäck eller en annan barrträdshäck?

I jämförelse med andra barrträd är idegranen en rätt avvikande växt. Det råder inget tvivel om huruvida idegranen är ett barrträd, vilket bekräftas av växtens barr, städsegröna karaktär och det faktum att den ogillar blöt jord, men samtidigt skiljer idegranen sig från andra barrträd i vårt sortiment i ett antal viktiga avseenden. Ett exempel på detta är att idegranen tål att klippas ned till gammal ved utan att detta orsakar besvär. Detta är inte möjligt med barrträd som har fjällaktiga barr, såsom tuja, leylandcypress eller ädelcypress. Dessa sorter kräver således mer underhåll än idegran. Med idegran behöver du inte oroa dig om du glömmer bort en beskärningsomgång. Detta erbjuder en viss flexibilitet som andra barrträd inte kan mäta sig med.

Den långsamma tillväxten är också något som skiljer idegranen från andra barrträd. Barrträd är nämligen i allmänhet kända för att vara snabbväxande häckväxter. Detta varierar från cirka 30 centimeter per år för tuja, till så mycket som en meter per år för leylandcypress. En snabb tillväxt har såväl fördelar som nackdelar. På så sätt är idegranen en relativt lättskött växt, eftersom du bara behöver beskära den en eller två gånger per år. Leylandcypressen kan exempelvis kräva så många som fyra beskärningsomgångar per år. Idegranens långsamma tillväxt innebär dessutom att den är mycket mer lämplig för anläggandet av låga häckar än andra barrträd. Å andra sidan behöver låga idegranar mer tid för att växa till en hög häck.

Vill du ha mer information om idegranen?

Efter att ha läst den här sidan kan du behöva mer information för att avgöra huruvida idegranen är rätt häckväxt för din trädgård. På Hackvaxteronline.se kan du lyckligtvis hitta mycket mer information om idegran, till exempel om hur man planterar en idegranshäck och när man bör beskära den. Du kan också kontakta vår sakkunniga kundtjänst om du behöver personlig rådgivning.

Läs mer