Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Plantering av avenbok

Att plantera avenbok är väldigt lätt och tar inte länge, vilket är en av avenbokens många fördelar. Beroende på häckens längd kan du räkna med att planteringen tar ungefär en eller två dagar. Detta är en lönsam investering, eftersom du säkerligen kommer glädjas av dina nya plantor redan från och med dag ett. Att se hur växterna utvecklas och blir till en fullständig häck som kommer att pryda din trädgård i tiotals år framöver är väldigt givande. Läs mera nedan för att lära dig hur du skall gå till väga när du vill plantera en häck av avenbok.

Hur planterar man avenbok?

Avenboken är som sagt väldigt lättskött. Detta är sant för såväl planteringen som skötseln. Vi rekommenderar att du följer följande tips för att förbereda din trädgård på den nya häckväxten, så att den får en så bra början som möjligt i din trädgård.

  1. Det första steget är naturligtvis att hitta ett bra läge för din avenbokshäck, lyckligtvis är den inte besvärlig när det gäller jorden den står i. Du kan lätt se till att häcken planteras i en rät linje genom att ställa upp två träpinnar i ändorna av häcken, och sedan spänna upp en tråd emellan dem. När du väl har hittat en bra plats för din häck är det dags att avlägsna allt ogräs i vad som kommer bli häckens omedelbara omgivning. Räkna med att hålla ett område på ett ca 50 cm avstånd från häcken fritt från ogräs. På så vis kommer din avenbok kunna njuta av den näring som finns i jorden i stället för att dela av den med ogräset.
  2. Nästa steg är att gräva en fåra där plantorna skall stå. En bra riktlinje är att gräva en fåra som är ungefär 50 cm djup. Avenbokens rötter etablerar sig bäst i lös jord, så det är bra att i detta skede lösgöra lite extra jord i fåran. Det kan också vara bra att nu tillfoga lite planteringsjord så att rötterna lättare kan börja etablera sig i jorden. Barkmull, gödsel eller kompost passar också utmärkt.
  3. Nu är det dags att plantera avenboken. Se först till att plantan står rätt upp mitt i fåran, du kan än en gång använda dig av det uppspända snöret som hjälpmedel i det här skedet. Beroende på vilken sort du har valt (barrotad avenbok eller avenbok med rotklump) växlar antalet plantor per löpmeter från tre till och med sex.
  4. Nästa steg är att täcka plantorna med jord och att stampa till den så att de sitter stadigt i jorden. När du är klar med själva planteringen bör du genast vattna dina nya plantor.

Var noggrann med att inte plantera dina häckväxter för nära inpå varandra, men inte heller för långt ifrån varandra. Du kan använda vårt behändiga beräkningsverktyg för att räkna ut hur många plantor du behöver, och hur långt avståndet mellan plantorna bör vara.

Ett annat tips i detta skede är att se till att inte mer än 5 cm av växternas stam sitter i jorden. Om växterna sitter för djupt kan stammen nämligen börja ruttna.

Vad bör jag ta hänsyn till efter att jag planterat min avenbok?

Det är viktigt att du kommer ihåg att vattna din avenbok regelbundet, särskilt under första året när rötterna inte ännu är fullt utvecklade för att häcken skall kunna klara sig på egen hand. När din häck blivit så stor att det är dags att beskära den, kan du läsa mer på våra nätsidor under beskärning av avenbok. Det är viktigt att du inte väntar alltför länge med att beskära din avenbok: ju tidigare och oftare du klipper den, desto fler förgreningar får den. Förgreningarna leder i sin tur till att häcken blir vackrare och mer tätbevuxen.

Barrotad avenbok eller avenbok med rotboll eller klump?

Förutom att olika sorter behöver olika långa avstånd mellan plantorna, finns det också en annan skillnad mellan barrotad avenbok och avenbok med rotklump eller i kruka, nämligen hur länge du kan vänta med att plantera dem efter att de anlänt hos dig. Barrotad avenbok måste planteras så snabbt som möjligt eftersom rötterna inte får någon näring alls när de är inpackade, och dessutom lätt kan ta skada innan de sitter i säkerhet i jorden. Det lönar sig också att plantera avenbok med rotklump så fort som möjligt, helst redan samma dag som de anländer. Avenbok i kruka kan däremot vänta ett par dagar, så länge den får tillräckligt med vatten går det ingen direkt nöd på den.

Om att välja avenbok som häckväxt

Vi på Hackvaxteronline.se råder naturligtvis alla att anlägga en häck istället för ett staket i sina trädgårdar, och det finns flera orsaker till detta. En häck är livfull, mångsidig och vacker, och överlever i allmänhet mycket länge. I motsats till ett staket kan en häck nämligen förnya och återhämta sig.

Om du fortfarande tvivlar över huruvida du vill ha en häck eller inte, och om detta beror på att du inte har tålamod att vänta på att den vuxit klart, har vi en utomstående lösning för dig. Vi säljer nämligen också avenbok som färdig häck. Detta betyder att häckarna säljs som färdiga element, som är en meter långa och 60 - 200 cm höga när de anskaffas. På så vis kan du genast anlägga en insynsskyddande, tät häck. Det går för övrigt att plantera dessa häckelement överraskande snabbt, på en förmiddag kan du plantera upp till 30 m färdig häck. En sak att ta i beaktande är dock att dessa element är tunga, stora element kan nämligen väga så mycket som 150 kg. Därför råder vi dig att be om hjälp med själva planterandet. Detta kan också vara en god idé med våra andra avenboksplantor, de kan nämligen också vara överraskande tunga.

När du väljer att anlägga en häck i din trädgård får du inte bara en ståtlig och prydd trädgård, du gör också naturen en tjänst. Häcken lockar till sig fåglar och insekter som också är tacksamma över ditt val. Du kan läs mera om häckväxterna i vårt sortiment på våra informativa nätsidor. Ifall du ännu har frågor kan du såklart också kontakta vår hjälpsamma kundtjänst. Vi önskar dig lycka om framgång i häckväxternas fascinerande värld!