Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Olika ligustersorter


I sortimentet hos Hackvaxteronline.se finns många olika sorters liguster till salu. Många av er känner säkert till den bredbladiga ligustern (Ligustrum ovalifolium), men även de andra sorterna är ypperliga alternativ för den som vill anlägga en ståtlig ligusterhäck i sin trädgård. Nedan har vi samlat information om likheterna och skillnaderna mellan de olika sorterna. Genom att läsa vidare kan du lära dig mer om vilken sort som skulle passa just din trädgård bäst.

Likheter

Liguster växer väldigt tätt, och når en maximal höjd på 1,5 - 4 m. Detta, i kombination med att ligustern växer snabbt, gör att ligustern är en utmärkt häckväxt om man vill anlägga en insynsskyddande häck. Ligustern är populär i våra breddgrader inte bara tack vare att den är snabbväxt, men också på grund av att den tål det nordiska klimatet så bra. Under stränga vintrar förlorar ligustern en del av sina blad, men resten av året är den vackert grön och tät.

De ligustersorter som finns i vårt sortiment växer alla med en ungefärlig hastighet på 30 cm per år. Det kommer alltså inte dröja särskilt länge innan plantorna vuxit till en ståtlig häck. En annan fördel som gäller liguster i allmänhet är att de är lätta att beskära, och också lämpar sig väl för formbeskärning. Om du vill att ligustern i stället ser lite mer naturlig och vild ut, kan du också låta den växa fritt en tid. Då kommer den efter en tid att få vackra, vita blommor. Ta dock i beaktande att ligusterns blommor och blad är giftiga. Om du vill läsa mer om hur du skall gå till väga när du beskär en liguster kan du läsa mer på sidan beskärning av ligusterhäck.

Skillnader

Skillnader

I vårt sortiment finns fyra olika sorters liguster att välja mellan, som alla har sina för- och nackdelar. Om du till exempel bor i en stad eller på ett område med mycket trafik, kan gulbrokig bredbladsliguster (Ligustrum ovalifolium 'Aureum') vara ett bra val för din trädgård. Denna sort tål nämligen förorenad luft förvånansvärt bra. Den vanliga ligustern (Ligustrum vulgare) passar däremot bättre för trädgårdar med ett mer lantligt utseende.

De olika sorterna är också olika till utseendet, vissa har mörkgröna blad medan andra sorter har grant gröna blad. Den gulbrokiga bredbladsligustern har däremot, som namnet antyder, blad som är såväl gula som gröna till färgen. Den vintergröna ligustern (Ligustrum vulgare ‘Atrovirens’) är ett utmärkt val ifall du är säker på att du vill ha en insynsskyddande ligusterhäck i din trädgård. Också den vintergröna ligustern tappar en del av sina blad på vintern, men den är i allmänhet tåligare än de andra ligustersorterna.

Vi hoppas du har kunnat hitta den liguster som passar just din trädgård bäst i sortimentet hos Hackvaxteronline.se. Ta för all del en titt också på våra andra häckväxter, eller läs mera om de olika sorterna genom att klicka på dem ovan.