Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Beskärning av idegran

Beskärning av idegran


Taxus baccata, som i Sverige är mer känd under namnet idegran, är en lättskött häckväxt. Det är dock viktigt att du lär dig klippa den, så att den förblir så vacker som möjligt, möjligast länge. En idegranshäck kan nämligen bli väldigt gammal, man har i själva verket fastställt att idegranen är det träd i Europa som blir äldst av alla. Du behöver dock inte klippa idegranen särskilt ofta, eftersom den växer så långsamt. När du en gång uppnått det resultat du vill med din formklippning, kan du lita på att den behåller sin form en god tid framöver. Var dock försiktig när du klipper den, om du gör ett misstag kommer också det att förbli synligt väldigt länge.

Sköt om din idegran så här

Vi rekommenderar att du klipper din idegranshäck två gånger om året, en gång under månaderna augusti och september, och en gång på våren, mellan maj och mitten på juni. På så vis kan du försäkra dig om att den behåller sin fagra form och förblir tät. Undvik att klippa idegranen i gassande sol, grenarna kan nämligen ta skada i så fall. Detta är dock ytterst sällsynt på våra breddgrader, eftersom vädret sällan är så varmt. Du kan använda dig av en elektrisk häcksax, men en vanlig häcksax duger lika bra så länge den är tillräckligt vass. Om du vill att din idegranshäck växer mer på höjden rekommenderar vi att du klipper enbart idegranens sidor, och att du klipper den så att den blir smalare upptill än nedtill. På så vis får alla delar av häcken lika mycket solljus.

Mer omfattande beskärning av en idegranshäck

Mer omfattande beskärning av en idegranshäck

Ifall din idegranshäck trots allt har blivit för bred, eller vuxit ur sin form, är det dags att ge den en mer omfattande behandling med häcksaxen. Idegranen har inget emot att bli klippt, den tål även grövre beskärning väl. Detta är ganska ovanligt bland häckväxter i allmänhet. Tänk dock på att det kan ta upp till tre år innan din idegranshäck återhämtat sig helt vad tätheten beträffar.

Idegranens giftighet

Idegranens giftighet

En annan sak att ta i beaktande när du klipper din idegranshäck är att idegranens barr och grenar är väldigt giftiga, så kom ihåg att göra dig av med resterna efter att du klippt den klart, speciellt om du har barn eller husdjur. Använd alltid handskar när du klipper idegranen, på så vis kan du försäkra dig om att du inte kommer i direkt kontakt med idegranens gift. Ifall du fått i dig av idegranens gift bör du kontakta nödcentralen eller giftinformationscentralen.

Vanlig eller elektrisk häcksax?

Vanlig eller elektrisk häcksax?

Vi rekommenderar att du använder dig av en vanlig häcksax ifall du är en nybörjare vad formklippning beträffar. De är lättare att hantera, och du kan lätt klippa bort även de minsta grenarna med hjälp av dem. Det lönar sig att kolla in olika märken och typer innan du köper din häcksax, och att med en gång investera i en ordentlig sax, eftersom du kommer att behöva den under många år framöver.

Om du redan är en mer erfaren trädgårdsmästare, eller om din häck är storvuxen, rekommenderar vi dock att du väljer en elektrisk häcksax. Om du kan hantera en elektrisk häcksax kommer du att bespara såväl tid som energi. Det är dock viktigt att du väljer en häcksax som inte är för tung för dig, så att du inte av misstag klipper bort stora bitar av häcken. Eftersom idegranen är mycket lämpad för formklippning, och ett bra alternativ till buxbom, kan du också använda dig av både en elektrisk häcksax, för de stora dragen, och en vanlig häcksax, för detaljerna.

Beskär din idegranshäck med hjälp av Hackvaxteronline.se

Beskär din idegranshäck med hjälp av Hackvaxteronline.se

Taxus baccata är ett bra val för den som vill ha en häck som inte kräver särskilt mycket skötsel. Detta är en vacker, vintergrön häck som är lätt att ta hand om. Kort sagt är en idegranshäck en väldigt bra investering på lång sikt, särskilt ifall du inte är en stor vän av trädgårdsarbete men ändå vill ha en ståtlig häck i din trädgård. Läs gärna mer om de olika idegranssorterna i vårt sortiment, såsom bland annat deras vinterhärdighet och ursprung, genom att klicka på ovanstående länkar. Du kan också ta kontakt med oss ifall du har flera frågor, vi besvarar gärna alla frågor du kan tänkas ha gällande idegran eller andra häckväxter i vårt sortiment.

Som du ser är Hackvaxteronline.se mer än bara en webbutik. På våra omfattande nätsidor finner du lösningar till alla problem och frågor som kan uppstå med häckväxter, om det så gäller plantering, beskärning eller skötsel. Vi hoppas att denna information har kunnat hjälpa dig vidare i häckväxternas värld. Vi delar gärna med oss av vår kompetens, det är en del av servicen hos Hackvaxteronline.se!