Beskärning av murgröna

Murgröna, även känd under namnet Hedera, är en relativt snabbväxande häckväxt. Därför är det möjligt att använda murgröna i kombination med ett metallnät för att snabbt åstadkomma en insynsskyddande häck. Eftersom murgrönan är en klätterväxt växer den tätt runtom stödnätet, och häcken behöver därför bara vara några centimeter tjock. Detta är en orsak till att murgröna är ett bra val speciellt för mindre trädgårdar. Murgrönan växer också bra i skuggigare lägen, så den passar också bra i mindre soliga trädgårdar. Eftersom den växer så snabbt är det dock viktigt att komma ihåg att beskära den. Nedan finner du ett antal tips och övrig information om vad du måste ta i beaktande när du vill beskära murgröna.

När skall jag klippa min murgröna?

I princip kan man klippa murgröna under hela året, men det är dock bäst att inte göra det under vintern när det fryser ute, eftersom murgrönan inte kan återhämta sig från beskärningen ifall det är minusgrader ute. Därför rekommenderar vi att du klipper den första gången i april eller maj, eller åtminstone innan midsommar. Klipp den en andra gång i början av hösten (augusti eller september). På så vis hinner din murgröna ännu återhämta sig innan vintern kommer. Ifall du bara vill beskära din murgröna en gång om året är det bäst att lämna bort den första beskärningen och bara beskära den en gång i augusti (eller åtminstone vänta till efter midsommar). Murgrönan växer nämligen långsammare på hösten, och behåller på så vis sin form längre.

Det är bäst att klippa murgrönan under en mulen eller till och med regnig dag. Om man beskär den i gassande solljus kan de blad som kommer upp till ytan efter beskärningen ta skada av solljuset. Om bladen däremot är våta klarar sig häcken däremot väldigt bra. Detta kan du naturligtvis också åstadkomma genom att vattna häcken för hand innan du klipper den, men undvik dock att göra detta under en alltför solig dag. I så fall kan vattnet förstärka solstrålarnas effekt, och trots allt skada häcken.

Hur beskär jag min murgröna?

Murgröna är egentligen en väldigt lättskött häckväxt vad beskärningen beträffar. Den växer snabbt och återhämtar sig alltid. Du behöver alltså inte nödvändigtvis vara rädd för att skada den med själva beskärningen. Det är viktigt att du beskär din murgröna regelbundet för att den skall förbli tät och behålla sin form. Använd dig alltid av redskap som är tillräckligt vassa för att försäkra dig om att du orsakar så lite skada som möjligt. Du kan själv bestämma huruvida du föredrar en elektrisk häcksax eller en handdriven häcksax, för murgrönan spelar det ingen roll. En skillnad mellan de två redskapen är att en elektrisk häcksax klipper av bladen på mitten, vilket gör att bladen blir bruna i kanten.