Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Barrväxter med fjällika barr

Barrväxter med fjällaktiga barr är unika på sitt sätt, bland annat i utseendet, men det är inte den enda skillnaden. Läs mer här.

Barrväxter kan lätt särskiljas från lövträd genom sina bladverk. De har trots allt inte de vanligtvis runda eller ovala bladen som lövträd har. Barrväxter med fjällaktiga barr skiljer sig däremot en del från vinterhärdiga. Skillnaden mellan dessa två kategorier av barrväxter går dock längre än bara växternas utseende. Det finns också tydliga skillnader mellan dessa två barrträdsarter när det gäller tillväxt och skötsel. Vi berättar gärna mer om detta för dig så att du vet vilken typ av barrväxter som passar dig och din trädgård bäst.

Varför är barrväxter med fjällaktiga barr så populära att ha som häckar?

Termen "barrträd" används ofta som en synonym för barrväxter. Alla barrhäckväxter i vårt sortiment har dock inte nålformade barr. Några av de mest populära barrträden för häckar, som thuja, ädelcypress och leylandcypress, har blad som är mer av fjällaktig sort och ligger nära grenarna. Barrträden med fjällika barr är särskilt populära för barrhäckar, eftersom att de kan beskäras bra och ser ganska jämna ut när de klipps tätt. Dessutom anpassar sig de fjällika barren lätt till formen som du klipper häcken i, vilket är ganska svårt med barrväxter med större barr.

Många barrväxter är vintergröna barrväxter, även våra barrväxter med fjällaktiga barr. Alla sorter av thuja, ädelcypress och leylandcypress överlever en normal europeisk vinter och förblir grön, och erbjuder därmed avskildhet i trädgården även under de kallaste månaderna. Dessa barrväxter växer alla sig tillräckligt höga för att fungera som insynsskydd. Dessutom är de flesta barrväxter som du kan hitta i vår butik extremt tåliga. Faktum är att thujan 'Smaragd' är en av de tuffaste barrväxterna i vårt sortiment. Om du tar väl hand om dina barrväxter behöver du inte oroa dig för att din häck ska bli kal och torr under året.

Dessutom är barrväxter med fjällaktiga blad ofta enkla barrväxter. Alla barrväxter klarar inte av skugga lika bra. Vi har exempelvis Thuja plicata som bör undvikas att sättas i en skuggig trädgård, men samtidigt är de generellt sett kraftiga växter som kommer att trivas i vilken väldränerad jord som helst. Bra dränering är också viktigt, eftersom att det enda som fjällaktiga barrväxter inte tål är blöt jord. De kan angripas av rotröta mycket snabbt och skadan som orsakas av detta är ofta irreparabel.

Skötsel av de fjällaktiga barrväxterna

Förutom utseendet på bladverket är ett av de mesta centrala sätten på vilket fjällaktiga barrväxter skiljer sig åt hur de ska skötas. Med en barrväxt som idegran är det ingen fara om man av misstag råkar missa en beskärning då och då. Att föryngra en idegranshäck som har blivit för stor är inte svårt. Föryngring är däremot inte möjlig med barrväxter med fjällika barr. Det beror på att de inte längre får några nya gröna skott på sin gamla ved. En bar, fjällande barrväxt kan dock ganska enkelt förhindras genom att beskäras två till fyra gånger om året, beroende på hur barrväxten växer i trädgården.

Du bör beskära fjällaktiga barrväxter mellan mars och september. Börja inte beskära förrän nattfrosten helt är över och se till att vara klar minst två veckor innan nästa frost så att snitten på dina barrväxter kan återhämta sig och inte skadas av frosten. Vi avråder därför starkt från beskärning efter september. Lämna alltid ett grönt område på grenarna vid beskärning. En gren som bara är gjord av trä blir aldrig grön igen hos fjällade barrträd. För att förhindra att din barrhäck får bruna eller kala fläckar, beskär den regelbundet och inte för djupt.

Det är bäst att börja beskära din barrväxt i slutet av maj eller början av juni. Barrväxter har en relativt sen tillväxtspurt och om de beskärs runt denna tid kommer plantorna att återhämta sig snabbt. I de flesta fall behöver du inte klippa mer än tio centimeter från växterna. Efter snittet ska botten alltid vara lite bredare än toppen. På så sätt får hela häcken lika mycket solljus och alla grenar förblir vackra.

Fördelar med barrväxter med fjällaktiga barr

De flesta trädgårdsentusiaster härleder barrväxter med fjällaktiga barrs unikhet till att de växer mycket snabbt. Endast thujan 'Smaragd' har en ganska långsam tillväxt med 15 till 30 centimeter per år. Andra barrväxter med fjällika barr växer lätt mer än 30 centimeter per år. Den gröna leylandcypressen överträffar dem alla när det gäller tillväxt: den kan nå en höjd av en meter på bara ett år. Andra leylandcypresser växer också minst en halv meter per år. Så, med dessa barrväxter kan du snabbt få den häck du vill ha i trädgården, men de kräver mer underhåll.

En annan fördel med barrväxterna med fjällaktiga barr i vårt sortiment är att de ger som torra, konformade frukter. De flesta barrväxter gör det, men idegranen har ett fröskal som påminner om delikata röda bär. Fåglar gillar dem, men fröna innehåller ämnen som är giftiga för andra djur och människor. De flesta barrväxterna med fjällaktiga barr är giftiga, och barn bör givetvis inte stoppa barren i munnen. Att röra vid barren kan även orsaka mild hudirritation.

Är då barrväxter med fjällaktiga barr den perfekta barrväxten för din trädgård? Om du tror det kan du i webshopen hos Häckväxteronline.se köpa leylandcypress, ädelcypress och thuja - alla av hög kvalitet till ett mycket bra pris. Alla barrväxter med fjällaktiga barr som du beställer av oss kommer att levereras hem till dig så att du kan plantera dem direkt.