Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Häckväxter - introduktion

Häckväxter - introduktion

Häckväxter finns i många arter och sorter och kan odlas på olika sätt. Häckväxter kan delas in i två viktiga grupper: städsegröna (eller vintergröna) och lövfällande växter. Båda grupperna kan användas till många olika ändamål och det finns också en viss överlappning mellan de två kategorierna. Liguster t.ex. är en populär häckväxt p.g.a. att den normalt behåller sina gröna blad under vintern även om den egentligen tillhör gruppen lövfällande arter. Ligustern är dock ett undantag - i de flesta fall går det att dela in växterna i en enda grupp, så det blir mycket lättare att välja rätt växt. Häckväxteronline.se är en nätbutik som erbjuder billiga häckväxter online.

Städsegröna, vintergröna och lövfällande häckväxter

Städsegröna, vintergröna och lövfällande häckväxter

Städsegröna häckväxter kallas populärt för vintergröna häckväxter, där tonvikten ligger på att de behåller sina blad på vintern. Detta begrepp är lite missvisande då städsegröna häckplantor har gröna blad året runt, inte bara på vintern. På vår webbsida kallas vintergröna häckväxter konsekvent för städsegröna häckväxter då vi tycker det är ett tydligare uttryck för vad vi menar. De häckväxter som kallas städsegröna har inte bara gemensamt att de är gröna året runt utan har även en mindre ymnig blomning (i de flesta fall - det finns vissa undantag), obetydliga eller inga bär samt är mindre attraktiva för insekter. Fördelen är dock att häcken håller sig grön och tät året om, så den skyddar mot insyn. Kategorin lövfällande häckväxter innehåller en rad olika växter som har gemensamt att de fäller sina blad (eller barr vad gäller den kinesiska sekvojan) på hösten, men belönar oss ofta med en (färg)rik blomning, goda dofter, vackra bär och/eller massor av insekter såsom humlor, bin och fjärilar.

Häckväxter - vilka ska man välja?

Häckväxter - vilka ska man välja?

Den ena häckväxten är inte den andra lik. Växterna skiljer sig åt vad gäller blomning, växtsätt, färg, densitet osv. Andra egenskaper som kan vara viktiga är t.ex. växtzon, skötselkrav och möjlighet till formklippning. Det är inte alla arter som lämpar sig för formklippning. För det första ska den hålla sig grön året om, så din levande skulptur inte blir kal på vintern. För det andra är det viktigt att plantorna inte växer för fort samt har ett tätt växtsätt och för det tredje ska den art du väljer tåla beskärning bra. Formklippta häckar klippas både regelbundet och hårt, så man ska välja en växt som tål tuffa tag.

Skötsel av häckväxter

Skötsel av häckväxter

Gillar du trädgårdsarbete eller föredrar du kanske växter som är både anspråkslösa och lättskötta? Hackvaxteronline.se har något för alla. Nybörjare som tidigare bott i ett hus utan trädgård är ofta lite försiktiga när det kommer till val av häck medan andra har gröna fingrar och tillbringar hela dagen i trädgården. Vi gör det möjligt för båda grupperna att njuta av en fin grön häck som ramar in trädgården och skyddar mot insyn, blåst och andra förhållanden. Här är några tumregler: långsamväxande häckväxter kräver oftast mycket mindre beskärning än snabbväxande, inhemska växter är ofta (men inte alltid) bättre anpassade till vårt nordiska klimat och lövfällande häckväxter är ofta bra som oklippt/friväxande häck.

Klimat och växtzon

Klimat och växtzon

Det kan bli riktigt kallt i Sverige, så du som bor högt upp i norr behöver också ta hänsyn till växtens härdighet. Om du bor i växtzon 1 eller 2 är det inte speciellt svårt att hitta en växt som klarar vintern. Om man bor högre upp i landet är det dock säkrast att kontrollera om den kan odlas i din trädgård. Många arter härstammar ursprungligen från länder med mildare klimat än i Sverige, men detta innebär inte nödvändigtvis att de inte är tillräckligt härdiga för att odlas i vårt klimat. En del av dessa växter växer naturligt i bergstrakter där temperaturen på vintern är ungefär den samma som i stora delar av Sverige, så det är viktigt att alltid kolla växtens härdighet.