Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Smal tujahäck

Här kan du läsa mer om hur du ska gå till väga i sådana fall.

Köp tuja

Problemet med många häckväxter som blir tillräckligt höga för att vara insynsskyddande är att de också blir ganska breda. För trädgårdsmästare med en relativt liten trädgård kan det således kanske verka som om ett staket är den enda lösningen om man vill åstadkomma lite mer avskildhet i trädgården. Om du väljer rätt häckväxter och tar väl hand om dem är det dock säkerligen möjligt att anlägga en smal, insynsskyddande häck i trädgården. En smal tujahäck är möjligtvis det bästa och enklaste alternativet för en hög häck som inte blir för bred.

Idealisk för en tät häck

Hur bred blir tujan?

I vår webbutik erbjuder vi sex olika tujasorter. Var och en av dessa har en maximal bredd på 1,50 till 2 meter, men om man beskär växterna tillräckligt är det möjligt att hålla dessa barrträd mycket smalare än så. Det är i själva verket möjligt att hålla en tujahäck 60 till 70 centimeter bred, vilket gör tujan till ett bra alternativ för trädgårdar med en begränsad mängd utrymme. Det finns olika barrträd som lämpar sig för anläggandet av dylika smala häckar. Eftersom barrträd med fjällaktiga barr inte skjuter nya skott från gammal ved, är det dock klokt att välja en art som inte växer för snabbt.

Med ett tillväxttempo på cirka 30 centimeter per år kombinerar tujan det bästa av två ytterligheter. Dessa barrväxter växer tillräckligt snabbt för att på nolltid bilda höga, sikttäta häckar, medan du trots detta inte är tvungen att jämt och ständigt beskära häcken för att förhindra att din barrhäck blir för bred. För övrigt är risken för att detta ska ske ganska liten om du planterar tujor som häckväxter. När allt kommer omkring växer tujor inte naturligt i häckform, så du bör alltid beskära häcken på bredden en aning för att säkerställa att din barrhäck behåller en rak och stram form.

Vidare är tujor idealiska för anläggandet av insynsskyddande häckar, eftersom dessa växter är välförgrenade och städsegröna. På så sätt bildar häckväxterna en skärm som håller tillbaka nyfikna blickar året runt. Till skillnad från till exempel en lagerhäggshäck är en relativt smal tujahäck dessutom säkerligen inte ett sämre val än en bredare häck.

Tujan trivs väl i vårt klimat

Beskärningstips för en smal tujahäck

Om du vill ha en smal häck i trädgården kommer du alltid att vara tvungen att beskära den i viss mån. Det finns nästan inga häckväxter som förblir smala av sig själva, och tujan är inte en av dem. Vidare är man helt enkelt tvungen att beskära tujan för att säkerställa att häcken förblir vacker och grön. Det är ingen bra idé att låta tujan växa fritt på egen hand tills den har nått den önskade höjden, och sedan börja bearbeta den med beskärningsverktygen, eftersom risken för att du får en kal häck eller grenar med bruna barr är relativt stor. Dessa skador är irreparabla, men lyckligtvis ganska enkla att undvika.

Det viktigaste beskärningstipset vi kan ge för en smal tujahäck, eller i själva verket för tujahäckar i allmänhet, är att det lönar sig att alltid lämna lite grönt på grenarna. På så sätt kan tujan återigen producera nya, gröna skott, vilket leder till att din tujahäck behåller sina gröna barr tills den har blivit mycket gammal. Det kan dock hända att man är tvungen att beskära en smal tujahäck en extra gång jämfört med en något bredare häck. I vanliga fall beskär man dessa barrträd två gånger om året, i allmänhet tidigt på våren och tidigt på hösten. I en liten trädgård kan det hända att häcken behöver beskäras en tredje gång mellan dessa två omgångar.

Beskär alltid häcken på en molnig dag, för att undvika att de unga skotten får brännskador i solen. Beskärningsarbetet underlättas för övrigt en aning om grenarna fortfarande är våta efter en regnskur. Vidare är det viktigt att alltid använda vassa beskärningsredskap, så att växterna får fina beskärningssår. På så sätt kan såren nämligen läka mycket snabbare och lättare än om man beskär häcken så att såren får ojämna kanter. Tujan växer för övrigt långsammare på höjden om man klipper bort kronan, så undvik att göra detta under de första åren.

Vilken tujasort för en smal tujahäck?

Alla tujor i vårt sortiment lämpar sig egentligen för anläggandet av smala häckar. Vilken av dessa som är det bästa alternativet för din trädgård beror på dina egna beskärningsönskemål. Många sakkunniga rekommenderar tuja 'Smaragd' för smala häckar. Detta är begripligt, eftersom denna sort växer mycket långsammare än sina släktingar. Detta kan dock också anses vara en nackdel. Om du snabbt vill ha mer avskildhet i trädgården dröjer detta nämligen längre med tuja 'Smaragd' än med andra tujasorter. Om din budget tillåter kan du alternativt omedelbart anlägga en färdig häck på 1,80 till 2 meter, men du kan också välja en ner snabbväxande tujasort.

Den snabbast växande tujan i vårt sortiment är också den mest populära, nämligen tuja 'Brabant'. Med en tillväxt på 30 till 40 centimeter per år växer denna art lite snabbare än de jättetujor som du hittar i vårt sortiment, men inte så mycket snabbare att du skulle vara tvungen att lägga ner mycket mer tid på att ta hand om dina häckväxter. Tuja 'Excelsa', tuja 'Martin', tuja 'Atrovirens' och tuja 'Gelderland' är olika arter av jättetuja, och samtliga är utmärkta val för anläggandet av en insynsskyddande häck. Dessa tujor erbjuder fler alternativ vad beträffar bladfärgen.

Hos oss kan du på nolltid hitta en tuja för anläggandet av smala häckar. Om du har specifika frågor om huruvida den tuja du överväger passar din trädgårdsdesign och dina önskemål kan du alltid kontakta vår kundtjänst.

Visa mer