Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Plantering av japansk järnek


Häcken är en viktig del av trädgården: när en häck planteras på rätt sätt och består av rätt växter kommer den att ge din trädgård en fridfull stämning och vacker grönska, medan den dessutom fungerar som avgränsare. På våra webbsidor kan du välja mellan ett stort antal olika häckväxter. Ett gott exempel på en mångsidig häckväxt som passar i de flesta trädgårdar är japansk järnek, även känd under namnet Ilex crenata.

Hur planterar jag en häck av Ilex crenata

Hur planterar jag en häck av Ilex crenata?

Med hjälp av de olika sorterna japanska järnek som finns i vårt sortiment kan du anlägga en praktfull häck som samtidigt fungerar som insynsskydd och på så vis säkerställer att du får fri och ro i din trädgård. Om du har bestämt dig för att du vill plantera Ilex crenata kan du läsa mer nedan om hur du skall gå till väga vid själva planteringen.

  1. Först och främst gäller det att hitta ett lämpligt läge för din häck. Japansk järnek ställer inga svåra krav på jordmånen, och trivs bra i såväl sol och halvskugga som i skugga. Den föredrar dock visserligen en jord som är måttligt fuktig.
  2. Avlägsna nu allt ogräs i häckens omgivning innan du planterar den. På så vis blir inte bara häckens omgivning vackrare; en ogräsfri omgivning är också bättre för din häck. Nu är häcken ensam om att njuta av näringen och fukten i jorden, och behöver inte dela med sig av den.
  3. Nu är det dags att gräva en lång fåra där du vill plantera häcken. I detta skede kan du spänna upp en lina mellan två käppar i häckens ändor för att se till att häcken säkert blir rak.
  4. När du har grävt upp hela fåran kan du eventuellt lägga lite planteringsjord, barkmull eller gödsel i fåran. Detta är inte nödvändigt, men med lite extra näring i jorden kan du säkerställa att din japanska järnek får en så bra start som möjligt i din trädgård.
  5. Lägg nu tillbaka en del av den uppgrävda jorden i fåran. Häckens rötter etablerar sig bättre ifall jorden är lös och genomtränglig.
  6. Nu kan du ställa plantorna i fåran. Se till att plantorna står rätt upp mitt i fåran, annars blir häcken nämligen sned vilket inte är lätt att korrigera senare.

Hur väljer jag rätt sort av japansk järnek

Hur väljer jag rätt sort av japansk järnek?

Det finns många olika sorter av japansk järnek, eller Ilex crenata, att välja mellan. Till exempel Ilex crenata 'Convexa', som kännetecknas av ett klassiskt, formellt utseende. Denna häckväxt passar utmärkt ifall man vill anlägga en formell och låg häck. En annan väldigt populär sort är Ilex crenata 'Dark Green'®, som passar för såväl lägre som högre häckar. Denna sort är, tack vare sitt täta förgreningssätt, ytterst lämplig för insynsskyddande häckar. Den lämpar sig också väldigt bra för formbeskärning.

Även sorterna Ilex crenata 'Blondie'® och 'Green Hedge' har enastående egenskaper. Den sistnämnda väljs ofta som ersättare för buxbom, som tyvärr har fallit offer för ett antal sjukdomar de senaste åren. 'Green Hedge' är tack vare sina små, runda blad och fräscht gröna färg väldigt lik en buxbom. Om det så gäller att plantera en insynsskyddande häck, eller att hitta en ersättare för en skadad buxbomshäck, finns det såklart många faktorer att ta i beaktande när det gäller att välja en häckväxt. Även om de olika sorterna liknar varandra till utseendet, har de ofta olika egenskaper när det kommer till färg eller sättet häcken förgrenar sig på. Ta en titt på de olika sorterna i vårt sortiment och välj sedan den sort som passar just din trädgård bäst.

Extra tips vid plantering av japansk järnek

Extra tips vid plantering av japansk järnek

Kommer du att använda dig av plantor i kruka? Avlägsna i så fall krukan innan du planterar dina häckväxter. Du kan eventuellt ställa hela krukan i ett ämbar med vatten innan du planterar din Ilex crenata. Om du planterar en Ilex crenata med klump räcker det med att du fuktar rötterna lite grann. På så vis får de genast vätska och klarar sig bättre, speciellt om den planteras i jord som är något torrare.

Vi rekommenderar att du inte planterar din Ilex crenata alltför djupt. När häckväxten väl står i fåran är det bara att lägga på jord och stampa till jorden så att plantan sitter stadigt. Vattna sedan dina nya plantor omedelbart. Eftersom du har hjälpt dina häckväxter genom att lösgöra jorden kommer plantorna genast få den vätska de behöver.

Håll din häck av Ilex crenata vacker efter planteringen

Håll din häck av Ilex crenata vacker efter planteringen

När du väl kommit så långt att din häck står i jorden är den dags att se till att den förblir så vacker som möjligt. Lyckligtvis är Ilex crenata ingen svårskött häckväxt. Detta är för övrigt en av orsakerna till att Ilex crenata har blivit så populär: långt ifrån alla som vi ha en häck är beredda att spendera massor av tid på att sköta om den. Ifall du känner igen dig själv i denna beskrivning rekommenderar vi att du överväger att plantera en häck av Ilex crenata. Under det första året efter att du planterat din häck är det dock en god idé att förse den med tillräckligt med vatten. På så vis kommer den genast igång med växandet.

Även om Ilex crenata inte har något emot beskärning, räcker en eller två gånger per år mer än väl. Därtill kan du gödsla din Ilex crenata en gång per år ifall det är nödvändigt. I så fall är den bästa tidpunkten för gödsling på våren. Använd gödsel som är tillverkat särskilt för häckväxter. För övrigt behöver du inte göra mycket för att din japanska järnek skall växa till en vacker och tät häck med en fridfull utstrålning. Oberoende av huruvida du har valt Ilex crenata för att ersätta en buxbomshäck, eller bara för att du gillar hur den ser ut, kan du vara säker på att denna häckväxt är ett utmärkt val som kommer att pryda din trädgård i många år framöver!