Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Murgröna som häck


Om att köpa murgröna

När man tänker på att anlägga en häck tänker man sällan i första hand på murgröna (Hedera). Murgröna används trots allt framför allt för att täcka väggar. Det som inte många känner till är att det är möjligt att anlägga murgröna som häck för att få till stånd samma vackra effekt. Murgrönan är dessutom städsegrön, vilket gör att den passar bra i kombination med lövfällande växter. Murgrönan är vinterhärdig upp till zon 3, vilket gör att den lämpar sig väl för många svenska trädgårdar. Tack vare murgrönans täta tillväxtsätt passar den dessutom för smalare häckar och således också för mindre trädgårdar.

Att plantera murgröna är väldigt lätt. Den trivs nämligen i nästan alla jordtyper, och kan stå i såväl sol, halvskugga som skugga. Så murgröna är ett ypperligt alternativ även om din trädgård inte får mycket solljus. Dessutom återhämtar sig murgrönan väldigt väl från skador. Vid frost kan till exempel bruna fläckar uppstå i häcken, men på våren när murgrönan börjar växa igen kan man klippa bort dessa bruna områden. Murgrönan har nämligen inget emot att beskäras.

Det är till och med möjligt att beskära murgröna ned till 20 cm ovanför marken utan att den får permanenta skador. Således behöver du inte heller oroa dig för att din murgröna skall bli för stor, eftersom du alltid kan beskära den i så fall. Det lönar sig att klippa en murgröna på hösten, ifall du klipper den på våren frigör den damm som kan irritera luftvägarna.

Om att köpa murgröna

Murgröna som häck

Eftersom murgröna är en klätterväxt växer den inte på höjden utan någon form av stöd. Så om du vill anlägga murgröna som häck, måste du använda någon form av stängsel som den kan växa upp emot. Det räcker att du använder dig av någon form av trådnätverk, så länge det är tillräckligt stabilt för murgrönan. Murgröna växer ganska snabbt och det tar inte länge förrän du får en insynsskyddande häck av murgröna i din trädgård. Faktumet att den växer så snabbt innebär dock att du måste klippa den minst två gånger per år, så att den inte kommer i vägen för andra växter i din trädgård.

Olika sorter av murgröna

Olika sorter av murgröna

På Hackvaxteronline.se säljer vi två olika sorters murgröna: vanlig murgröna och storbladig murgröna. Storbladig murgröna kallas också för irländsk eller atlantisk murgröna. Du kan hitta mer information om dessa sorter på våra webbsidor.

Den största skillnaden mellan de två sorterna är bladens storlek. Hederan förändras med åldern, den går från en ungdomsfas till en vuxenfas. Bladen förändras då till att bli mer trekantiga och långsmala till formen. När Hederan har nått vuxen ålder får den också blommor och bär. Den storbladiga murgrönan har, som namnet antyder, större blad än vanlig murgröna (Hedera helix), vilket ger den ett lite mer brutalt utseende, medan vanlig murgröna är aningen mer prydlig till utseendet. Båda sorterna växer med en hastighet på ungefär 50 - 70 cm per år, och är inte krångliga vad beträffar läge. Båda sorterna kan nå en höjd på tio meter ifall den inte klipps ner, så murgröna lämpar sig mer än väl även för högre häckar.