Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Beskärning av tujahäck


Tuja, som även går under namnet livsträd, är en ypperlig häckväxt ifall du vill ha en stram, formell häck. Tack vare sin täta tillväxt och vackra utstrålning utgör den ett utmärkt insynsskydd för nästan vilken trädgård som helst. Populära tujasorter i Sverige är bland annat Thuja 'Brabant' och Thuja 'Smaragd'. För att hålla din tuja så vacker som möjligt är det dock viktigt att du beskär den med jämna mellanrum. Nedan har vi samlat ett antal tips för dig ifall du vill veta hur du skall gå till väga när du vill beskära en tujahäck.

När skall jag klippa min tujahäck?

Den bästa tiden på året att beskära en tuja är på våren innan växtperioden, eller på hösten i september när den slutat växa. Tujan tål inte att beskäras under vintern, på grund av tjälen. Hur ofta du måste beskära din tuja beror på sorten. En långsamväxande sort, såsom till exempel Thuja 'Smaragd' eller den närbesläktade Thuja 'Brabant' behöver beskäras bara en gång per år, och helst på hösten. Andra sorter som växer snabbare måste beskäras minst två gånger om året. Då är det bäst att klippa häcken en gång på våren och en gång på hösten. Undvik att beskära din tuja i gassande sol, solljuset kan nämligen skada de blad som kommer fram efter beskärningen. Så ifall vädret är överraskande soligt är det bäst att vänta till ett senare tillfälle innan du beskär din tuja.

Hur skall jag beskära en tuja?

Hur skall jag beskära en tuja?

För att säkerställa att du lyckas med att klippa grenarna så jämnt som möjligt, är det viktigt att du använder dig av ett redskap som är tillräckligt vasst. På så sätt återhämtar tujan sig mycket snabbare och ser på så vis mycket trevligare ut. Om du har en stor häck kan det vara en god idé att införskaffa en elektrisk häcksax, den underlättar nämligen arbetet tidsmässigt eftersom du kan med hjälp av den kan klippa större ytor på en gång. Om du vill få till stånd en mer detaljerad häck kan du sköta de stora dragen med en elektrisk häcksax, och de mindre detaljerna med hjälp av en vanlig häcksax. Klipp din tujahäck så att den blir bredare nedtill och smalare upptill. På så sätt får alla delar av din tujahäck tillräckligt med solljus, och då förebygger du att det uppstår bruna fläckar i din häck.

Det är ytterst viktigt att du inte låter din tujahäck växa alltför stort och vilt. Den tål nämligen inte att klippas ned till gammal ved utan att ta skada. Klipp bara bort de färska, gröna grenarna. Så länge du sköter om din häck ordentligt kommer detta säkerligen inte att utgöra något problem, eftersom de gröna kvistarna lätt blir mer än 10 cm långa.

Klippa Tujahack

En tuja lämpar sig också väl för formklippning. Thuja occidentalis 'Smaragd' är en speciellt bra häckväxt för detta ändamål. Formbeskärning är ett roligt och kreativt sätt att ge din trädgård ett lite mer spännande utseende. En fördel med Thuja 'Smaragd', i jämförelse med till exempel en liguster, är att 'Smaragd' växer ganska långsamt och således behåller sin form en längre tid. Sorter som växer snabbare kräver naturligtvis mer skötsel ifall man vill ha en formklippt häckväxt i sin trädgård. Så om du inte är speciellt förtjust i trädgårdsarbetet i allmänhet, men ändå vill ha en vacker formklippt häck i din trädgård, lönar det sig att välja en mer långsamväxande häckväxt.

På våra informativa nätsidor hittar du allt du behöver veta om tuja, du kan klicka på växterna ovan för att hitta mer specifik information om de olika sorterna. Du kan också läsa mer om till exempel plantering av tuja eller om tuja som häckväxt i allmänhet. Bekanta dig för all del också med de andra häckväxterna i vårt sortiment, så att du kan hitta den som passar just dig och din trädgård bäst.