Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Skötsel och beskärning av japansk järnek


Om du nyligen har planterat japansk järnek i din trädgård vill du naturligtvis veta hur du kan hålla din nya häck så vacker som möjligt. Att beskära japansk järnek är relativt enkelt, men det är dock viktigt att du går till väga på rätt sätt så att du kan njuta av prakten hos denna mångsidiga häckväxt under en lång tid framöver.

Japansk järnek, vars latinska namn är Ilex crenata, har blivit allt populärare som häckväxt. Detta är inte så konstigt, eftersom Ilex crenata passar bra i väldigt olika slags trädgårdar. Dessutom används Ilex crenata ofta som ett alternativ till buxbom, som alltför ofta faller offer för den lömska buxbomssjukan. En häck bestående av Ilex crenata ger din trädgård ett fräscht utseende, och lämpar sig därför om man vill anlägga strama, formella häckar. Men Ilex crenata kan också planteras solitärt, och beskäras i alla önskade former. På denna sida kan du lära dig mer om beskärning och skötsel av Ilex crenata.

Hurdan skötsel behöver Ilex crenata?

Ilex crenata är en kraftig och frisk häckväxt. Den angrips till exempel inte av de sjukdomar eller skadedjur som så ofta angriper buxbom. Detta är en av orsakerna till att en häck av Ilex crenata är väldigt lättskött, vilket i sin tur är en av orsakerna till dess popularitet. Så länge du sköter om din Ilex crenata kommer den att hållas livskraftig och vacker.

Ilex crenata föredrar jord som är luftig och genomtränglig. På så vis säkerställer du att din häck får all den fukt och näring den behöver, och att den förblir vacker och frisk. Detta kan du åstadkomma genom att röra om i jorden då och då, och genom att tillfoga lite humusrik planteringsjord. Du behöver inte göra detta särskilt ofta, två gånger om året räcker för att din Ilex crenata skall hållas frisk och kry.

Gödsling av Ilex crenata

Gödsling av Ilex crenata

Vi rekommenderar att du gödslar din Ilex crenata årligen, helst på våren. Organisk gödsel fungerar bäst och har många fördelar. Organisk gödsel innefattar nämligen såväl en mångfald av olika näringsämnen som också återfinns i naturen, och som sakta men säkert frigörs så att häckens rötter närs under en relativt lång tid. Dessutom är organisk gödsel miljövänligt.

Vissa mänskor väljer trots allt att gödsla sina växter med konstgödsel, eftersom konstgödsel har en snabbare verkningstid. Konstgödsel frigör nämligen en större mängd näring under en kortare tid. Detta har dock nackdelar: din Ilex crenata kan inte uppta all denna näring på en gång, och således kommer stora mängder näring gå till spillo. Vi råder dig därför att överväga att använda organisk gödsel för din häck.

Hur beskär man japansk järnek?

Hur beskär man japansk järnek?

Ilex crenata blommar i maj och juni. Då kommer små, vita blommor att uppenbara sig på grenarna. Senare inpå hösten kommer häcken att få små, svarta bär. I kombination med häckens små, glänsande blad kommer dessa att försköna din trädgård ytterligare. Denna häckväxt växer på ett vackert och kompakt sätt. Detta växtsätt, kombination med att den har tätt växande grenar, gör att Ilex crenata fungerar utmärkt som insynsskyddande häck. Så länge du beskär den på rätt sätt förblir den också tät. Men hur beskär man japansk järnek? Och när är den rätta tidpunkten att beskära den?

Ilex crenata tål beskärning mycket väl. I själva verket kommer en regelbunden beskärning att säkerställa att den växer tätt, vilket är önskvärt ifall man vill ha en stram och formell häck. Därför lönar det sig att klippa en häck av Ilex crenata två gånger per år, mellan maj och september. Också om du vill formklippa din Ilex crenata, är det viktigt att du klipper den tillräckligt ofta för att den skall hållas kompakt. En solitärt planterad japansk järnek kan beskäras i vilken form som helst. På så vis är det möjligt för dig att plocka fram din kreativa sida även i trädgården.

Det är bäst att beskära Ilex crenata under en mulen dag. Om du beskär den i gassande sol finns det risk för att bladen tar skada. Använd alltid en vass och ren häcksax när du klipper din japanska järnekshäck. För att åstadkomma en stram och tät häck klipper du av topparna på grenarna.

Japansk järnek - ett kap för din trädgård

Japansk järnek - ett kap för din trädgård

Såsom du har kunnat läsa ovan ställer Ilex crenata egentligen inte särskilt hårda krav vad skötsel beträffar: det viktigaste är att du kommer ihåg att beskära och gödsla den. På så vis säkerställer du att den hålls frisk och vacker. Japansk järnek är ett ypperligt val av häckväxt, även om du inte vill ersätta en skadad buxbomshäck. Med en relativt liten insats får du mycket i gengäld: en vintergrön häck som med sina glänsande, mörkgröna blad och sitt täta växtsätt pryder din trädgård i många år framöver. Ilex crenata är som sagt ett kap för din trädgård.