Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

En

Enen (Juniperus) är en av få barrväxter som växer lågt. Detta växtsläkte består av cirka sextio olika arter, varav flera lämpar sig väl som trädgårdsväxter. Juniperus squamata och Juniperus horizontalis är exempel på iögonfallande, lågväxande barrträd som också ser vackra ut om de planteras solitärt. Enar är vintergröna häckväxter vilket innebär att de förblir vackra året runt, även om barren på vissa sorter utvecklar kopparaktiga nyanser under vintern.

Fördelar:

  • Vintergröna
  • Trivs nästan var som helst
  • Ytterst vinterhärdiga
  • Lättodlade

Nackdelar:

  • Tål inte att klippas ned till gammal ved
  • Lämpar sig inte för anläggandet av höga barrträdshäckar
  • Tål inte blöt jord

Lättskötta och låga barrträd

Trots att de flesta barrväxter planteras med avsikten att snabbt åstadkomma en hög barrträdshäck i trädgården, är enen emellertid känd för sin långsamma tillväxt. Även om också den långsamväxande idegranen med tiden kan växa till en hög och insynsskyddande häck, kommer häckväxterna som tillhör Juniperus-släktet nästan aldrig att växa så högt. Detta gäller framför allt Juniperus horizontalis, som präglas av ett extremt lågt och brett växtsätt. Vissa sorter inom detta släkte blir inte högre än 30 cm, och lämpar sig därför bättre som marktäckare än som traditionella häckväxter. Andra sorter, såsom Juniperus squamata, kan dock bli 1 till 1,50 meter höga.

Eftersom enar växer så långsamt — Juniperus horizontalis växer till exempel inte mer än 2 till 5 centimeter per år — är de också mycket lättskötta. Liksom de flesta andra barrträd skjuter de inte nya skott på gammal ved, men speciellt marktäckarna behöver egentligen inte beskäras överhuvudtaget. Enar är också ytterst lättodlade vad beträffar planteringsläget. I naturen förekommer enar både i kalla tundror och torra öknar, den tål nämligen såväl ihållande torka som kalla vintrar utan svårigheter. Enen är i allmänhet vinterhärdig ned till ca -20° C, men det finns dock även sorter som tål temperaturer ned till -30° C, såsom Juniperus squamata.

Enar i trädgården

Enar förekommer naturligt över hela norra halvklotet. Vanlig en (Juniper communis) är i själva verket inhemsk i nordvästra Europa, men de enar som du kan köpa hos härstammar från mer avlägset belägna platser. Juniperus horizontalis har sitt ursprung i Kanada och norra USA, medan Juniperus squamata har sina rötter i Himalaya. Vårt europeiska klimat är således ganska milt för dessa ensorter, vilket innebär att dessa vintergröna växter trivs utmärkt i så gott som alla trädgårdar här. De föredrar att växa i soliga eller halvskuggiga lägen, men växer i själva verket också bra i skuggiga lägen.

Enbär används bland annat som kryddor vid matlagning samt för att laga genever, men deras blå färg bidrar också med en intressant färgaccent i trädgården. Enens blomning, som äger rum i april och maj, är relativt subtil eftersom enens blommor är gröngula till färgen. Om man beskär enen kan detta leda till att den producerar färre bär, men som redan nämndes behöver den knappt beskäras alls. Om du trots detta vill kontrollera enens tillväxt bör du undvika att beskära grenarna längre än de är gröna, annars finns det en risk för att grenarna inte längre kan producera barr.

Köp enar online

Enar är unika barrväxter som leder till ett annorlunda resultat i trädgården om man jämför den med de flesta andra barrträd i vårt sortiment. Därtill finns det bara ett fåtal trädgårdsväxter som är lika anspråkslösa som enen vad beträffar planteringsomständigheter. Den trivs bäst i torr och humusrik jord men växer egentligen utmärkt i alla slags jordtyper så länge jorden är väldränerad. Enen klarar sig nästan helt och hållet på egen hand, medan den samtidigt förhindrar ogräs från att etablera sig i trädgården.

På Hackvaxteronline.se kan du snabbt och enkelt införskaffa enar till förmånliga priser. Utöver detta har vi också ett brett utbud av andra häckväxter, såsom idegranar, tujor och andra vanliga barrträd. Du kan också ty dig till vår webbshop om du letar efter andra sorters marktäckare. När du väl har slutfört din beställning kommer dina häckväxter att levereras hem till dig av sakkunnig och professionell personal.