Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Plantering av tuja


Ifall du inte är en särskilt erfaren trädgårdsmästare kan planteringen av tuja vara ganska utmanande. Nedan har vi samlat ett antal viktiga tips för dig, så att du på ett smidigt sätt kan förbereda din trädgård inför planteringen av din tuja redan innan själva växterna levererats hem till dig, och så att du vet hur du skall gå till väga vid själva planteringstillfället. På så vis kan du försäkra dig om att din tuja får en så bra början i din trädgård som möjligt.

När skall man plantera tuja?

Vädret är en viktig faktor att ta i beaktande när man vill plantera en tuja. Det är bäst att plantera tuja när det inte är för varmt, men man kan inte heller plantera den när det fryser. Våren utgör således den bästa tiden för att plantera tuja i svenska förhållanden. Förrän du påbörjar själva planteringen bör du dock se till att din trädgård är väl förberedd för det, detta kan du göra redan innan plantorna levereras hem till dig. På så vis undviker du dessutom att plantorna behöver vänta på att planteras. Ifall plantorna måste vänta länge kan nämligen rötterna ta skada, vilket är viktigt att undvika.

Förberedande arbete

Förberedande arbete

Först måste du självfallet bestämma var du vill ha häcken. När du har bestämt detta kan du sedan lätt se till att häcken planteras i en rät linje genom att ställa upp två träpinnar i ändorna av häcken, och sedan spänna upp en tråd emellan dem. Avlägsna sedan ogräs från häckens omedelbara omgivning. Detta är viktigt eftersom ogräs kan förbruka jordens näringsämnen som din tuja behöver för att växa. Avlägsna allt ogräs som finns ungefär på ett 50 cm avstånd från häcken.

Följande steg är att gräva en fåra under den uppspända tråden. Denna fåra måste vara ungefär 50 cm djup och ungefär 10 - 20 cm bredare än plantans rotboll. Det är viktigt att plantorna står i lös jord, så att rötterna kan etablera sig ordentligt. Detta kan du lätt göra genom att lösgöra extra mycket jord i fåran som du grävt. Du kan också tillfoga lite gödsel så att jorden är rik på näring inför den kommande häckväxten.

När plantorna har anlänt

När plantorna har anlänt

När du väl fått dina plantor skall du ta en närmare titt på hur rötterna är inpackade. Ifall du har beställt av våra färdiga häckelement med rötterna inpackade i kartong, eller en rotboll med rötterna inpackade i jute, behöver du inte avlägsna förpackningen eftersom den bryts ned i jorden. Ifall rötterna är inpackade i metall eller i plast är det dock viktigt att avlägsna förpackningen.

Nu är det dags att plantera tujan. Se först till att plantan står rätt upp mitt i fåran, du kan än en gång använda dig av det uppspända snöret som hjälpmedel i det här skedet. Nästa steg är att täcka plantan med jord och att stampa till den så att plantan sitter stadigt i jorden. När du är klar med själva planteringen bör du genast vattna dina nya plantor.

Annat att ta hänsyn till när du planterar din tuja

Annat att ta hänsyn till när du planterar din tuja

Tujan kan vara mycket tung, särskilt när du köper tuja som färdiga häckelement. Därför kan det vara en god idé att be om någon kan hjälpa till vid själva planteringsmomentet. På så vis kan du försäkra dig om att plantorna säkert står rakt upp med en gång, och så undviker du samtidigt att du överanstränger din rygg.

Tuja i kruka

Tuja i kruka

Den största skillnaden mellan de växter som har rotboll och de som planteras i kruka är att krukväxterna lätt kan vänta några veckor innan de planteras, så länge de får tillräckligt med vatten. På så vis kan du undvika problem om något oväntat skulle hända och du inte kan ta dig an planteringsarbetet genast när plantorna anländer. Tuja i kruka är dock aningen dyrare än tuja med rotboll, eftersom de odlats på ett annat vis.

Läs mer om tuja på våra informativa nätsidor för att lära dig mer om denna häckväxt, till exempel om hur du skall gå till väga för att klippa din tuja, och om de olika sorterna som finns att välja mellan i vårt sortiment. Du kan också ta kontakt med oss ifall du har flera frågor, vi besvarar gärna alla frågor du kan tänkas ha gällande tuja eller andra häckväxter i vårt sortiment.