Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

De mest vinterhärdiga tujorna

Här kan du läsa mer om de mest vinterhärdiga tujorna.

Köp tuja

Barrträd tål i allmänhet låga temperaturer väl, något som även stämmer in på tujan. I vårt utbud av tujor finns det dock en hel del variation i detta avseende. Vi erbjuder olika tuja-arter, som i själva verket alla stammar från två olika tujasorter. Som en påföljd av detta tål somliga arter köld bättre än andra. Bor du på ett ställe där det blir kallare än i resten av landet på vintern, och vill du således gärna veta vilka som är de mest vinterhärdiga tujorna? Här kan du läsa mer om detta, så att barrhäcken i din trädgård är fullständigt förberedd på årets kallaste månader.

Varför måste en tujahäck vara vinterhärdig

Varför måste en tujahäck vara vinterhärdig?

De flesta barrträden i vårt sortiment tål temperaturer ner till ca -20° C utan svårigheter. I de södra delarna av Sverige är dylika temperaturer inte särskilt vanliga, men i andra delar av landet är det inte ovanligt att vädret blir kallare än så. I sådana områden är ytterst populära tuja 'Brabant' inget alternativ, eftersom den är vinterhärdig ner till ungefär -23° C. I omständigheter som dessa är mer vinterhärdiga häckväxter således ett mycket bättre val.

Det är dock i viss mån möjligt att skydda häckväxter som är något mindre vinterhärdiga från frost. Om din tujahäck består av exemplar av tuja 'Brabant' kan du till exempel lägga lite halm på växternas rötter. Ett ännu bättre alternativ är att använda en fleeceduk för att skydda rötterna från kylan. Ovannämnda tips är bra sätt att säkerställa att dina häckväxter överlever vintern, om temperaturen på natten inte sjunker avsevärt långt under den lägsta temperatur som växten tål. Om kylan är mer omfattande i området där du bor rekommenderar vi dock däremot att du planterar en tuja som tål kyla bättre.

Den goda nyheten är att det finns tujor som tål kyla mycket väl. Somliga av dessa överlever till och med de stränga vintrarna i norra Skandinavien. Således är dessa tujor ett säkert val för en trädgård som är belägen längre söderut i landet.

Tuja 'Smaragd' tål frost utmärkt

Tuja 'Smaragd' tål frost utmärkt

Tuja 'Smaragd' är kort sagt den mest vinterhärdiga tujan som används i europeiska trädgårdar. Denna underart av vanlig tuja (Thuja occidentalis) tål i själva verket temperaturer ner till -40° C, vilket gör den till en av de mest vinterhärdiga häckväxterna i världen. Området runt polcirkeln är således det enda området där tuja 'Smaragd' inte överlever. Härmed har detta livsträd blivit en av de mest populära häckväxterna för trädgårdar i Skandinavien. Inte ens häckväxter som traditionellt förknippas med kalla områden, såsom rhododendron och idegran, tål kyla lika bra som detta livsträd.

Något att ta i beaktande om du planterar tuja 'Smaragd' i trädgården på grund av dess vinterhärdighet, är det faktum att detta livsträd växer mycket långsammare än sina släktingar. Det är säkerligen möjligt att åstadkomma en häck på 2 meter eller högre med denna tuja, men detta kan kanske dröja lite längre än du förväntar dig, eftersom den bara växer 15 till 30 centimeter per år. Särskilt i kallare områden kommer tillväxttempot att vara lite lägre, eftersom växtomständigheterna inte är optimala.

Detta kan du dock eventuellt undgå genom att beställa växter som redan är lite högre vid leveranstillfället. Exemplar på 1,80 meter eller högre kommer till en början att präglas av växtens naturliga, kägelformade växtsätt, och kommer kanske inte helt att nå över ögonhöjd efter att man har beskurit dem, även om man kan spara några års väntan med dylika exemplar. Ett annat alternativ är att plantera en färdig häck som omedelbart är högre än så.

Jättetujor är mycket vinterhärdiga

Om du föredrar att börja med unga häckväxter, men trots detta inte vill vänta alltför länge på att kunna njuta av en hög och vinterhärdig tujahäck, rekommenderar vi att du väljer en jättetuja (Thuja plicata). Dessa tujasorter tål temperaturer ner till -28° C. Den lägsta uppmätta månadsmedeltemperaturen i Sverige är −27,2 °, och noterades på 1980-talet. En genomsnittlig sydsvensk vinter utgör således inga som helst problem för dessa livsträd. Detta är ganska exceptionellt, eftersom denna art ursprungligen härstammar från västra USA och Kanada, där dessa tujor har vant sig vid mycket varmare vintrar än de som råder här.

I vårt sortiment hittar du olika sorter av Thuja plicata. Samtliga av dessa växer cirka 30 till 50 centimeter per år, och alla sorter är lika vinterhärdiga. Vilken sort du slutligen väljer beror främst på hur du vill att din barrhäck ska se ut. Tuja 'Martin' har till exempel något fräschare och ljusare barr än tuja 'Excelsa'. Den fräscha, gulgröna färgen som de nya skotten på tuja 'Excelsa' bidrar med varje vår är för övrigt högt uppskattad bland europeiska trädgårdsmästare. Barren på tuja 'Atrovirens' kännetecknas däremot av ett grövre utseende, vilket också gillas av somliga trädgårdsmästare.

Utöver detta är alla jättetujor kända för att deras barr glänser något mer än barren på tuja 'Brabant' och tuja 'Smaragd'. Med ett av dessa ytterst vinterhärdiga livsträd kommer du på nolltid att kunna njuta av en praktfull barrhäck som överlever vintern utan svårigheter. Vid sidan om idegranen 'Hillii' och idegranen 'Hicksii' är dessa barrträd de bästa alternativen om man vill anlägga en vinterhärdig och städsegrön häck.

Visa mer