Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Lonicera nitida som buxbomsersättare


Buxbom var länge en av de mest älskade häckväxterna, inte bara i Mellaneuropa, utan också i svenska trädgårdar. I många trädgårdar kan man fortfarande beundra denna praktfulla häckväxt. Trots detta har många mänskor börjat leta efter ett alternativ till en buxbomshäck. Detta på grund av att buxbomshäcken fallit offer för ett antal sjukdomar, varav buxbomssjukan är den som har varit ödesdiger för många svenska häckar. Det finns tyvärr ingen häckväxt som kan ersätta buxbom till hundra procent, men lyckligtvis existerar dock vad vi brukar kalla för alternativ till buxbom. Dessa häckväxter har somliga gemensamma egenskaper med buxbom, och kan planteras i liknande omständigheter. Lonicera nitida, som också är känd under namnet Myrtentry, är en av dessa häckväxter. Här kan du läsa mer om varför just Myrtentry är ett utmärkt alternativ till en buxbomshäck.

Lonicera nitidas egenskaper som häckväxt

Myrtentry tillhör släktet kaprifolväxter, men är trots detta inte lik den kaprifol som ofta används som klätterväxt. Myrtentry får nämligen inga stora blommor, och har inte samma starka doft som kaprifolen. Myrtentry har små blad, som är ovala till formen och glänsande mörkgröna till utseendet. Detta är en av orsakerna till att Lonicera nitida har blivit så populär som häckväxt bland dem som vill ersätta en buxbomshäck. Jämfört med en buxbom växer Lonicera nitida ganska snabbt. Den snabba tillväxten gör att den visserligen måste beskäras lite oftare för att häcken skall hållas stram och vacker, men så länge du åtar dig detta arbete kommer häcken att förbli ståtligt vacker.

Lonicera nitida är en vintergrön häckväxt som lämpar sig särskilt bra för lägre häckar. Växten är livskraftig och trivs utmärkt i nästan alla jordtyper och lägen. Den ogillar dock väldigt hård vind, så vi rekommenderar att du planterar den på ett ställe där den inte utsätts för hårda vindar. Myrtentry förgrenar sig på ett tätt sätt, vilket ger den ett kompakt utseende. Tack vare att den är snabbvuxen kommer det inte dröja länge innan du har en vacker och tät häck i din trädgård. Om du vill att den skall vara lik en klassisk buxbomshäck bör du dock komma ihåg att beskära den tillräckligt ofta.

Skötsel av Lonicera nitida

Skötsel av Lonicera nitida

Myrtentry föredrar jord som är rik på humus och näringsämnen, och är väldränerad. Därför kan det vara bra att ge din häck lite extra näring på våren i form av organisk gödsel. För övrigt är denna häckväxt inte särskilt krävande vad beträffar skötsel. Det är dock viktigt att du beskär din Lonicera nitida tillräckligt ofta, så att din trädgård behåller sitt ståtliga utseende. Även om Lonicera nitida är vintergrön, finns det en risk för att grenarna fryser om vintern. Den klarar sig utmärkt upp till zon två i Sverige. Ifall grenarna fryser skall du klippa bort dessa grenar senare, på våren i mars - april.

För- och nackdelar med Lonicera nitida som alternativ till buxbom

För- och nackdelar med Lonicera nitida som alternativ till buxbom

Även om Lonicera nitida till utseendet är väldigt lik buxbom, är det trots allt naturligtvis frågan om en annan häckväxt. Den största fördelen med Lonicera nitida är att den inte angrips av de sjukdomar som gjort livet surt för många buxbomsvänner. Även den snabba tillväxten hos Lonicera nitida anses av många vara en fördel, speciellt om man snabbt vill ersätta en skadad buxbomshäck. Därtill än Lonicera nitida en mycket förmånligare häckväxt än buxbom.

En av nackdelarna med Lonicera nitida är dock att den angrips av bladlöss som äter upp växtens blad. Lyckligtvis är bladlöss lätta att bekämpa, till exempel med en hemgjord blandning av vatten, sprit och såpa. I trädgårdscenter finns i allmänhet också ett stort urval av andra bekämpningsmedel mot bladlöss som också fungerar utmärkt. Ibland kan Myrtentry också lida av mjöldagg, ett tunt och vitt lager av mögel som angriper bladen. Ifall din häck har angripits av mjöldagg kan du bespruta den med bekämpningsmedel. Såväl bladlöss som mjöldagg är relativt lätta att bekämpa, det samma kan man tyvärr inte säga om buxbomssjukan.

En annan nackdel med Lonicera nitida om man jämför den med buxbom, är att den inte lämpar sig för formklippning. Eftersom den växer så snabbt skulle en formklippt växt snabbt förlora sin form. Om du letar efter en buxbomsersättare som också kan formklippas rekommenderar vi att du tar en titt på andra växter i vårt sortiment, såsom idegran och japansk järnek (Ilex crenata). Överväg för- och nackdelarna med de olika häckväxterna innan du beställer dem, endast du kan veta vilken häckväxt som sist och slutligen passar din trädgård och dina önskemål bäst.

Är Lonicera nitida ett bra alternativ till buxbom?

Är Lonicera nitida ett bra alternativ till buxbom?

Huruvida Lonicera nitida är ett bra alternativ till en buxbomshäck i just din trädgård beror på hur din trädgård för övrigt ser ut, och dina personliga önskemål. Myrtentry är i princip en mångsidig häckväxt som passar för väldigt olika slags trädgårdar, men endast du kan göra det slutliga omdömet i detta avseende. Om du letar efter ett alternativ till buxbom som växer snabbt och dessutom är förmånlig rekommenderar vi säkerligen att du överväger Lonicera nitida. Om du däremot letar efter en häckväxt som passar för formklippning är det kanske bäst att du väljer någon annan häckväxt.

När allt kommer omkring är Lonicera nitida ett populärt alternativ till buxbom. Med hjälp av denna häckväxt är det enkelt att anlägga en stram och kompakt häck. Tack vare sina små blad är den också till utseendet lik buxbom. Viktigast av allt är dock det faktum att Myrtentry är en kraftig och frisk häckväxt som inte angrips av svåra sjukdomar. Ifall den skulle angripas av bladlöss eller mjöldagg är dessa trots allt lätta att bekämpa. Därför utgör Lonicera nitida ett bra alternativ till buxbom.