Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Plantering av murgröna


När du har bestämt dig för att du vill ha en häck av murgröna i din trädgård, är det dags att lära dig hur du skall gå till väga vid själva planteringen. Att plantera murgröna som häck är de facto väldigt annorlunda än att plantera till exempel en häck av barrträd. Läs vidare för att lära dig mer. Om du först vill beställa murgröna kan du också göra det via våra webbsidor.

Hur planterar man en häck av murgröna?

Murgröna är, som du säkert vet, en klätterväxt. Detta betyder att den inte kan växa uppåt utan någon form av stöd, vilket också gäller när du vill plantera en häck av murgröna. Du kan använda dig av ett stängsel av trä eller metall, men du kan också spänna upp trådar mellan två träd, detta räcker också så länge trådarna är tillräckligt starka för att stöda murgrönan.

  1. Det är viktigt att stödkonstruktionen är färdig innan du börjar plantera murgrönan. På så vis kan du försäkra dig om att allt går rätt till redan från första början.
  2. När plantorna väl levererats bör du se till att rötterna står i vatten. Vi säljer enbart murgröna i kruka, så du kan hälla mer vatten genast i själva krukan som plantorna levererats i.
  3. Nu är det dags att gräva gropar under stängslet. Groparna bör vara ungefär så djupa och stora som själva krukorna. På så vis försäkrar du dig om att rötterna kommer att rymmas i jorden.
  4. Innan du planterar växterna är det en bra idé att lösgöra jorden i gropen lite grann, och att tillfoga lite gödsel eller plantnäring i gropen. Murgrönan kommer att trivas ännu bättre om jorden är rik på näring.
  5. Nästa steg är att avlägsna murgrönan från krukan och att ställa den i gropen. Täck sedan rötterna med jord tills plantorna står stadigt, och repetera processen med resten av plantorna.
  6. Fläta in murgrönan i stängslet, så att den kan börja etablera sig runtom stängslet. Detta bör du också göra när din redan mer bevuxna murgröna har fått nya skott.

När skall man plantera murgröna?

När skall man plantera murgröna?

Murgröna kan i princip planteras under hela året så länge jorden inte är frusen eller under långa perioder av torka, men vi rekommenderar att du gör det på våren så att den hinner etablera sig ordentligt under sommaren. Under torka kan rötterna nämligen inte etablera sig ordentligt vilket är dåligt för växten.

Hur levereras min murgröna?

Hur levereras min murgröna?

Vår vanliga murgröna levereras i kruka, medan vår storbladiga murgröna kan levereras i kruka eller som färdig häck. Ifall du har beställt murgröna i kruka är det bäst att du förbereder dem för själva planteringen genom att ställa hela krukan i ett ämbar med vatten. På så vis får rötterna tillräckligt med vatten för att kunna börja växa ordentligt efter planteringen. För övrigt är fördelen med krukväxter att de inte behöver omplanteras omedelbart. Krukväxter tål att vänta upp till ett par veckor innan de behöver planteras. Med krukväxter behöver du alltså inte oroa dig ifall väderomständigheterna inte är helt optimala vid leveranstillfället. Se bara till att murgrönan får tillräckligt med vatten så kan du vänta i lugn och ro.