Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Plantering av lagerhäggshäck

Lagerhäggshäckar planteras vanligen på grönområden, i öppna parker, eller i klassiska trädgårdar. Lagerhäggen, eller körsbärslager som växten också ofta kallas, har redan länge varit en mycket omtyckt häckväxt, precis som idegran och buxbom. Lagerhäggens blommor är vackert vita, och bladen är mellan ljusgröna och mörkgröna till färgen. Bladens glans i kombination med de vackra färgerna gör att denna häckväxt är ett praktfullt alternativ för den som vill ha en ståtlig häck i sin trädgård. På sommaren får lagerhäggen bär som är giftiga, detta är något att ta i beaktande om man har små barn som vistas i närheten av häcken. Lagerhäggens doft lockar till sig djur såsom fåglar och fjärilar, vilket gör att din trädgård blir en ännu mer livfull plats än den redan är. En annan fördel med lagerhäggen är att den är vintergrön, så du kommer kunna njuta av dess prakt även under de kallare årstiderna.

Hur planterar jag en lagerhäggshäck?

Den bästa tiden på året för att plantera en lagerhäggshäck i Sverige är på hösten i september - oktober eller på våren i mars - juni. Krukodlad lagerhägg är dock mer flexibel, och kan planteras så länge marken inte är frusen eller under väldigt torra omständigheter. I detta skede vill vi varna dig om att lagerhäggen producerar ett gift som självförsvarsmekanism. Att andas in eller komma i kontakt med detta gift är inte farligt, men man bör självfallet undvika att förtära det. Tänk på detta om du har husdjur eller små barn som vistas i närheten av häcken.

  1. Det första steget är att hitta ett bra läge för din lagerhäggshäck, lyckligtvis är lagerhäggen inte en särskilt krävande häckväxt när det gäller jorden den står i. Den föredrar dock humusrik jord och trivs bäst i halvskugga eller full sol. När du väl har hittat en bra plats för din häck är det dags att avlägsna allt ogräs i vad som kommer bli häckens omedelbara omgivning. Räkna med att hålla ett område på ett ca 50 cm avstånd från häcken fritt från ogräs. På så vis kommer din lagerhäggshäck kunna njuta av den näring som finns i jorden i stället för att dela av den med ogräset.
  2. Nästa steg är att gräva en fåra där plantorna skall stå. En bra riktlinje är att gräva en fåra som är minst 35 cm bred och 50 cm djup. Lagerhäggens rötter etablerar sig bäst i lös jord, så det är bra att i detta skede lösgöra lite extra jord i fåran. Det kan också vara bra att nu tillfoga lite planteringsjord så att rötterna lättare kan börja etablera sig i jorden. Barkmull, gödsel eller kompost passar också utmärkt.
  3. Nu är det dags för själva planteringen: det är så enkelt som att ställa plantorna rätt upp mitt i fåran. Det kan dock vara en god idé att be om hjälp i detta skede, eftersom plantorna kan vara rejält tunga, särskilt större exemplar.
  4. Nu kan du ösa över plantorna med den jord som du nyss grävt upp. Stampa sedan till jorden försiktigt, så att plantan sitter stadigt i fåran men så att inte rötterna tar skada. Så länge du ser till att sköta om dina nya plantor kommer du att ha en ståtlig och vacker lagerhäggshäck inom nolltid.

Hur skall jag sköta om min lagerhäggshäck?

En lagerhäggshäck nöjer sig i allmänhet med rätt måttlig skötsel. Så länge du inte vattnar den för mycket, och kommer ihåg att beskära den två gånger per år, kommer den antagligen att vara mycket nöjd. Det kan dock vara en god idé att erbjuda din lagerhägg lite extra näring genom att gödsla den nu och då, detta kan göras på våren och i början av sommaren. På så vis säkerställer du att din lagerhäggshäck förblir frisk och kry. Den bästa tiden att beskära en lagerhäggshäck är mellan maj och september. Om din lagerhägg börjar se ut som att den behöver klippas lite extra nu och då, är det bäst att åta sig det arbetet innan den vuxit för vilt. Lagerhäggen är nämligen ganska snabbväxt.

Lagerhäggens ursprung

Lagerhäggen kommer ursprungligen från Turkiet och Balkanområdet. Under 1500-talet när välfärden steg i Europa, började man importera lyxprodukter såsom lagerhägg. Lagerhäggen anpassade sig bra till ett lite svalare klimat, och blev en väldigt populär trädgårdsväxt. Tack vare denna växt inleddes en ny fas av praktfulla trädgårdar i Europa.

Lagerhäggshäck på Hackvaxteronline.se

I vår webbutik hittar du ett urval av lagerhäggar. Vi har valt ut de sorter som lämpar sig bäst för trädgårdar i våra breddgrader. Du kan också använda dig av vårt behändiga beräkningsverktyg för att räkna ut hur många plantor du behöver per meter häck. På våra informativa nätsidor kan du också läsa mer om att beskära en lagerhäggshäck, eller varför inte om andra häckväxter i vårt sortiment. Vi hoppas på så vis kunna inspirera dig till att införskaffa de häckväxter som passar just din trädgård bäst.