Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Tujahäck


Tuja, som också kallas för livsträd, tillhör familjen cypressväxter. Tack vare dess täta tillväxt, och eftersom den dessutom är långlivad och vintergrön, är den ypperlig som häckväxt. Tuja passar bäst för formella häckar, och genom att klippa den en eller två gånger per år kan man lätt hålla den i en stramklippt form.

Tujans ursprung

Tuja härstammar från Nordamerika, där jättetujan var väldigt viktig för ursprungsbefolkningen längs västkusten. Jättetujans virke användes bland annat för att tillverka såväl hus som kanoter, men tujan användes också för att tillverka läkemedel. På 1500-talet när ett stort antal kolonister anlände i Amerika, led många av dem av skörbjugg, och tuja visade sig tuja ett effektivt läkemedel mot sjukdomen. Därav fick tujan smeknamnet 'livsträd', tujan räddade nämligen bokstavligen deras liv.

Det latinska namnet 'Tuja' har en annan härkomst: det kommer från det gamla grekiska ordet för att offra, eftersom växten ofta användes för att antända offerbrasor. Tujan sprider nämligen eldslågor snabbt, vilket är något att ta i beaktande då du planterar tuja i din trädgård. Vi rekommenderar därför att du inte planterar en tuja alltför nära byggnader.

Tuja i trädgården

Tuja i trädgården

Tujan växer inte vilt i Sverige, men är desto vanligare i parker och trädgårdar. Tuja är nämligen en utomordentligt bra häckväxt som tack vare sitt täta växtsätt och sin angenäma struktur fungerar som ett praktfullt insynsskydd. Tujan kan som sagt bli väldigt gammal, man har hittat exemplar som är så gamla som 800 år. Trots att dessa exemplar de facto är vilt växande tujor, säger detta någonting om hur tålig tujan är. Tuja tål fukt väldigt bra, och är väldigt vinterhärdig. För mer information om de specifika sorternas vinterhärdighet i Sverige, kan du klicka på den önskade sorten ovan. En sak att ta i beaktande är att tujan inte tål torka eller torr jord särskilt väl. Vid längre perioder av torka är det därför bäst att vattna din tuja, så att din tujahäck förblir spänstig och frisk.

Thujahäck Hackvaxteronline.se

I webbutiken på Hackvaxteronline.se säljer vi fem olika sorters tuja. Alla dessa fem tillhör en av de två arterna Thuja occidentalis (vanlig tuja) och Thuja plicata, som även är känd vid namnet jättetuja. Alla fem olika sorter har sina egna fördelar och nackdelar när det gäller att anlägga en häck. Ifall du till exempel så snabbt som möjligt vill få till stånd en insynsskyddande häck, är thuja 'Brabant' antagligen den perfekta växten för dig. Denna sort måste dock beskäras ganska ofta på grund av dess snabba tillväxt, och den får rikligt med frukter. Om du föredrar en häckväxt som kräver mindre arbete, är thuja 'Smaragd' ett bättre val. Denna sort växer lite långsammare och behöver därför inte beskäras lika ofta. En annan fördel med 'Smaragd' är dess vackra mörkgröna färg. Jättetujan 'Martin' är också lättskött, och kan växa i nästan alla jordtyper. Så bekanta dig gärna med de olika sorterna på våra nätsidor för att avgöra vilken sort som passar just din trädgård bäst. Om du vill läsa mer om hur du skall gå till väga för att klippa och plantera tuja, kan du även läsa mer om detta på våra informativa nätsidor. Du kan också ta kontakt med oss ifall du har flera frågor, vi besvarar gärna alla frågor du kan tänkas ha gällande tuja eller andra häckväxter i vårt sortiment.