Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Tips för en hög idegranshäck

Idegranen är en av få långsamväxande häckväxter som kan växa till att bilda höga häckar.

Köp idegran

En av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos idegran är hur högt denna häckväxt kan växa. Långsamväxande häckväxter används vanligtvis för låga häckar, men idegranen är säkerligen ett undantag i detta avseende. Idegranen är nämligen det överlägset långsammast växande barrträdet, och är således en idealisk häckväxt för anläggandet av stramklippta och låga häckar. Om du låter din idegranshäck växa kan den dock i själva verket bli mer än 2 meter hög. Tack vare sina tätt växande grenar kan dessa städsegröna häckväxter på så sätt ge dig mer avskildhet i trädgården året runt. Låter detta som något för dig? I så fall kan du bekanta dig med våra tips för en hög idegranshäck på den här sidan.

höga plantor

Börja med höga plantor

Det enklaste sättet att åstadkomma en hög idegranshäck i trädgården är att beställa exemplar som redan har nått den önskade höjden när de levereras hem till dig. I vår webbshop hittar du exemplar som är mer än 1,50 meter höga, av vilka somliga till och med är över 2 meter. Således är det så gott som omöjligt att åstadkomma höga idegranshäckar snabbare än med dessa häckväxter. Efter att vi har levererat dessa plantor hem till dig kan du omedelbart plantera dem i marken samt beskära dem vid behov. Sedan är det bara att njuta av en praktfull och hög idegranshäck i trädgården, som dessutom håller tillbaka nyfikna blickar tack vare sitt välförgrenade växtsätt.

Ett annat alternativ är att omedelbart plantera en färdig idegranshäck på 1,75 meter eller högre i trädgården. Dessa färdiga häckar har inte bara nått den höjd som krävs för att bilda höga häckar, de beskärs nämligen också vackert i häckform innan de levereras hem till dig. Således kan du omedelbart efter planterandet njuta av en tät häck som håller tillbaka nyfikna blickar och säkerställer mer avskildhet i trädgården. Med unga och låga häckväxter är man tvungen att vänta i åratal på att åstadkomma samma resultat. Eftersom häcken har genomgått dessa år på plantskolan, där växterna har blivit väl omhändertagna, är en färdig häck ett relativt dyrt alternativ, men ett tillförlitligt val om du omedelbart vill ha en hög idegranshäck i trädgården.

Höga idegranar kostar vanligtvis mer än lägre exemplar, men å andra sidan behöver du färre exemplar per löpmeter. Per halv meter idegranshäck behöver du cirka fyra plantor om de är runt 50 cm höga. Om dina idegranar däremot är mellan 1,50 och 2 meter höga räcker det med två till tre växter per löpmeter. Detta innebär att prisskillnaden kan vara större än du förväntar dig om du vill anlägga en häck som är några meter lång.

hög idegranshäck

Idealiska förhållanden för en hög idegranshäck

Vill du trots allt hellre börja med unga, något lägre exemplar av idegran? I så fall kan du också välja att optimera förhållandena i din trädgård för växterna, för att på så sätt se till att de växer så snabbt som möjligt. Med jord som exakt matchar växternas önskemål kan du nämligen uppmuntra plantornas tillväxt. Unga exemplar växer dessutom i allmänhet snabbare än äldre plantor. I väldränerad och lerig jord med ett neutralt pH-värde kan tillväxthastigheten nå upp till 30 centimeter per år. I sådana omständigheter dröjer det inte lika länge som vanligt att åstadkomma höga idegranshäckar.

Om du inte har optimal jord i trädgården kan du eventuellt gödsla din idegranshäck i stället. Detta är inte nödvändigt för att åstadkomma en välmående häck, men i jordar som inte är idealiska för växterna kommer gödslandet att ge dem en bra start och hjälpa dem att lättare absorbera näringsämnena i jorden, vilket främjar växternas tillväxt. Det är bäst att använda sig av organiska gödsel för detta ändamål, såsom häckgödsel. Tillfoga gödsel omedelbart vid planterandet och efter varje beskärningsomgång. Gödsla dock inte din idegranshäck för sent på hösten. Gödseln främjar nämligen produktionen av unga skott, som är extra känsliga för frostskador på vintern.

För att uppmuntra tillväxten rekommenderar vi också att du säkerställer att jorden förblir fuktig. Blöt jord är skadligt för idegranens rötter, men rötterna behöver samtidigt vatten för att växa och överleva. Så länge du ser till att jorden är väldränerad innan du planterar din idegran behöver du inte oroa dig för att rötterna skulle börja ruttna. Säkerställ att det översta jordlagret förblir fuktigt, till exempel genom att vattna häcken lite extra under perioder av torka.

Beskärningstips för en hög idegranshäck

Om din idegranshäck inte når den önskade höjden omedelbart efter planterandet rekommenderar vi att du huvudsakligen beskär häcken på bredden under de första åren. Detta är inte möjligt med barrträd som har fjällaktiga barr, såsom tuja eller leylandcypress, eftersom dessa barrträd slutar gro om man beskär grenarna tillbaka längre än de är gröna. Idegranar tål däremot att beskäras ända ned till stammen. Det skadar dock inte att beskära häckens översta delar under de första åren ifall somliga grenar sticker ut för långt ur häcken. Vi rekommenderar att du använder dig av en stege för detta ändamål om häcken är över axelhöjd, för att på så sätt säkerställa att du klipper häcken rakt och jämnt.

En idegranshäck beskärs i ett slags subtil trapezform. Detta innebär att de nedre grenarna ska skjuta ut en aning längre än de övre grenarna, så att häckens alla delar får lika mycket solljus. Med tiden kommer häcken återigen att växa rakt på egen hand. Om din häck står på en solig plats rekommenderar vi att du inte beskär den i gassande solljus, eftersom detta kan leda till att brännskador uppstår i häcken. Den perfekta tidpunkten för att beskära en idegranshäck är en molnig dag efter en regnskur mellan mars och september. Genom att beskära häcken två gånger under den perioden kan du åstadkomma en relativt stram häck.

Läs mer