Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Buxbomshäck

Buxbomshäck

Buxbom - på latin Buxus sempervirens - är en häckväxt som tilltalar fantasin. Prydliga buxbomshäckar - vanligt förekommande vid slott och herrgårdar - gör stort intryck på varje förbipasserande. Men det finns många som är tveksamma till att köpa buxbomshäck, då de tycker det är svårt och besvärligt att sköta denna graciösa häckväxt. Vi kan lugna dig - buxbom trivs i nästan alla trädgårdar, så naturligtvis även i din trädgård.

Buxbom är helt enkelt en av de mest kända och mest klassiska häckväxterna i Sverige och har odlats i århundraden. Buxbomshäcken har blivit en symbol för slottsträdgården, men har nu lämnat slottsträdgården och spritt sig till den vanliga svenska trädgården. Idag är buxbom en vanlig syn och den finns i varannan trädgård - och det med rätta. Buxbom har ju bevisat sitt värde som häck under så många år.

Buxbom är ursprungligen från Mederhavsländerna och växer där i bergstrakterna, där vädret är mycket annorlunda från Sverige. Ändå trivs denna buske även i våra trädgårdar. I soliga söder växer buxbom nämligen bäst och snabbast i skuggiga, svala lägen. Och vi har naturligtvis tillräckligt med skugga här i Sverige!

Alla växter trivs inte i skuggan, så buxbom skiljer sig i detta avseende avsevärt från många andra städsegröna häckväxter. Buxbomshäckar blir inte speciellt stora, så de lämpar sig mycket väl som låg häck som exempelvis kan användas för att rama in rabatter. Buxbom passar också bra som låg häck längs väggen på norra sidan av huset, där det är mycket skugga, utan även under skuggande träd och större buskar.

Att plantera buxbom

Att plantera buxbom

Vill du att buxbom ska trivas i trädgården, ska du försöka efterlikna naturliga förhållanden. Buxbomshäckar gillar skugga, så de bör inte placeras i full sol. Buxbom klarar våra vintrar, men den trivs inte i för blöt jord och stående vatten. Se till att jorden är väldränerad, så att buxbomshäcken inte står i vatten!

Buxbom tål torka väl då den ursprungligen kommer från Sydeuropa. Jorden i södra Europa är typiskt både torr och väldränerad, så det är inte så förvånande att buxbom klarar av tuffa förhållanden. I Sverige regnar det betydligt mer än i t ex Spanien eller Portugal, vilket inte nödvändigtvis är ett problem om bara jorden är väldränerad.

Den bästa tid att plantera buxbom är på hösten, så den hinner slå rot på vintern, men det betyder inte att man inte får plantera på andra årstider. Buxbom växter inte så snabbt, så man måste ha lite tålamod och ge häcken tid att växa ihop. Det finns också en fördel med den långsamma tillväxten: den gör häcken lättare att figurklippa. Formklippning är ett trevligt sätt att få ut det mesta av buxboms möjligheter. 

Att plantera buxbom

Beskärning av buxbomshäck

Buxbom är känd för att vara lätt att figurklippa. Enstaka träd kan beskäras i alla möjliga fantasifulla former. Buxbomshäckar planteras ofta i attraktiva mönster och hålls snyggt klippt. Buxbom är helt anspråkslös och kan användas för många ändamål. Eftersom den alltid kommer igen, är buxbom på ett sätt relativt enkelt att beskära och sköta. Men kom ihåg att om du gör något fel, så tar det ett tag innan häcken får tillbaka sin ursprungliga form. Buxbomen ska därför klippas noggrant.

Den enda nackdelen vi kan komma på är att buxbom är känslig för bl.a. svampsjukdomar. Dessa sjukdomar har spritt sig till fler och fler trädgårdar de senaste åren, men långt ifrån alla trädgårdar drabbas av dem. Är du ändå bekymrad, så kan det vara klokt att plantera japansk järnek i stället för buxbom - ett bra alternativ.

Köp billiga häckplantor online på Hackvaxteronline.se!