Trädgårdsguide barrväxter

I vår trädgårdsguide får du lära dig mer om de olika arterna av barrväxter och vad du kan förvänta dig av dem i trädgården.
Köp barrväxter
Trädgårdsguide barrväxter

Platser och jordar - barrväxter
Barrväxter trivs på olika platser och i olika typer av jordar, men inte överallt. Många trädgårdar är dock lämpliga för barrväxter.
Mer information arrow-right
Långsamt växande barrväxter
Det finns inte många långsamt växande barrväxter. Men de sorter som finns lämpar sig för en stilren låg häck som håller sig grön året runt.
Mer information arrow-right
Vintergröna barrväxter
De flesta barrväxter behåller sina barr året runt. Därför är de förstahandsvalet för många hobby-trädgårdsmästare om de vill ha mer avskildhet i trädgården.
Mer information arrow-right
Vinterhärdiga barrväxter
En av anledningarna till att barrväxter är så populära är att de trotsar kylan. För kallare områden rekommenderar vi särskilt tåliga häckväxter.
Mer information arrow-right
Hög barrhäck
Barrväxter har varit en av de mest populära häckarna i världen i många år. Dessa barrväxter är bäst för att få en hög häck.
Mer information arrow-right
Låg barrhäck
Alla barrväxter är inte lämpliga för en låg häck, men det finns vissa barrväxter är perfekta för en låg häck på grund av hur de växer.
Mer information arrow-right
Barrväxter med fjällika barr
De flesta av våra barrväxter har fjällaktiga barr. Läs mer om för- och nackdelar med dem här.
Mer information arrow-right
Sjukdomar hos barrväxter
Barrväxter är väldigt tåliga, men de kan drabbas av vissa sjukdomar. Här kan du läsa om hur du kan känna igen, bekämpa eller till och med förhindra dem.
Mer information arrow-right

Barrväxter har alltid använts som häckväxt. Dess växtform är ideal för att skapa en tät häck som graciöst ramar in din trädgård. I våran guide för barrväxter kommer du att hitta all information om de olika typerna av barrväxter och hur du tar hand om dem.

Varför är barrväxter så älskade?

En stor del av de mest älskade häckväxterna i världen är barrväxter. Det har en naturlig anledning. De flesta häckbarrväxterna är vintergröna häckväxter som på grund av dess relativt små barr eller fjäll är lätta att beskära och forma. Dessutom är många barrväxter ganska snabbväxande häckväxter, men även här finns det undantag som är också de är väldigt älskade. Det finns verkligen inga bättre alternativ än barrväxter för en hög häck som klipps till en rak blockform. Med de slanka formerna passar en barrväxthäck in i en modern trädgårdsdesign, men en sådan häck ser också naturlig nog ut för en traditionell trädgård.

Barrväxternas popularitet kan också förklaras av att det huvudsakligen handlar om relativt lättskötta häckplantor. De mer snabbväxande sorterna behöver naturligtvis ett antal beskärningar varje år, men det är inte svårt att beskära barrväxter och plantorna reagerar positivt på beskärning. Dessutom trivs barrväxter på nästan alla väldränerade jordar. Det sistnämnda är en nödvändighet eftersom barrträd är känsligare än genomsnittet mot rotröta när de växer i dåligt dränerade jordar, t.ex. lerjordar. Utöver detta ställer barrträd få krav på sin omgivning. Detta innebär att barrträd kan stå både i fullt solsken och i djup skugga.

Även häckbarrväxter är älskade eftersom de generellt hanterar kyla väl. Tujan 'Smaragd' kan hantera temperaturer så låga som -40 °C och är därmed en av de härdigaste plantorna i vårat sortiment. Det finns även andra arter i tuja-, idegrans- och leylandcypressläktet som är utmärkta vinterhärdiga barrväxter. Under en relativt sträng vinter drabbas därför inte din barrväxthäck av frostskador särskilt lätt. Speciellt inte om du beskär din häck vid rätt tidpunkt.

Barrväxthäckens utseende

Vid första första anblick kan det se ut som om barrväxter bara skapar en typ av häck, men det gäller egentligen bara den form som en barrväxthäck antar. Du har många alternativ när det kommer till bladfärgen på din barrväxthäck. Många tänker på den förtrollande mörkgröna idegranshäcken, men en fräschare färg är absolut möjlig. När du planterar den gula leylandii, den gula ädelcypressen eller tujan ’Brabant’ i trädgården kommer du att se en häck som framstår som fräschare. Även den blå ädelcypressen och leylandii ’2001’ ser med sina blågröna blad annorlunda ut.

Större delen av vårat barrväxtsortiment består av vanliga barrväxter. Tuja, leylandcypress och ädelcypress tillhör alla denna typ av barrväxter. Många trädgårdsmästare anser att dessa häckplantor har ett mjukt, vänligt utseende. Fjällbarrväxter passar till exempel också bra i en barnvänlig trädgård. Den friska doften från dess blad kommer att förstärka den effekten. Barrträd som idegran och mammutträd har ett lite annorlunda utseende som också lämpar sig väl för häckar. Dessa växer för övrigt långsammare än de flesta sorter av fjällbarrväxter.

Även en idegranshäck med bär kan ge en intressant färgdetalj. Idegranar av honkön är då de enda barrväxterna, då andra barrväxter har frukt som består av torkade kottar, som grankottar. Den honkönade idegranen 'Hicksii' utvecklar, efter pollinering av hanblommor från idegranen 'Hillii', varje höst vackra bär på grenarna. Den iögonfallande röda färgen på dessa bär utgör en fantastisk kontrast mot de mörkgröna idegransbarren. Du kan också välja mellan en hög eller en låg barrväxthäck. Valmöjligheterna är alltså stora om du vill ha en barrväxthäck i trädgården.

Hur tar jag hand om min barrväxthäck?

Att ta hand om en barrväxt är ingen svår uppgift. Det enda man verkligen måste vara noga med är att den måste få tillräckligt, men inte för mycket, vatten. Du måste också beskära barrväxter regelbundet. Hur ofta detta måste göras varierar från art till art. Det beror bland annat på hur snabbt plantan växer, men också om den har fjäll eller barr spelar stor roll. Fjällbarrväxter sprider nämligen inte skott ur undervegetationen längre. Om du väntar för länge med att beskära den kan du komma att behöva beskära den längre bak än den är grön, och dessa grenar blir aldrig gröna igen.

Lyckligtvis är det lätt att undvika denna typ av skador genom att man beskär två till fyra gånger per år. Med idegran löper du inte denna risk alls. Idegran sprider skott ur gammal ved eftersom den har vilande knoppar som öppnar sig så fort ljus når dem. Du kan beskära din idegran till stammen och efter ett tag uppstår en vacker idegranshäck. Det kräver lite tålamod då idegranen växer väldigt långsamt med ca. 15 centimeter per år. Och det sticker ut eftersom de flesta barrväxterna växer väldigt fort. Leylandcypressen kan till och med växa en meter per år.

I vår trädgårdsguide hittar du olika skötselråd för barrväxthäckar som du har i trädgården eller planerar att plantera i din trädgård. Dessa tips handlar inte bara om att beskära, utan till exempel om när barrväxter ska gödslas eller inte gödslas. Här kan du också läsa om hur du känner igen eller förhindrar sjukdomar som kan drabba dina barrväxthäck. Om du, efter att ha läst all denna information, ha frågor om din barrväxthäck så hjälper vår kundtjänst dig gärna vidare.

loader
Laddar...